Παλεύουν με την καταστροφή – 5.000€ και 8.000€ επιπλέον οικονομικές ενισχύσεις (video)

Υπεράνθρωπες προσπάθειες να αποκατασταθεί η ζωή στη Δυτική Αττική καταβάλουν κάτοικοι, κρατικός μηχανισμός, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές κι ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται δύο άνθρωποι. Όλα τα νοικοκυριά που έχουν καταγραφεί από τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών θα λάβουν επιπλέον έκτακτη οικονομική ενίσχυση 5.000 € ενώ οι επιχειρήσεις 8.000 €. 

Κατατέθηκε η τροπολογία που αφορά στο έκτακτο εφάπαξ επίδομα στους πληγέντες (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Η τροπολογία προβλέπει καταβολή 5.000 ευρώ ανα κατοικία στα φυσικά πρόσωπα και 8.000 ανα επιχείρηση στην Δυτική Αττική και 12 ακόμα περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η δαπάνη ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ ενώ με κοινή υπουργική απόφαση θα καθοριστούν η διαδικασία, οι προϋποθέσεις, και τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακοπουλος με την ολοκλήρωση της καταγραφής θα εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.
Τόνισε ότι θα δοθούν:

  • 1000 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή κατοικίας,
  • 500 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου,
  • 300 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή αποθήκης,
  • 60 ευρώ το τετραγωνικό για επιδιόρθωση κατοικίας,
  • 40 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή επαγγελματικού χώρου και
  • 20 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή αποθήκης.

Επίσης, ανέφερε ότι η αποζημίωση, μέχρι 150 τμ, αποτελείται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκο δάνειο ενώ τυχόν υπόλοιπο καλύπτεται από άτοκο δάνειο.
Σημείωσε πως, όπως προβλέπει ο νόμος, θα υπάρξουν ειδικές ενισχύσεις για τους πληγέντες για τη στέγαση και διατροφή, επίδομα πρώτων εξόδων, την αποκατάσταση της οικοσκευής, επίδομα πληγέντων και αποζημίωση επαγγελματικού εξοπλισμού. Πρόσθεσε πως ο καθορισμός και η διανομή των ειδικών αυτών ενισχύσεων είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως, εξαιτίας της έντασης της καταστροφής, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόσθετες αποζημιώσεις σε όσους έχουν πληγεί.
«Συγκεκριμένα, όλα τα νοικοκυριά, που σύμφωνα με την καταγραφή των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών, στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, έχουν υποστεί ζημιές, θα λάβουν επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες επιχειρήσεις θα λάβουν 8.000 ευρώ».

Υπογράμμισε πως η ίδια έκτακτη ρύθμιση θα ισχύσει και στις περιοχές της Σύμης, της Σαμοθράκης, του δήμου Αγιάς της Λάρισας, αλλά και της παραλίας της Κατερίνης που επίσης χτυπήθηκαν πρόσφατα από φυσικές καταστροφές και στις οποίες η διαδικασία της καταγραφής έχει ολοκληρωθεί.

Επισήμανε πως η διανομή της έκτακτης ενίσχυσης θα γίνει άμεσα από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως θα ορίζεται στη σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. «Η έκτατη ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη» επανέλαβε ο κ. Τζανακόπουλος.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το Υπουργείο Εσωτερικών

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση, συνολικού ύψους 900.000 ευρώ, στους Δήμους Μάνδρας-Ειδυλλίας (500.000) και Μεγαρέων (400.000) για αποκατάσταση των ζημιών σε δίκτυα και υποδομές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη καταστροφική πλημμύρα, ενέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μετά από σχετικό αίτημα των δήμων.
Η χρηματοδότηση περιλαμβάνεται στο πλαίσιο των ειδικών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη θεομηνία. Τα χρήματα προέρχονται από τον λογαριασμό «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού της χώρας», που τηρεί το υπουργείο Εσωτερικών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Οι βελτιώσεις

Νομοτεχνικές βελτιώσεις με τις οποίες καθορίζονται τα κριτήρια χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος, κατατέθηκαν στη Βουλή στο σχέδιο νόμου “Διανομή κοινωνικού μερίσματος και άλλες διατάξεις”.

Συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά κριτήρια καθορίζονται ως εξής: Το εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει:

-Τις 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος
-Τις 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
-Τις 17.750 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο
-Τις 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα
-Τις 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα
-Τις 22.550 ευρώ για νοικοκυριά με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα
-Τις 27.000 ευρώ για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα

Τα κριτήρια αυτά θα εξειδικευτούν για τους άνεργους με κοινή υπουργική απόφαση.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις ως ευάλωτο νοικοκυριό νοούνται το σύνολο των προσώπων που μένουν κάτω από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων.

Τα περιουσιακά κριτήρια καθορίζονται ως εξής:

Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, η συνολική φορολογητέα αξία όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, όπως προσδιορίζεται από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000.

Όσον αφορά την κινητή περιουσία, το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού (σε τράπεζες Ελλάδας και εξωτερικού, τρέχουσα αξία μετοχών, ομόλογα κλπ.) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, πολλαπλασιαζόμενο για κάθε πρόσθετο μέλος με τρόπο που θα προσδιορίσει σχετική ΚΥΑ.

Το συνολικό ποσό από τόκους των μελών του νοικοκυριού, όπως έχουν δηλωθεί για το φορολογικό έτος 2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσό που προκύπτει από τον τύπο: Ετήσιος τόκος = 9.000 χ κλίμακα ισοδυναμίας νοικοκυριού χ μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2016/100.

Από το κοινωνικό μέρισμα εξαιρούνται, λόγω περιουσιακών τεκμηρίων, τα νοικοκυριά των οποίων τα μέλη βάσει της τελευταίας φορολογικής δήλωσης εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Τέλος οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να είναι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας κατά την τελευταία πενταετία, να είναι τουλάχιστον μία φορά ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός και να έχουν υποβάλει δήλωση για το φορολογικό έτος 2016.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο αγνοουμένων

Την Κυριακή εντοπίστηκε άλλη μία σορός, ανεβάζοντας σε 20 τον αριθμό των νεκρών. Δέκα τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Θριάσιο νοσοκομείο. Στη Μάνδρα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο αγνοουμένων ενώ κάτοικοι και αρχές για μια ακόμη ημέρα δίνουν την μάχη την αναδιοργάνωσης.

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι αυτοψίες από τις αρμόδιες επιτροπές της Περιφέρειας Αττικής σε επιχειρήσεις και επαγγελματικούς χώρους της Δυτικής Αττικής που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.

Συγκεκριμένα, έως και χθες Κυριακή, οι 12 Επιτροπές καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών στις περιοχές των Δήμων Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Ελευσίνας είχαν πραγματοποιήσει 258 αυτοψίες, από το σύνολο των 291 αιτήσεων. Οι υπόλοιπες 33 αιτήσεις καταγραφής ζημιών δόθηκαν σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές για αυτοψίες, ενώ στην περιφέρεια υποβλήθηκαν σήμερα άλλες 54 αιτήσεις.

Αφού γίνει η καταγραφή όλων των ζημιών και συμπληρωθούν όλοι οι φάκελοι καταγραφής των πληγεισών επιχειρήσεων, θα διαβιβαστούν τα στοιχεία στο Υπουργείο Οικονομικών ώστε να προκύψει το ποσό επιχορήγησης.

Η περιφέρεια Αττικής υπενθυμίζει ότι για την καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις από τα πλημμυρικά φαινόμενα, οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Δυτικής Αττικής, Ηρώων Πολυτεχνείου 78 – Ελευσίνα, Τηλέφωνο: 213 2047088 / 086.

Τραπεζικό λογαριασμό Βοήθειας και Αλληλεγγύης άνοιξε ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας προκειμένου να εξασφαλίσει πόρους για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών και την παροχή βοήθειας προς τους πλημμυροπαθείς της πρόσφατης θεομηνίας.

Τα στοιχεία του λογαριασμού είναι:

ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΔΡΑΣ – ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ 15ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

ΑΡ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ : 653 / 002392 – 28

IBAN ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: GR 82 0110 6530 0000 6530 0239 228

ΚΩΔΙΚΟΣ SWIFT ΤΡΑΠΕΖΑΣ – BIC: ETHNGRAA

Στην Νέα Πέραμο άλλαξε η μορφολογία του εδάφους στο λιμάνι, από τους χιλιάδες τόνους λάσπης που κατέληξαν εκεί από την εκβολή του ρέματος.

Και σήμερα τα σχολεία στην περιοχή θα παραμείνουν κλειστά.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται και οι αυτοψίες στα κτίρια που είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς, είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Η παροχή ρεύματος αποκαταστάθηκε στο μεγαλύτερο τμήμα του δικτύου, παραμένουν ωστόσο τα προβλήματα στην υδροδότηση.

Ήδη έχουν προϋπολογιστεί 600 εκατομμύρια ευρώ για την εκπόνηση ενός εκτεταμένου σχεδίου για το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η εδώ και δεκαετίες άναρχη δόμηση,ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στο ΑΠΕ.

Ενίσχυση του Περιφερειακού Ιατρείου Μάνδρας

Με έναν επιπλέον ιατρό Γενικής Ιατρικής, ενισχύεται το Περιφερειακό Ιατρείο Μάνδρας, από την επόμενη εβδομάδα, τις ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή, από 12:00 έως 17:00 και με έναν καρδιολόγο και παθολόγο τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη, από 12:00-17:00.

Αυτό ανακοίνωσε η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, η οποία επιπλέον σύστησε κλιμάκιο για τους πληγέντες κατοίκους της Μάνδρας, που χρήζουν κατ΄ οίκον ιατρονοσηλευτική φροντίδα.

Το κλιμάκιο θα είναι στη διάθεση των πολιτών, σε συνεργασία με την δήμαρχο Μάνδρας-Ειδυλλίας. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες στη 2η ΥΠΕ είναι: 2132004202, 2132004206.

Κλειστή η Ελευσίνας-Θήβας ως τις 30 Νοεμβρίου

Κλειστή θα είναι, από σήμερα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, η παλαιά εθνική οδός Ελευσίνας-Θήβας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, για λόγους οδικής ασφάλειας, λόγω των καταστροφών που έχουν προκληθεί από τη φονική πλημμύρα, όπως ανακοινώθηκε από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ).

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΓΑΔΑ, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία παντός είδους οχήματος (επιβατικά, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία, μηχανήματα έργων κ.λπ.) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της ΠΕΟ Ελευσίνας-Θήβας, στο τμήμα της από το 5ο χιλιόμετρο (πρατήριο καυσίμων «CYCLON») μέχρι και τα όρια με τον νομό Βοιωτίας, που φτάνει η εδαφική αρμοδιότητα του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας.

Του ανωτέρω περιορισμού εξαιρούνται τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης, τα οχήματα κρατικών κ.λπ. υπηρεσιών, τα οχήματα που συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών, τα οχήματα τροφοδοσίας καταστημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους έως 3,5 τόνους, καθώς και τα ΙΧ αυτοκίνητα των μονίμων κατοίκων και εργαζομένων (εκπαιδευτικοί, ιδιωτικοί υπάλληλοι κ.λπ.) σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες του Δημοσίου που εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο.

Όπως επισημαίνεται από την αστυνομία, ο συγκεκριμένος κυκλοφοριακός περιορισμός μπορεί να επεκταθεί σε όλα τα οχήματα, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν.

Η Τροχαία κάνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων να αποφύγουν την κίνησή τους στο παραπάνω οδικό τμήμα και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων και τις σχετικές πινακίδες, ώστε να διευκολύνεται η κυκλοφορία και να προληφθούν τυχόν τροχαία ατυχήματα.

Μάνδρα – Πέραμος: Επτά στα δέκα κτίσματα χρήζουν αποζημίωσης (video)

Σχετική είδηση:

Επιστολή Δούρου για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Δ. Αττικής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος