Παιδικά Χωριά SOS: Μαζί προσπαθούμε ώστε όλα τα παιδιά να βρουν την οικογένειά τους

Array

Τα Παιδικά Χωριά SOS, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου, ως ηγετικός φορέας προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως, προάγουν το δικαίωμα κάθε παιδιού να βρίσκεται σε ένα ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον, δίνοντας έμφαση στην υλοποίηση και υποστήριξη προγραμμάτων για την προώθηση του θεσμού της Αναδοχής.

Περισσότερα από 1.450 παιδιά βρίσκονται ακόμα σε ιδρύματα, μακριά από μια οικογένεια. Περισσότερα από τα μισά από αυτά τα παιδιά είναι άνω των 12 ετών και πολλές εκατοντάδες από αυτά έχουν κάποιας μορφής αναπηρία. Για αυτά τα παιδιά, δεν χτυπάει το τηλέφωνο. Aυτά τα παιδιά, σήμερα περιμένουν εκεί.

Μέσω της Αναδοχής, δηλαδή της προσωρινής και πλαισιωμένης φροντίδας ενός παιδιού, πραγματοποιείται μια πράξη ευθύνης, αλλά και μια πράξη ουσιαστικής αγάπης και ανιδιοτέλειας. Για αυτά τα παιδιά, η Αναδοχή είναι η μοναδική τους ελπίδα να ζήσουν σε οικογένεια, μακριά από το πλαίσιο ιδρυματικής φροντίδας που δεν τα αφήνει να αναπτυχθούν σωστά. Αυτά τα παιδιά χρειάζονται περισσότερες οικογένειες δίπλα τους.

Παιδικά Χωριά SOS: Μαζί προσπαθούμε ώστε όλα τα παιδιά να βρουν την οικογένειά τους

Τα Παιδικά Χωριά SOS στηρίζουν, προωθούν και υλοποιούν με προσήλωση τον θεσμό της Αναδοχής για εκατοντάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν στο πεδίο δημόσιους φορείς παιδικής προστασίας αλλά και την ίδια την Πολιτεία στην υλοποίηση και ανάπτυξη της Αναδοχής. Ως Εταίρος του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εγγύηση για το Παιδί (Child Guarantee) στη χώρα μας για την εφαρμογή του Πυλώνα ΙΙ (Ενίσχυση της Αναδοχής), σε συνεργασία με την Unicef, έχουν αναλάβει ηγετικό θεσμικό ρόλο στην προώθηση της Αναδοχής και της Αποϊδρυματοποίησης και εν τέλει της συστημικής αλλαγής στην παιδική προστασία στη χώρα μας.

Κρίσιμος άξονας της Αποϊδρυματοποίησης παραμένει επίσης η Ενδυνάμωση της Οικογένειας. Τα Παιδικά Χωριά SOS διαθέτουν πολύτιμη τεχνογνωσία και εμπειρία στη λειτουργία προγραμμάτων Πρόληψης και Ενδυνάμωσης της Οικογένειας, με στόχο την ενδυνάμωση εκατοντάδων οικογενειών, ώστε να μπορούν να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους και να παραμείνουν ενωμένες. Λειτουργούν 16 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα, καθώς και ένα Κέντρο Ημέρας ΑΜΕΑ στην Αλεξανδρούπολη.

Παιδικά Χωριά SOS: Μαζί προσπαθούμε ώστε όλα τα παιδιά να βρουν την οικογένειά τους
Παιδικό Χωριό SOS Θράκης

Tα Παιδικά Χωριά SOS, με τη στήριξη των δωρητών και των χιλιάδων ανθρώπων, που στέκονται δίπλα τους, θα συνεχίσουν με σθένος να προστατεύουν τα δικαιώματα των παιδιών, με στόχο κάθε οικογένεια να στηρίζεται για να μένει ενωμένη και κάθε παιδί σε ίδρυμα να βρεθεί σύντομα σε μια οικογένεια.

Τα παιδιά σάς χρειάζονται όλους δίπλα τους. Στηρίξτε το έργο των Παιδικών Χωριών SOS για την προώθηση της Αναδοχής, εδώ.

Λίγα λόγια για τα Παιδικά Χωριά SOS

Με εκτενή δράση σε 136 χώρες και 70 χρόνια εμπειρίας σε προγράμματα πρόληψης, οικογενειακής φροντίδας εναλλακτικού τύπου και υποστηριζόμενης ανεξάρτητης διαβίωσης, τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ηγετικός φορέας προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως, με έμφαση στα παιδιά που έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν την οικογένειά τους. Στην Ελλάδα, τα Παιδικά Χωριά SOS ιδρύθηκαν το 1975.

Παιδικά Χωριά SOS: Μαζί προσπαθούμε ώστε όλα τα παιδιά να βρουν την οικογένειά τους

Έχοντας ως στόχο κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μια οικογένεια υλοποιούν προγράμματα και δράσεις σε τρεις άξονες: (α) Ανάπτυξη και Προώθηση της Αναδοχής, σε συνεργασία με την UNICEF και το Child Guarantee της Ευρωπαϊκής Ειτροπής, (β) Ενδυνάμωση Οικογένειας, με 9 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και 6 Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα και στόχο την αποκατάσταση των δυσλειτουργιών στο εσωτερικό της οικογένειας και την αποτροπή του κινδύνου απομάκρυνσης των παιδιών από το πλαίσιό της, και (γ) Εναλλακτική Φροντίδα με 4 Παιδικά Χωριά SOS, 2 Στέγες Νέων και τον Ξενώνα Βρεφών SOS για παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν με τη βιολογική οικογένειά τους.

Η Διεθνής Ένωση των Παιδικών Χωριών SOS είναι σταθερός συνομιλητής και εταίρος, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κράτη μέλη της, όσο και σε διεθνείς πρωτοβουλίες και συνεργασίες όπως η καμπάνια Opening Doors for Europe.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος