Παπαευαγγέλου: Αποσύζευξη του αριθμού των κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών – Δεν είμαστε έτοιμοι για πλήρη άρση των μέτρων

Το 96% των νέων κρουσμάτων οφείλονται από μόλυνση της παραλλαγής “Όμικρον”, παρατηρείται αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας με σταδιακή μείωση των θανάτων για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, οι εισαγωγές παιδιών και εφήβων μειώθηκαν, ενώ το 95% των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού είναι άνω των 60 ετών και στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα. Παρατηρείται μια σαφής αποσύζευξη του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών επεσήμανε και τόνισε πως “περνάμε σε μία φάση που θα συνυπάρχουμε με τον ιό” ενώ σημείωσε πως “δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα κάποιων άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αποφάσισαν ήδη την άρση όλων των μέτρων”

Αύξηση νέων κρουσμάτων, παρατηρήθηκε σε κάποια νησιά αυτή την εβδομάδα, την Κέα, την Κάρπαθο, τη Θάσο, τη Σύρο, καθώς και σε κάποιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως η Ευρυτανία, το Κιλκίς και η περιφερειακή ενότητα Φωκίδας” ενώ επεσήμανε πως παράλληλα “αύξηση του φορτίου στα αστικά λύματα παρατηρήθηκε στην Κέρκυρα, την Ξάνθη και τα Ιωάννινα.

“Παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών, με μείωση των νέων εισαγωγών, μείωση του συνόλου των νοσηλευόμενων ασθενών, μείωση των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι αλλά και των θανάτων” ανέφερε

“Την τελευταία εβδομάδα, είχαμε μείωση κατά 13% στις νέες εισαγωγές και μείωση του φορτίου του ΕΣΥ κατά 5%. Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών λόγω Covid μειώθηκε στους 4.100 ασθενείς. Οι εισαγωγές παιδιών και εφήβων μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα” ενημέρωσε.

“Μείωση παρατηρήθηκε και στον καθημερινό αριθμό των ασθενών που διασωληνώνονται με διάμεση ηλικία τα 70 έτη. Η πληρότητα στην επικράτεια είναι στο 53% στις απλές κλίνες και στο 73% στις ΜΕΘ Covid” σημείωσε.

“Νέα μελέτη από το Κατάρ, επιβεβαιώνει πως ενώ η νόσηση από τη μετάλλαξη Δέλτα προστάτευε κατά 90% από επαναμόλυνση, προηγούμενη μόλυνση από την Όμικρον προστατεύει μόλις κατά 56%”υπογράμμισε. Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνει και μελέτη από το Ισραήλ ανέφερε, οπότε όπως επεσήμανε “είναι λάθος να ισχυριστεί κάποιος ότι δεν χρειάζεται να εμβολιαστώ γιατί έχω ήδη νοσήσει”.

Τέλος στα πιστοποιητικά νόσησης με επαναμόλυνση – Ποιοι εξαιρούνται

Δεν θα χορηγείται πιστοποιητικό νόσησης σε περίπτωση επαναλοίμωξης (όπως συνέβαινε μέχρι τώρα σε όσους νοσούσαν για πρώτη φορά και έπαιρναν πιστοποιητικό το οποίο τους εξασφάλιζε δικαιώματα αντίστοιχα των εμβολιασμένων) ανακοίνωσε  η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ανακοίνωσε επίσης, ότι η επιτροπή έχει αποφασίσει να δοθεί πιστοποιητικό σε περίπτωση επαναμόλυνσης μόνο σε μια ειδική ομάδα. Αυτή των εμβολιασμένων πολιτών η οποία δεν πρόλαβε να κάνει την τρίτη δόση λόγω της λοίμωξης. Δηλαδή, σε όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις και λίγο πριν την αναμνηστική βρέθηκαν εκ νέου θετικοί στον κορoνοϊό.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος