«Πολλές ήταν οι εστίες στην πυρκαγιά της Μόριας – Πού θα διαμείνουν οι φιλοξενούμενοι στη δομή»

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου απο κυβερνητικό κλιμάκιο με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα για την κατάσταση στη Μόρια τονίστηκε ότι η φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας είχε πολλαπλές εστίες από τις οποίες ξεκίνησε. Αναφέρθηκε ότι η μεγάλη πυρκαγιά προκάλεσε ζημιές σε χώρους φιλοξενίας και στην υγειονομική μονάδα, ενώ ειπώθηκε ότι εντοπίστηκαν οκτώ από τους 35 φορείς του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μηταράκης, θα μεταφερθούν άμεσα 400 ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται εκεί. Τον Ιανουάριο ήταν 1.200 οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.  Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μεταφέρθηκαν σε ενίσχυση των Δυνάμεων του νησιού, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος των αιτούντων στην πόλη της Μυτιλήνης για οικονομικούς λόγους. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ούτε τραυματίες ούτε θύματα ούτε αγνοούμενοι». 

Για το θέμα της διαμονής, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε: «Απομένουν περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο των οποίων οι χώροι διαβίωσης καταστράφηκαν από την πυρκαγιά.  Οι πλέον ευάλωτοι – περίπου 1.000 άτομα – θα διανυκτερεύσουν από σήμερα σε πλοίο που αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης και το οποίο παραχωρεί δωρεάν η εταιρεία Blue Star. Αύριο αναμένεται να καταπλεύσουν δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία επίσης θα χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή φιλοξενία. Για τους υπόλοιπους μεταφέρθηκαν ήδη στη Λέσβο σκηνές από άλλα μέρη της Ελλάδος και από την Αθήνα οι οποίες θα εγκατασταθούν στη Μόρια, ώστε να διαμένουν σε χώρους του ΚΥΤ, όπου δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά. Επίσης σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από τοπική αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε πως αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης που ήδη συζητιέται στην Ευρώπη, είναι «η ανακατανομή των διαμενόντων της Μόριας σε άλλα κράτη-μέλη».

Τέλος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε αναφερόμενος στη βούληση της κυβέρνησης για δημιουργία μιας νέας κλειστής δομής, ότι τα χθεσινά γεγονότα «καταδεικνύουν την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία δημιουργίας μιας κλειστής ελεγχόμενης δομής, που θα χαρακτηρίζεται ως ελεγχόμενη, ασφαλής και ανθρώπινη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος τόνισε ότι από αύριο θα γίνει “ό,τι χρειαστεί για συνδρομή, αλληλεγγύη και αποζημίωση”. Ήδη έσπευσε κυβερνητικό κλιμάκιο με εντολή του Πρωθυπουργού, με στόχο, όπως είπε να τονωθεί η αίσθηση ασφάλειας. “Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλιστεί η έννομη τάξη και η υγειονομική προστασία”, επεσήμανε.

Τέλος ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας ανακοίνωσε αύξηση του αριθμού τεστ ανίχνευσης κορονοϊού σε πρόσφυγες αλλά και μόνιμους κατοίκους, ενίσχυση του ΕΚΑΒ και της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ενώ τέλος έκανε γνωστό ότι σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα ενισχυθεί σημαντικά ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος