Στοιχεία για λογαριασμούς Ελλήνων που περιλαμβάνονται στα αποκαλούμενα Panama Papers, ζήτησαν από την γενική εισαγγελέα του Παναμά, οι τρεις εισαγγελείς με επικεφαλής τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτη Αθανασίου, που μετέβησαν πριν λίγες ημέρες στην Χάγη, στο πλαίσιο συναντήσεων που οργανώθηκαν από την Eurojust, με αντικείμενο την υπόθεση των επίμαχων εγγράφων.
Το κλιμάκιο των Ελλήνων εισαγγελέων, στο οποίο πλην του κ. Αθανασίου μετείχαν οι Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Ντζούρας, υπέβαλε αιτήματα στην γενική εισαγγελέα του Παναμά, που είχε προσκληθεί στη διοργάνωση, για το άνοιγμα συγκεκριμένων λογαριασμών “ελληνικού ενδιαφέροντος”, που αφορούν εν εξελίξει έρευνες υποθέσεων κρατικής διαφθοράς.
Oι τρεις εισαγγελείς έθεσαν υπόψη της συναδέλφου τους από τον Παναμά συγκεκριμένα στοιχεία για το άνοιγμα λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων -ιδρυμάτων και εταιριών- ώστε να οδηγηθούν στους πραγματικούς δικαιούχους.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η γενική εισαγγελέας του Παναμά, γνωστοποίησε στην ελληνική εισαγγελική αποστολή, ότι η δυνατότητά της να συνδράμει στην έρευνα αφορά μόνον στις περιπτώσεις που τα αιτήματα αφορούν διαφθορά κρατικών αξιωματούχων και όχι σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, καθώς στην εν λόγω χώρα δεν υπάρχει αδίκημα φοροδιαφυγής.
Να σημειωθεί, ότι τα λεγόμενα Panama Papers είναι έγγραφα της παναμέζικης δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως, στην παροχή υπηρεσιών για εξωχώριες και υπεράκτιες εταιρείες, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν από την Ένωση Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists) που εδρεύει στις ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος