Π. Λιάκουρας: Το erga omnes δεν είναι υπό αμφισβήτηση (audio)

Η συμφωνία είναι θετική γιατί λύνει μία μεγάλη διαφορά 26 ετών, που έχει δυναμιτίσει τη χώρα, έχει δηλητηριάσει τις σχέσεις μεταξύ των πολιτών και λύνει μία διαφορά με έναν θετικό συμβιβασμό. Το erga omnes δεν είναι υπό αμφισβήτηση.

 Ο κ. Πέτρος Λιάκουρας, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του ΠΑΠΙ, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή,  χαρακτήρισε  ισορροπημένη τη συμφωνία, από την οποία, όπως τόνισε, πρέπει να  βγαίνουν ωφελημένες και οι δύο χώρες, οι οποίες πρέπει να έχουν πιστέψει και ότι μπορούν να την εφαρμόσουν. Πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη φορά που οι γείτονες δέχθηκαν το erga omnes,  γιατί οι ίδιοι, όπως το αντιλαμβάνονται, θεωρούν ότι είναι πολύ μεγάλη θυσία.

Ο κ. Λιάκουρας αναφέρει ότι στα θετικά της συμφωνίας είναι επίσης ότι πετυχαίνουμε την σύνθετη ονομασία, η οποία είναι και οριστική,  δεν είναι μεταβατική όπως εκείνη του 95. Διευκρίνισε ότι η ενδιάμεση συμφωνία είχε βεβαίως τον στόχο της, να μπορέσει δηλαδή να βάλει στις γραμμές  τη ΠΓΔΜ να κάνει διαπραγματεύσεις για να λύσει το ονοματολογικό και όχι μόνον.  Η τωρινή συμφωνία, βάζει τέλος στην ενδιάμεση.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η Ελλάδα κερδίζει επίσης μία εξασφάλιση, ότι όλα όσα υπάρχουν στη συμφωνία θα τεθούν σε ισχύ και θα ισχύουν. Για να επικυρωθούν όλα θα πρέπει η ΠΓΔΜ να προχωρήσει σε μία σειρά από μέτρα, να κάνει τις συνταγματικές αλλαγές, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να ισχύσει αυτό που επιδιώκουμε χρόνια ολόκληρα, το λεγόμενο erga omnes.

Ο κ.Λιάκουρας επεσήμανε ότι με το erga omnes η γειτονική χώρα αναλαμβάνει την  υποχρέωση που έχει να κάνει με την αλλαγή του ονόματος από έγγραφα έως την αλλαγή από κράτη και οργανισμούς αλλά και την αλλαγή του ονόματος των κειμένων και οτιδήποτε αφορά την εσωτερική πολιτική και πλέον οτιδήποτε εκδίδεται θα είναι με την καινούργια ονομασία. Το erga omnes μπορεί να εφαρμοστεί εφόσον το κράτος ελέγχει.  Εάν δεν εφαρμόζουν την συνθήκη δεν θα είναι ήπιος ο δρόμος προς την Ε.Ε.

Τέλος ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας διασφαλίζει και την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων, αφού η ΠΓΔΜ ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις, τότε η Ελλάδα θα επικυρώσει τη συμφωνία, δηλαδή έχει εξασφαλίσει την υλοποίηση των υποχρεώσεων εντός του χρονοδιαγράμματος. Χρονικά όλα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπαλτατζή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ