Πλήθος καταγγελιών για κάθε είδους βία στον καλλιτεχνικό χώρο

Για πλήθος καταγγελιών κάθε είδους βίας στον καλλιτεχνικό χώρο μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας. Περιστατικά λεκτικής και ψυχολογικής βίας σε σχέση με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Κιμούλη ανέφερε η ηθοποιός Κατερίνα Λέχου.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο ηθοποιός εξήγησε πως θα συσταθεί Πειθαρχικό Συμβούλιο που θα αποτελείται από ψυχολόγους και νομικούς, ώστε να αντιμετωπίζονται αυτά τα φαινόμενα μέσω της δικαιοσύνης.

«Να διευκρινίσω κάτι πριν από όλα. Δημιουργήθηκε μια ένταση ότι το Πειθαρχικό συμβούλιο του ΣΕΗ που είναι θεσμικό όργανο ήδη έχει διαγράψει ανθρώπους. Δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετές καταγγελίες. Για περίπου δέκα πρόσωπα, για άντρες μας έχουν πει, και τους καταγγέλλουν για κάθε είδους βία. Εμείς επωνύμως δεν θα βγούμε να καταγγείλουμε κανέναν» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Μάλιστα συνέστησε στα μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών «να μην βγαίνουν στα παράθυρα, να μην γράφουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γιατί μπορεί να φέρουν μηνύσεις».

«Ο κάθε άνθρωπος έχει το τεκμήριο της αθωότητας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Μπιμπίλας, αναφερόμενος παράλληλα στην περίπτωση Καρκά έναν άνθρωπο που, όπως είπε, «έκαναν ρόμπα και αθωώθηκε».

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6 για το ίδιο ζήτημα, ο κ. Μπιμπίλας έστρεψε τα «πυρά» του κατά των ΜΜΕ, υποστηρίζοντας πως δεν έδειξαν τον ίδιο ζήλο για τα προβλήματα των ηθοποιών εν μέσω της πανδημίας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο, ΘΕΜΑ 104,6, για το ίδιο ζήτημα, κατηγόρησε επίσης τα μέσα ενημέρωσης ότι «δεν έδειξαν τον ίδιο ζήλο « Μόλις μπήκε στη μέση κλειδαρότρυπα, έχει γίνει μπαράζ εκπομπών κίτρινου Τύπου» είπε, και κλείνοντας τόνισε:

«Η έκταση είναι δυσανάλογη με το πόσοι εμπλέκονται. Δεν είναι όλο το θέατρο βόθρος».

Κατερίνα Λέχου για Γ. Κιμούλη: Με έβριζε στη σκηνή, έπινα για να αντέξω, έπαιρνα Λεξοτανίλ

Η γνωστή ηθοποιός Κατερίνα Λέχου μίλησε για τη δική της εμπειρία με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Κιμούλη. Η Κατερίνα Λέχου συνεργάστηκε με τον Γιώργο Κιμούλη στην παράσταση «Όλα σε μια νύχτα» το 2004 και ανέφερε σε συνέντευξή της στην εκπομπή “Πρωϊνό”, του ΑΝΤ1 περιστατικά λεκτικής και ψυχολογικής βίας.  Η ηθοποιός τάχθηκε υπέρ των γυναικών που καταγγέλλουν τη βία και την κακοποίηση στον χώρο του θεάτρου, ενώ απάντησε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις που αφορούν σε θέματα του κινήματος Μetoo. Την αρχή έκανε η Ζέτα Δούκα και ακολούθησαν και άλλες καταγγελίες .

“Είμαι 53 ετών και το έχω διαχειριστεί, το έχω συγχωρέσει και με έτρωγε όλη αυτή την εβδομάδα μέσα μου. Δεν θα ένιωθα καλά, θα ένιωθα ότι δεν έχω κάνει το καθήκον μου. Έχουμε χρέος να το κάνουμε αυτό μπας και μπορέσουμε να φέρουμε ένα καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας για τα παιδιά σας.  Αφορά μία επαγγελματική μου συνεργασία με τον Γιώργο Κιμούλη που τη διαχωρίζω τελείως από την προσωπική μου εμπλοκή. Αφορά στο έτος 2003-2004 και όσα βίωσα για όλη τη σεζόν.

Βίωσα αντιεπαγγελματική συμπεριφορά, σε επίπεδο που δεν ξέρεις αν θα πεις τα λόγια σου, φοβάσαι ότι θα εκτεθείς ότι δεν μπορείς να μιλήσεις, γιατί κάποιος μιλάει και βρίζει πάνω στη σκηνή. Αναφέρομαι σε αυτό που γινόταν επί σκηνής γιατί εγώ με τον Γιώργο είχα και προσωπική σχέση και αυτό ήταν δική μου ευθύνη και αν πέρασα άσχημα ή ωραία δεν αφορά τον κόσμο.

Δεν ήξερα κάθε μέρα αν μπορώ αυτό να το αντιμετωπίσω – λεκτική βία… με έβριζε. Η λεκτική βία διαφέρει από την σωματική. Είναι σαν άγριο θηρίο το οποίο παραμονεύει και δεν ξέρεις τι ώρα θα εφορμήσει άρα σημαίνει ότι είσαι συνέχεια σε εγρήγορση. Είναι εξουθενωτικό, δεν ξέρεις πώς να επιβιώσεις, σε ενδιαφέρει μόνο η επιβίωσή σου εκείνη τη στιγμή και είναι ένας τρομερός ιστός αράχνης που δεν τον καταλαβαίνεις. Απλώνεται και έχει ανασυρθεί από μέσα μου το αίσθημα του φόβου. Πώς ξυπνάει ο φόβος μέσα σου…

Δεν ξέρω τι φοβόμουν. Να μη χαλάσω τη δουλειά, να μη χαλάσω τη φήμη μου, νιώθω ενοχές ότι μπορεί να φταίω και εγώ σε αυτό που συμβαίνει. Ήρθε και το πλήρωμα του χρόνου και χωρίσαμε και έτσι μπόρεσα και συνέχισα τη ζωή μου. Μου κόστισε πάρα πολύ και στη συνέχεια αυτό, αλλά εντάξει βρήκα το δρόμο μου. Μου κόστισε, πλήρωσα το τίμημα εγώ προσωπικά για να ξαναεμπιστευτώ έναν άνθρωπο.

Είναι άλλο η αυστηρότητα, η πειθαρχία, ο επαγγελματισμός ακόμα και το να παρασυρθεί κάποιος στον εργασιακό μας χώρο και να τσακωθεί και είναι άλλο να βρίσκεσαι σε ένα καθεστώς που είναι διάρκειας, διαρκείας, καθεστώς που πλανάται στον αέρα – να πρέπει να προσέχεις κάθε φράση κάθε σου κίνηση.

«Έχω συγχωρέσει και εμένα που δεν μπορούσα εκείνη τη στιγμή να κάνω κάτι άλλο»
Έπινα για να αντέξω, έπαιρνα λεξοτανίλ, είχα βγάλει δερματικά, τα οποία υποχώρησαν σε μία εβδομάδα. Ήμουν μεγάλη σε ηλικία 34 και ντρέπομαι που το λέω. Μάλιστα είχα κάνει και το “Είσαι το ταίρι μου” και είχα τότε μεγάλη δημοφιλία.

Στον χώρο μας όλοι μας ξέρουμε και για άλλες περιπτώσεις που βγήκαν ή θα βγουν. Τα ξέρουμε όλοι, τα γνωρίζουμε όλα, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τις σκοτεινές πλευρές αυτής της δουλειάς. Οπότε μη φοβόμαστε δεν θα μπερδευτούν τα πράγματα. Θα καθαρίσουν και οφείλουμε τώρα όλοι να βάλουμε το λιθαράκι μας για να καθαρίσουν.

Έχω ευθύνη αλλά δεν ήξερα…. γιατί φοβόμουν, έχω ευθύνη. Εγώ το ξέρω μέσα μου, αλλά έχω συγχωρέσει και εμένα που δεν μπορούσα εκείνη τη στιγμή να κάνω κάτι άλλο. Η μεγάλη δύσκολη αρχή έγινε από την κυρία Μπεκατώρου, την αξιοθαύμαστη αυτή γυναίκα που έχει όλο μου τον θαυμασμό» είπε συγκινημένη η Κατερίνα Λέχου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος