Ώρα κρίσιμων αποφάσεων για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

“Οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ πλήρωσαν πολύ ακριβά λανθασμένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην εταιρεία από κυβερνήσεις, διοικήσεις και στελέχη. Κατασυκοφαντήθηκαν και δέχθηκαν μεγάλες περικοπές στους μισθούς τους, βίωσαν την ανασφάλεια όταν η εταιρεία έφτασε στα πρόθυρα του κλεισίματος”, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία εργατουπαλλήλων χημικής βιομηχανίας Ελλάδας (ΟΕΧΒΕ), που την υπογράφουν ο πρόεδρός της Ευθύμιος Θεοχάρης και ο γενικός της γραμματέας Ιωάννης Κατσιώνης.

Aναφερόμενοι στην τρέχουσα περίοδο τονίζουν πως: “Σήμερα, εργαζόμενοι, συνδικάτα και διοίκηση δεν πρέπει να δείξουν καμία ανοχή απέναντι στις όποιες προσωπικές στρατηγικές και ιδιοτελή συμφέροντα που ζημιώνουν την εταιρεία. Ως Ομοσπονδία δε θα χαριστούμε σε κανένα όσο ψηλά κι αν είναι. Σε όσους συνεχίζουν, λες και δεν έχουν καταλάβει τίποτα, να ταυτίζουν την προοπτική της εταιρείας με το προσωπικό τους συμφέρον. Σε όσους συνεχίζουν τακτικές του παρελθόντος που έφεραν τη μοναδική εθνική βιομηχανία παραγωγής όπλων και πυρομαχικών εδώ που έφτασε”.Ώρα κρίσιμων αποφάσεων για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Κατηγορούν διοικήσεις του παρελθόντος, λέγοντας πως:

“Ήταν και είναι αυτοί που τιμολογούν προϊόντα σε τιμές κάτω του κόστους με το επιχείρημα ότι μόνο έτσι θα είμαστε «ανταγωνιστικοί» στην αγορά!

Ήταν και είναι αυτοί που έκλεισαν ολόκληρα συνεργεία παραγωγής προϊόντων στρατηγικής σημασίας για να τα αγοράζουν πανάκριβα από ανταγωνιστές!

Ήταν και είναι αυτοί που ήθελαν και θέλουν να κλείσουν το εργοστάσιο της Ελευσίνας αδιαφορώντας αν τα ΕΑΣ θα απολέσουν ουσιαστικά το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα στη γόμωση πυρομαχικών!

Ήταν και είναι αυτοί που αγόραζαν και αγοράζουν πανάκριβα και από «μοναδικούς προμηθευτές» προϊόντα που αποδεδειγμένα μπορούν να παραχθούν μέσα στην εταιρεία με λιγότερο από το μισό κόστος αγοράς!

Ήταν και  είναι αυτοί που καταστρατηγούσαν τις αποφάσεις που λαμβάνονταν κατόπιν δικών τους εισηγήσεων και υπέγραφαν συμβάσεις που έφεραν τεράστιο κόστος για την εταιρεία!

Ήταν και είναι αυτοί που σύμφωνα με τον ΑΝΥΕΘΑ κ. Ήσυχο, «για τη δική μας βιομηχανία επέλεξαν το δρόμο ο οποίος την ήθελε μικρή, μη ανταγωνιστική, να παράγει… βίδες, ένα δρόμο που την οδηγούσε στη συστηματική απαξίωση και στον αργό θάνατο…».

Η ΟΕΧΒΕ κάνει επίσης λεπτομερή αναφορά στα εργασιακά προβλήματα του χώρου.

Ώρα κρίσιμων αποφάσεων για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Για τη νέα διοίκηση η ομοσπονδία αναφέρει ότι: “θα κριθεί πολύ αυστηρά από την πολιτική, τις αποφάσεις και τις επιλογές της. Στη σημερινή οριακή για την εταιρεία κατάσταση, ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες των πράξεων και το κόστος των ενεργειών του. Δεν μπορεί να αποδέχεται χωρίς δεύτερη σκέψη εισηγήσεις που κινούνται στα παλαιά μονοπάτια που έφεραν την εταιρεία στη σημερινή της εικόνα.

Το χρέος της νέας διοίκησης απέναντι στην κυβέρνηση που τη διόρισε και στον Ελληνικό λαό, είναι να εντοπίσει τις χρόνιες παθογένειες και όσους διαχρονικά τις προκάλεσαν και να ακολουθήσει με σύνεση και αποφασιστικότητα έναν άλλο δρόμο.

Να αναζητήσει όσους πιστεύουν ότι η εταιρεία μπορεί (γιατί πράγματι μπορεί) να αλλάξει πορεία πλεύσης, νοοτροπία και προοπτική και να πορευθεί μαζί τους σε μια κατεύθυνση καθετοποίησης της παραγωγής και απεξάρτησης από εργολάβους, μεσάζοντες και προμηθευτές. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να την κρατήσει ζωντανή μελλοντικά χωρίς τις κρατικές επιδοτήσεις”.

Ακολούθως, οι εργαζόμενοι υπενθυμίζουν τη θέση του Κ. Ήσυχου, ότι: «Η διάσωση της αμυντικής βιομηχανίας, δεν γίνεται ούτε με εκποιήσεις, ούτε με ειδικές εκκαθαρίσεις, ούτε με ξεπουλήματα, ούτε με υπεργολαβίες» και επισημαίνουν πως οι ίδιοι στηρίζουν δυναμικά τις θέσεις των κ. ΥΕΘΑ και ΑΝΥΕΘΑ: «γιατί είναι σε θετική αναπτυξιακή κατεύθυνση και μπορούν να αλλάξουν άρδην το σκηνικό στα ΕΑΣ. Η διοίκηση πρέπει να εφαρμόσει αυτές τις θέσεις και να μην αποδέχεται «ελαφρά τη καρδία» αντιαναπτυξιακές και αντιπαραγωγικές εισηγήσεις για κλεισίματα εργοστασίων».

Τέλος διατυπώνουν εξειδικευμένα ερωτήματα για το εργοστάσιο της Ελευσίνας, διεκδικώντας να μην κλείσει”.

Το πλήρες και αναλυτικό κείμενο της ΟΕΧΒΕ μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

Πηγές φωτο: ΑΠΕ, ΕΑΣ, ΟΕΧΒΕ

Νάσος Μπράτσος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος