Παραίτηση Λιγνάδη: Το προσκήνιο και το παρασκήνιο

Δεκτή έκανε η υπουργός Πολιτισμού την παραίτηση που υπέβαλε ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος σε σχετική επιστολή αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι έχει στοχοποιηθεί μέσα σε ένα τοξικό κλίμα φημών, με υπονοούμενα και διαρροές, και χωρίς επίσημη καταγγελία.

Δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για τον πρώην, πλέον, διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου”, αναφέρει από την πλευρά της η Λίνα Μενδώνη.

Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Thema, η κ. Μενδώνη δήλωσε: “Ο Δημήτρης Λιγνάδης χθες, αργά το απόγευμα, μου έστειλε την παραίτησή του η οποία κι έγινε δεκτή. Ο ίδιος, μέσα στην επιστολή παραίτησης αναφέρει και τους λόγους. Ξέρετε, μέσα σ’ αυτό το τοξικό κλίμα, ο καθένας έχει αντοχές και αυτό δε μπορούμε να τις παραγνωρίζουμε. Ο κάθε άνθρωπος έχει τις αντοχές του, πόσο μπορεί να δεχθεί και να ανεχθεί οποιεσδήποτε φήμες. Γιατί πρέπει να πω, ότι μέχρι σήμερα που μιλάμε, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, κάποια καταγγελία επώνυμη δεν υπάρχει. Από την άλλη πλευρά, ο καθένας έχει την ελευθερία να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όπως εκείνος κρίνει, είτε αφορά σε φήμες, είτε αφορά σε καταγγελίες. Επαναλαμβάνω ότι για το συγκεκριμένο πρόσωπο, καταγγελίες μέχρι σήμερα που μιλάμε, επώνυμες δεν έχουν υπάρξει».

Παραίτηση Λιγνάδη: Το προσκήνιο και το παρασκήνιο
Η επιστολή παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη

Κάποτε το απόστημα αυτό πρέπει να σπάσει», τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού στη συνέντευξή της. “Και νομίζω ότι όλοι, οφείλουμε αυτή τη στιγμή να αναγνωρίσουμε ότι η κίνηση της Σοφίας Μπεκατώρου, πριν από κάποιες εβδομάδες, έδωσε το έναυσμα σε ανθρώπους, άντρες και γυναίκες, οι οποίοι αισθάνονται ότι έχουν, με τον οποιονδήποτε τρόπο, βιαστεί, είτε σωματικά, είτε σεξουαλικά, ή ψυχολογικά ή ψυχικά, να μιλήσουν. Να μιλήσουν ανοικτά και επώνυμα, μήπως μ’ αυτόν τον τρόπο τελειώσει αυτή η ιστορία και τα πράγματα και στον χώρο του πολιτισμού -προφανώς δεν είναι μόνο ο χώρος του πολιτισμού, το ξέρετε καλά, το ξέρουμε όλοι, είναι πολλοί επαγγελματικοί χώροι- αποκτήσουν επαγγελματική διάσταση”.

Με σκληρή γλώσσα και ερωτήματα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σχολιάζουν την παραίτηση, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 καλούν την κ. Μενδώνη να δώσει εξηγήσεις

Η υπουργός Πολιτισμού «οφείλει να δώσει εξηγήσεις» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, «την περασμένη εβδομάδα η κα Μενδώνη έσπευσε να διαψεύσει ως αναξιόπιστο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ που εμφάνιζε τον πρώην επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου να τελεί υπό παραίτηση. Χθες όμως ο ίδιος παραιτήθηκε, χωρίς να εξηγεί το γιατί».

Αναφέρει ότι «η κυρία Μενδώνη αυτή τη φορά επέλεξε τη σιωπή. Οφείλει όμως να δώσει εξηγήσεις» και ρωτά συγκεκριμένα: «Ποιος ο λόγος παραίτησης του εκλεκτού του ίδιου του κ. Μητσοτάκη από τη θέση του Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου; Ποιος ο λόγος που την προηγούμενη εβδομάδα η ίδια έκανε διαψεύσεις;».

«Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός. Όταν δε συνδέεται και απόπειρα συγκάλυψης, όπως αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, είναι συνενοχή», σχολιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τον πραγματικό λόγο της παραίτησης Λιγνάδη από το Εθνικό Θέατρο, ζητά με ανακοίνωσή του και το ΜέΡΑ 25. Το ερώτημα που θέτει το ΜέΡΑ 25 προς την υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη είναι:

«Κυρία Μενδώνη, θα ανακοινώσετε τον πραγματικό λόγο παραίτησης του κυρίου Λιγνάδη που μέχρι και σήμερα καλύπτατε; Τι σας συμβουλεύει η Εκπρόσωπος (άκρας του) Τάφου (σιωπής);»

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τελευταίες εξελίξεις κρίσιμη υπήρξε η ανακοίνωση που ανάρτησε στο Facebook ο σύλλογος σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Οι σπουδαστές μιλούν για περιστατικά που έχουν βιώσει, από ανθρώπους που εκμεταλλευόμενοι τη θέση ισχύος υποτιμούν ή ακόμη εκβιάζουν συναισθηματικά και παρενοχλούν σεξουαλικά, για τα οποία δεν μίλησαν δημοσίως από φόβο μήπως μελλοντικά στιγματιστούν.

Στον χώρο της απόλυτης ελευθερίας, έκφρασης και δημιουργίας δεν χωράει κανενός είδους βία.

Δημοσιεύτηκε από Σύλλογος Σπουδαστών/τριών Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου στις Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021

Ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, δεν απάντησε τότε, ούτε πήρε θέση για το περιεχόμενο της επιστολής, παρότι διδάσκει και ο ίδιος στη δραματική σχολή του Εθνικού.

«Ως πολίτης αυτής της χώρας όταν διαβάζω μια τέτοια καταγγελία που δεν έχει έλθει στο ΣΕΗ αλλά την διαβάζω στις εφημερίδες και στα social media, αναρωτιέμαι αν θα έπρεπε αυτή η καταγγελία να γίνει αφορμή για να ασχοληθεί το ΔΣ του Εθνικού, του ΣΕΗ (που θα ασχοληθεί) και του ίδιου του Υπουργείου Πολιτισμού» είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας.

Καθοριστική για παραίτηση Λιγνάδη υπήρξε και η δημοσιότητα που πήρε η παράτυπη σύμβαση εργασίας του αδελφού του, φιλολόγου Γιάννη Λιγνάδη. Όντας ήδη καθηγητής στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, υπέγραψε σύμβαση εργασίας με το Εθνικό με την ιδιότητα του ηθοποιού, ενώ τα επιπλέον καθήκοντά που ανέλαβε ήταν αυτά του επιστημονικού συμβούλου.

Παραίτηση Λιγνάδη: Το προσκήνιο και το παρασκήνιο

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να τοποθετηθεί καινούργιος καλλιτεχνικός διευθυντής.

Ρεπορτάζ: Ματίνα Καλτάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος