Πλωτά φράγματα για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών εξετάζει η κυβέρνηση (video)

Πλωτά φράγματα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει στο ανατολικό Αιγαίο η κυβέρνηση για να ανακόψει την ανεξέλεγκτη ροή των μεταναστών. Διαγωνισμό προκήρυξε ήδη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και σύντομα θα γίνει προσομοίωση σε θαλάσσια περιοχή της Αττικής ώστε να προχωρήσει ο συνολικός σχεδιασμός.

Το πλωτό φράγμα για την ενίσχυση θωράκισης του Αιγαίου, θα δοκιμαστεί πιλοτικά σε θαλάσσια περιοχή στην Αττική. Στην σχετική προκήρυξη του διαγωνισμού, αναφέρεται πως το πλωτό προστατευτικό σύστημα, θα έχει δίχτυ ύψους 1 μέτρου και 10 εκατοστών και βύθισμα 60 εκατοστά.

Στόχος της κυβέρνησης που εξετάζει το συγκεκριμένο μέτρο είναι να ανακόψει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Τη δοκιμαστική λειτουργία πλωτών φραγμάτων στο Αιγαίο για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 το πρωί.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πολεμικού Ναυτικού και της Νατοϊκής Δύναμης στο Αιγαίο, οι μεγαλύτερες ροές στη Λέσβο καταγράφονται από τις βόρειες, βορειοανατολικές και νοτιοανατολικές ακτές. Από τη Χίο, το πέρασμα βρίσκεται στις Ανατολικές ακτές και στην περιοχή των Οινουσσών, από Σάμο και Κω οι ροές καταγράφονται στις βόρειες και ανατολικές ακτές.

Μικρότερες αλλά υπαρκτές, οι ροές σε Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Λέρο και Σύμη.

Ο φράχτης του Έβρου, μήκους 10,3 χλμ που εκτείνεται από τις Καστανιές μέχρι την Νέα Βύσσα, περιόρισε τις μεταναστευτικές ροές από το συγκεκριμένο σημείο αλλά το προσφυγικό ποτάμι βρήκε νέες διαδρομές. Σε αρκετές περιπτώσεις, η διπλή περίφραξη του συρματοπλέγματος δεν αποτέλεσε εμπόδιο καθώς ο αριθμός προσφύγων ή μεταναστών καταφέρνουν να το ξεπεράσουν με διάφορους τρόπους.

Είτε σκαρφαλώνοντας πάνω από τον φράχτη είτε ανοίγοντας τρύπες στο συρματόπλεγμα, ή ακόμη ανοίγοντας και λαγούμια κάτω από τεχνικό εμπόδιο.

“Στον Έβρο τα φυσικά εμπόδια είχαν κάποια σχετικά αποτελέσματα στην ανάσχεση των ροών. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει και ένα παρόμοιο αποτέλεσμα και με τα πλωτά αυτά μέσα”, ανέφερε σχετικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος.

“Είναι δεδομένο πως θα πολλαπλασιάσουν τις πολύνεκρες τραγωδίες και τα ναυάγια στο Αιγαίο, τους εκατοντάδες νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες θύματα των πολέμων και της φτώχειας”, αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

“Δεν μπορώ να ακούω μια κυβέρνηση που θέλει να ασκήσει σοβαρή πολιτική με δίχτυα για μέδουσες, δύο χιλιομέτρων, να θέλει να σταματήσει τις ροές”, σχολιάζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Το πλωτό φράγμα είναι μη στρατιωτικών προδιαγραφών, με ειδικά χαρακτηριστικά για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Χ. Γιαννοπούλου, Χ. Ζαβουδάκης, Θ. Πυλιώτης, Β. Πρεμίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος