Πανελλαδική έρευνα: Το 67% των πολιτών θεωρούν πολύ σημαντικό πρόβλημα τη διαφθορά

Παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς η σημερινή και στο 1ο φόρουμ Ακεραιότητας, που διοργάνωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας, από την οποία προέκυψε ότι οι πολίτες θεωρούν ότι υπάρχει ατιμωρησία και φοβούνται να καταγγείλουν περιστατικά διαφθοράς.

Οι ενέργειες για την ενίσχυση της διαφάνειας και τη θεμελίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 1ου Φόρουμ ακεραιότητας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

“Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει, με προσήλωση και σκληρή δουλειά, τη χάραξη μιας εθνικής πολιτικής στον τομέα καταπολέμησης της διαφθοράς και ενίσχυση της διαφάνειας, με σκοπό την εδραίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς” επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

“Οι προσπάθειες των φορέων ελέγχου και καταπολέμησης της διαφθοράς πρέπει να συμβάλλουν έτσι ώστε να ανακτήσουμε αλλά και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών”, στους δημόσιους και τους κυβερνητικούς θεσμούς”, τόνισε ο Άγγελος Μπίνης, Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

“Η παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας. Κυρίως για να αναλάβουμε όλες αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα θωρακίσουν τη διαφάνεια” υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Στην πανελλαδική, ηλεκτρονική έρευνα κοινής γνώμης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων απάντησε, ότι η διαφθορά αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στην Ελλάδα, με το πολιτικό σύστημα, τα δημόσια έργα, αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να είναι οι πιο εκτεθειμένοι τομείς στην διαφθορά.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο κόσμος έχει την αντίληψη, ότι υπάρχει ατιμωρησία για τους διεφθαρμένους και φοβάται να καταγγείλει περιστατικά διαφθοράς.

” Η επιτροπή Διαφάνειας, η οποία θεσπίστηκε από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ένα πρωτόγνωρο έργο την καταπολέμηση της διαφθοράς σε πρώτο επίπεδο” σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης,  Παναγιώτης Πικραμμένος.

“Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία συστήθηκε με το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο έφερε η νέα κυβέρνηση στη βουλή, έχει φέρει μια πολύ μεγάλη τομή στα δημόσια πράγματα” ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας  Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η Διεθνής Διαφάνεια κατέταξε την Ελλάδα το 2020 στην 59η θέση μεταξύ 179 χωρών ως προς τον Δείκτη αντίληψης διαφθοράς.

Κάθε χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι δωροδοκίες ξεπερνούν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος