Πάνω από 100 καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις βαρύνουν καθηγητή του ΑΠΘ – Επιβεβαιώνει και η πρόεδρος του ΣΕΓΕ

Τις καταγγελίες πρώην φοιτήτριας Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που αποκάλυψε ότι δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή του Πανεπιστημίου επιβεβαιώνει η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) Λίνα Σαλταμπάση, απόφοιτη και η ίδια του εν λόγω τμήματος που φοίτησε και η καταγγέλλουσα.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω τις καταγγελίες. Έχω ιδία γνώση και θα την καταθέσω όταν με καλέσει ο Εισαγγελέας και ελπίζω ότι θα ενδυναμώσουμε άλλες φοιτήτριες, από το δικό μας τμήμα, αλλά και από άλλα τμήματα να μην διστάσουν εάν υπάρχει δεδομένο περιστατικό. Δεν θέλουμε ένα κίνημα εκδίκησης, αλλά όταν για τον συγκεκριμένο άνθρωπο υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια, πάνω 100 καταγγέλλουσες. Μιλάμε για ένα κίνημα ηθικής αποκατάστασης και δικαιοσύνης» είπε ενώ όπως κατήγγειλε και η ίδια είχε πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον συγκεκριμένο καθηγητή, όταν ήταν φοιτήτρια.

Η ίδια είπε ότι βρήκε τοίχο όταν προσπάθησε να καταγγείλει τέτοια περιστατικά και πως οι αποκαλύψεις είναι από το 1984. “Ενημέρωσα όλους τους καθηγητές μου που είχα σχέση, βρήκα από αδιαφορία έως “έλα τώρα άστο, μην το πολυσυζητάμε”. Επιτέλους σπάει ένα απόστημα, είπε.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στο επίκεντρο βρίσκονται καταγγελίες για τον καθηγητή στο Γεωλογικό, όπως και για πρώην καθηγητή του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας, για τον 10 καταγγελίες θα έρθουν στο φως προκειμένου να κινηθεί η ποινική διαδικασία, ενώ στις υποθέσεις θα περιληφθεί και η αναφορά του Πρυτανη του ΑΠΘ.

Όπoυ υπάρχει σχέση εξουσίας παντού μπορεί να υπάρχουν κρούσματα, αυτό που έχει σημασία είναι το δίχτυ προστασίας και η απόδοση δικαιοσύνης, είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ Ν. Παπαϊωάννου μιλώντας στην ΕΡΤ. Ο κ. Παπαϊωάννου πρότεινε για περιστατικά τέτοιου είδους να μην υπάρχει παραγραφή.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με αφορμή τα όσα ήρθαν στο φως από την υπόθεση Μπεκατώρου ζήτησε την κατά προτεραιότητα διερεύνηση καταγγελιών για σεξουαλική βία. Με εγκύκλιο προς τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών όλης της χώρας, ζητεί να κινητοποιούνται άμεσα στις καταγγελίες προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, να διατάσσουν έρευνα ακόμη και με ελάχιστα στοιχεία, να ενθαρρύνουν τα θύματα και να διερευνούν με σχολαστικότητα τις καταγγελίες.

Εφιστά μάλιστα την προσοχή των συναδέλφων του για τους χώρους, όπου μπορεί να εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα όπου το θύμα είναι ανήλικο ή σε νεαρή -ευάλωτη- ηλικία, μπορεί να έχει εξάρτηση από τους δράστες, σε χώρους αθλητικούς, ιδρύματα, σχολές, καταλύματα παραμονής προσφύγων, καθώς τα άτομα είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε γενετήσιες προσβολές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος