Όλο και περισσότερες μητέρες θηλάζουν τα παιδιά τους (video)

Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα ως Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 820.000 θάνατοι παιδιών, 20.000 μητέρων και οικονομικές απώλειες 302 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τη στήριξη του θηλασμού σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Αύξηση των ποσοστών των μητέρων που θηλάζουν τους πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους σε σχέση με 10 χρόνια πριν καταγράφει μεγάλη μελέτη του προγράμματος “Αλκυόνη”, του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. Συγκεκριμένα το 2017 το ποσοστό των γυναικών που θήλασαν την πρώτη ημέρα της ζωής του βρέφους ήταν 66%, στο τέλος του πρώτου μήνα 40%, και στο τέλος του τρίτου μήνα 27%

Παρόλα αυτά είναι εξαιρετικά χαμηλά τα ποσοστά των γυναικών που συνεχίζουν να θηλάζουν αποκλειστικά στο τέλος του 6ου μήνα της ζωής του μωρού. Πολλές είναι οι γυναίκες που επιστρέφουν στην εργασία και ο θηλασμός διακόπτεται.

Η Ιωάννα Αντωνιάδου, παιδίατρος και Διευθύντρια Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού λέει ότι “ο χώρος άντλησης πολύ σημαντικός για τη γυναίκα που αναγκάζεται να γυρίσει στη δουλειά της από τον 6ο μήνα. Αυτά δεν παρέχονται ούτε σε χώρους εργασίας με 300-500 γυναίκες”.

Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι αποδεδειγμένα και συνεχώς νέα ερευνητικά δεδομένα τα ενισχύουν. Όπως η δράση του μητρικού γάλακτος στο μικροβίωμα του εντέρου. Τα βρέφη που θηλάζουν αναπτύσσουν μικρόβια στο έντερο που δρουν προστατευτικά έναντι λοιμώξεων αλλά και άλλων παθήσεων σε σχέση με βρέφη που πίνουν φόρμουλα.

Η Βενετία-Μαρία Βραϊλα παιδίατρος και συνεργάτης του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού δηλώνει ότι “έμμεσα έχουν συσχετιστεί με διαταραχή του φραγμού του εντέρου, με άσθμα, αλλεργίες ακόμα και με κατάθλιψη”.

Η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας παρουσιάστηκε στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας, με αφορμή την εβδομάδα προαγωγής του μητρικού θηλασμού.

Ο Γιάννης Μπασκόζος, ΓΓ. Δημόσιας Υγείας δήλωσε ότι “ο μητρικός θηλασμός έχει θετικές επιδράσεις όχι μόνο στη δημόσια υγεία αλλά στην οικονομία της χώρας”.

Ο Παναγιώτης Μπεχράκης, Διευθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας είπε ότι”μειώνεται η νοσηρότητα και η θνητότητα στα βρέφη που θηλάζουν”.

Ο Π.Ο.Υ. συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του παιδιού και συνέχιση μέχρι την ηλικία των 2 ετών, εφόσον το επιθυμούν μητέρα και βρέφος. Όσες νέες μητέρες χρειάζονται υποστήριξη μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 10525 καθημερινά από τις 9:00-14:00 (ΚΑΡΤΑ) για να λάβουν απαντήσεις από έμπειρους επαγγελματίες υγείας.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος