Παραμένει ο προβληματισμός για τους επιδημιολογικούς δείκτες σε Β. Ελλάδα και σε σχολεία (video)

Προβληματισμό προκαλεί η επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, καθώς κρούσματα και νοσηλείες έχουν εκτοξευτεί, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών να είναι ανεμβολίαστοι. Προβληματισμός και για τα σχολεία, με τους εμβολιασμούς ωστόσο να αυξάνονται στους μαθητές 12- 17 ετών.

Παράλληλα αυξάνεται και η ανησυχία των γονέων. Μειωμένη ήταν η προσέλευση των μαθητών στο 10ο δημοτικό σχολείο Νεάπολης Συκεών στην Θεσσαλονίκη, όπου δύο τμήματα, ένα της δευτέρας και ένα της τρίτης τάξης, έκλεισαν λόγω κορονοϊού, καθώς τα κρούσματα ξεπέρασαν σε ποσοστό το 50% των μαθητών της τάξης.
Σταδιακά από την Παρασκευή καταγράφηκε έκρηξη κρουσμάτων στο σχολείο, το οποίο κορυφώθηκε την Δευτέρα. Ειδικά συνεργεία απολύμαναν όλους τους χώρους. Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο οι μαθητές που κάθονται δίπλα σε εντοπισμένο κρούσμα, θα πρέπει να διενεργούν καθημερινά self test, ωστόσο αυτά λόγω της μεγάλης διασποράς γρήγορα τελείωσαν.
Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων στην διενέργεια του πρώτου Self-test, την Δευτέρα 13/9 και την Τρίτη 14/9, εντοπίστηκαν συνολικά 1178 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών, ενώ στο δεύτερο self-test, την Πέμπτη 16/9 και την Παρασκευή 17/9 εντοπίστηκαν συνολικά 1137 κρούσματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία στα γυμνάσια και τα λύκεια εντοπίζονται λιγότερα κρούσματα, καθώς προχωράει ο εμβολιασμός των εφήβων. Δεν θα μπορούσαμε να είχαμε ξεκινήσει νωρίτερα τον εμβολιασμό των μαθητών είπε στην ΕΡΤ ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρή. Ενδεικτικά, στην Κοζάνη το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων φτάνει το 44,97%. Στην Ημαθία: 42,05%. Στην Δράμα: 41,29 και στην Ξάνθη: 43,49%.
Οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ότι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία αλλά και η σταδιακή μεταφορά κοινωνικών δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους θα οδηγούσαν σε αύξηση των κρουσμάτων. Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει διαχειρίσιμη αν και οριακή. Σε αυτές οι νοσηλευόμενοι ανεμβολίαστοι ξεπερνούν το 90%.
Στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» βρίσκεται διασωληνωμένος ένας νεαρός είκοσι χρόνων με υποκείμενα νοσήματα και παρακολουθείται στενά από τους γιατρούς.
Παράλληλα σε επίπεδο νοσηλείας ασθενείς με Covid μεταφέρονται από την Κατερίνη στα νοσοκομεία της Βέροιας και της Κοζάνης ώστε να εξασφαλίζεται η διαθεσιμότητα κλινών.

Επιμέλεια: Νόρα Μολυβιάτη

Ρεπορτάζ: Λία Χριστάρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος