Περισσότερα μπλόκα και μεγαλύτερη διάρκειά τους αποφάσισαν οι αγρότες – Αλ. Τσίπρας: Χωρίς διάλογο, δεν θα υπάρξει και αποτέλεσμα

Με νέα μπλόκα και την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες σε διάφορα σημεία της χώρας, ενώ καλούν και σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 28 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη στις 3 μ.μ., ημέρα κατά την οποία εγκαινιάζει την έκθεση Agrotica ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση σε διάλογο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση σε διάλογο από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για το Ασφαλιστικό.

«Εμείς κάνουμε το βήμα ευθύνης και είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Γι΄αυτό δεν προκρίνουμε ούτε την καταστολή των κινητοποιήσεων ούτε έχουμε κανένα λόγο να δυσφημίσουμε αγώνες», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την απορία γιατί κάποιοι αρνούνται το διάλογο με τον ίδιο σημειώνοντας πως «αν δεν υπάρξει διάλογος, δεν θα υπάρξει και αποτέλεσμα».

«Θα προσδιορίσουμε το αγροτικό εισόδημα και τη φορολόγησή του με βάση τον επανακαθορισμό της έννοιας της γεωργικής επιχείρησης και της αγροτικής εκμετάλλευσης», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2016 θα έχει θεσπιστεί η κάρτα του αγρότη που θα συνδεθεί και θα έχει ως όριο τις ενισχύσεις του αγρότη ενώ μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για το συνεργατισμό, μετά το «γνωστό φιάσκο σπατάλη και χρεοκοπίας του συνεταιριστικού χώρου, με συνέπεια και η ΠΑΣΕΓΕΣ να βρίσκεται σήμερα σε διαδικασία εκκαθάρισης». Ο κ. Τσίπρας είπε στο σημείο αυτό ότι οι αγρότες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε οι αγρότες αλλά θα πρέπει να φοβούνται στο εξής οι μεσάζοντες και τα κυκλώματα που αποκομίζουν αδήλωτα υπερκέρδη.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ασφαλιστικό των αγροτών είπε ότι η βασική σύνταξη των αγροτών από το 2002 μειώνεται σε ετήσια βάση κατά 4% και το 2026 θα εξαφανιστεί αν δεν ληφθούν μέτρα. «Η βασική σύνταξη του ΟΓΑ σήμερα είναι 158 ευρώ. Το 2016 θα είναι μηδέν. Με τη δική μας μεταρρύθμιση αντικαθίσταται με την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ», είπε ο πρωθυπουργός.

Σε θέσεις μάχης οι αγρότες

H απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού, αποτελεί για τους αγρότες τον αναγκαίο όρο αποδοχής της πρότασης συνάντησης και διαλόγου με τον πρωθυπουργό. Σε αντίθετη περίπτωση τα μπλόκα θα συνεχιστούν και η χρονική τους διάρκεια θα μεγαλώσει.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν οι αποφάσεις που έλαβαν οι αγρότες στην Πανελλαδική σύσκεψη που έγινε στη Σίνδο. Παράλληλα ζήτησαν από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να πάρουν ξεκάθαρη θέση στον αγώνα τους.

Η συνάντηση στη Σίνδο καλεί, επίσης, σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 28 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη στις 3 μ.μ., ημέρα κατά την οποία εγκαινιάζει την έκθεση Agrotica ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

Επίσης, σημείωσαν ότι προχωρούν σε νέα μπλόκα από τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης έως τις 14:00 μ.μ. και από τις 18:00 έως τις 21:00.

Επίσης όπως αναφέρει η ΕΡΑ Ορεστιάδας: “Την απόφασή τους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης έξω από το Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου θα διεξαχθεί η Agrotica 2016”, ανακοίνωσαν οι αγρότες του μπλόκου των Καστανεών.

Η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου τονίζει ότι «οι αγρότες ενώνουν τις δυνάμεις τους την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης και στα νέα μέτρα που προωθεί στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό». Μάλιστα, για τη μετακίνηση των αγροτών που θέλουν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο, το μπλόκο των Καστανεών οργανώνει ομαδική μετάβαση με ναυλωμένα λεωφορεία, που θα ξεκινήσουν στις 7 το πρωί της Πέμπτης από την κεντρική πλατεία Ορεστιάδας (κόστος 25 ευρώ)”.

Περισσότερα μπλόκα και μεγαλύτερη διάρκειά τους αποφάσισαν οι αγρότες – Αλ. Τσίπρας: Χωρίς διάλογο, δεν θα υπάρξει και αποτέλεσμα

Ένα νέο μπλόκο στήνεται στην Θεσσαλική περιφέρεια, εκτός αυτών των αγροτών στα Τέμπη, τη Νίκαια και τις Μικροθήβες.

Για την εξέλιξη αυτή η ΕΡΑ Τρικάλων μετέδωσε: “Αυτή τη φορά μπαίνουν στο… χορό των κινητοποιήσεων αγελαδοτρόφοι και αιγοπροβατοτρόφοι της Δυτικής Θεσσαλίας, μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού. Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Γιώργος Βαϊόπουλος, “με δεδομένα τα κοινά προβλήματα του συνόλου του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου, αλλά και τα ιδιαίτερα ζητήματα του κλάδου των αγελαδοτρόφων και προβατοτρόφων, απαιτείται ενιαία φωνή αντίδρασης, με στόχο την σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα”.

Το ραντεβού των μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας έχει δοθεί για την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, επί της εθνικής οδού Τρικάλων-Καρδίτσης, στον κόμβο με την περιφερειακή οδό προς Λάρισα. Σε πρώτη φάση θα συγκροτηθεί μάλιστα Συντονιστική Επιτροπή, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα παραμείνει στο συγκεκριμένο σημείο επί μακρόν ή θα στηρίξει τα υπάρχοντα μπλόκα των αγροτών στην υπόλοιπη Θεσσαλία”.

Την σκλήρυνση της στάσης τους και την διεύρυνση του ωραρίου των αποκλεισμών για 6 ώρες στους δρόμους, τα τελωνεία και τα λιμάνια, αποφάσισαν οι αγρότες στην πανελλαδική σύσκεψη στο μπλόκο της Νίκαιας. Οι αγρότες ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό για να προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση.

Στο ψήφισμα της πανελλαδικής συγκέντρωσης (διαβάστε το ολόκληρο στην ανταπόκριση της ΕΡΑ Λάρισας) αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Βγήκαμε στους δρόμους ν’ αγωνιστούμε για την επιβίωσή μας. Να αντιπαλέψουμε την πολιτική που θέλει να μας ξεπαστρέψει, να μας πετάξει στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, ώστε να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια μεγαλοαγροτών και επιχειρηματικών ομίλων υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ, της Ε.Ε.

Για να μην περάσουν τα εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα του τρίτου μνημονίου που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους συνεταίρους της στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ και ψήφισε μαζί με άλλα κόμματα. Αυτά τα μέτρα που πλήττουν τους εργαζόμενους και όλο το λαό.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας, αλλά μας επιτίθεται, εξακοντίζοντας εναντίον μας όχι μόνο συκοφαντίες, βρισιές και χυδαιότητες περί φοροδιαφυγής, αλλά και χημικά. Κι ύστερα μας καλεί σε συναντήσεις και σε «διάλογο».

Δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα ενός «διαλόγου» που δεν θα δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στο καθένα από τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα που αποφασίσαμε. Καμιά συνάντηση αν δεν αποσυρθούν τα σχέδια για το ασφαλιστικό, αν δεν καταργηθεί η φορολογία από το πρώτο ευρώ και των τεκμήρια διαβίωσης.
Συνεχίζουμε τον αγώνα. Καλούμε όλα τα μπλόκα σε κλιμάκωση της πάλης, στη βάση του πλαισίου αιτημάτων μας, όπως έχουν διαμορφωθεί, ως το ελάχιστο για να επιβιώσουμε και να ικανοποιήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Καταλήξαμε σε πανελλαδική δράση όλα τα μπλόκα να προχωρήσουμε σε συντονισμένο κλείσιμο για περισσότερες ώρες δρόμων, τελωνείων, λιμανιών κ.α.
Κάθε μπλόκο να οργανώσει και τις δικές του αγωνιστικές παρεμβάσεις, πχ στα γραφεία του ΟΓΑ, του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε Τράπεζες, Δικαστήρια για τις διώξεις κ.α.
Στόχος των ενεργειών μας είναι να εκφράζεται η αλληλεγγύη των λαϊκών στρωμάτων στον αγώνα μας. Να ενισχύεται η ενότητα και η κλιμάκωση του αγώνα.
Επόμενος βασικός σταθμός της αγωνιστικής μας πορείας θα είναι η πανελλαδική απεργία στις 4 Φλεβάρη».

Περισσότερα μπλόκα και μεγαλύτερη διάρκειά τους αποφάσισαν οι αγρότες – Αλ. Τσίπρας: Χωρίς διάλογο, δεν θα υπάρξει και αποτέλεσμα

Στην Κρήτη η ΕΡΑ Ηρακλείου αναφέρει στην ανταπόκρισή της: “Μήνυμα ότι από τώρα και στο εξής θα βρίσκονται κάθε μέρα στους δρόμους στέλνουν οι αγρότες της Κρήτης. Tην Τρίτη 26/1 προχώρησαν σε επ’ αόριστο κατάληψη του περιφερειακού υποκαταστήματος του ΟΓΑ στο Ηράκλειο, το οποίο θα αποτελέσει το «στρατηγείο» και το «ορμητήριο» των επόμενων κινητοποιήσεων.

Την Τετάρτη 27/1 αγρότες από το Ρέθυμνο αναμένεται να κλείσουν τον κόμβο του ΒΟΑΚ στο Ατσιπόπουλο, ενώ στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην πλατεία της δημοτικής αγοράς. Στη συνέχεια οι αγρότες θα κατευθυνθούν με τα αγροτικά οχήματά τους σε σημείο, το οποίο θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, όπου και θα παραμείνουν στήνοντας μπλόκο”.

Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 3μμ θα παραμείνουν την Τετάρτη 27/1/2016 κλειστά τα Τέμπη σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν το απόγευμα της Τρίτης τα μέλη του μπλόκου σε συνεδρίαση τους.
Μετά τις 3μμ θα συνεδριάσει εκ νέου η Συντονιστική Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει για το αν θα προχωρήσει και σε απογευματινό κλείσιμο της Κοιλάδας, και να οριστικοποιήσει τις παραπέρα ενέργειες κλιμάκωσης του αγώνα.

Σχετική είδηση: Όχι στον διάλογο με τον πρωθυπουργό λένε οι αγρότες σε Νίκαια και Σίνδο – Επιμήκυνση των κινητοποιήσεων (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος