Οκτώβριος: Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού

Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού», με την 25η Οκτωβρίου να αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Γι’ αυτόν τον σκοπό, το σύμβολο μιας ροζ κορδέλας κοσμεί αυτές τις μέρες ετικέτες προϊόντων, σήματα καναλιών και προβάλλεται σε πολλές καμπάνιες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού. Στην Ευρώπη, περισσότερες από 450.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο στο μαστό. Περίπου 140.000 χάνουν τη ζωή τους λόγω της ασθένειας. Στην Ελλάδα αναφέρονται 6.000 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

Ο Οκτώβριος αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για προληπτικές εξετάσεις, καθώς είναι ο μήνας που έχει ορισθεί παγκοσμίως, ως ο μήνας πρόληψης κατά της νόσου. Η εξέλιξη άλλωστε της ιατρικής επιστήμης έχει δείξει ότι η πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές, με την αξιοποίηση των νέων θεραπειών.

Μάλιστα σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι νέες μέθοδοι θεραπείας μπορούν να χαρίσουν ακόμη και 10 χρόνια ζωής σε ασθενή με καρκίνο του μαστού. Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως ο καρκίνος του μαστού όταν εντοπίζεται στα πρώτα στάδια μπορεί να αντιμετωπισθεί πλήρως.

Οκτώβριος: Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού

Σε πολλές περιπτώσεις οι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν η εξέταση να γίνεται ακόμη και νωρίτερα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Σε περίπτωση διάγνωσης, στόχος της θεραπείας είναι να εμποδίσει να εξαπλωθούν τα καρκινικά κύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα που έχουν μεταλλαχθεί και πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς, και να τα σκοτώσει.

Οι κλασικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, πέραν της χειρουργικής επέμβασης (μαστεκτομής), είναι η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία (φαρμακευτικές ουσίες που χορηγούνται από το στόμα ή ενδοφλεβίως, συνήθως σε διάφορους συνδυασμούς). Άλλες μορφές θεραπείας περιλαμβάνουν τις βιολογικές θεραπείες, την ορμονοθεραπεία.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο του μαστού είναι άγνωστες. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε μια γυναίκα:

  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού
  • Μέση ηλικία
  • Ιστορικό καλοηθών νοσημάτων του μαστού
  • Μακροχρόνια έκθεση σε ορμόνες, για παράδειγμα λόγω καθυστερημένης εμμηνόπαυσης ή θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
  • Πρώτη εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία
  • Προηγούμενος καρκίνος στον ένα μαστό στο παρελθόν
  • Προηγούμενη ακτινοθεραπεία στο θώρακα για άλλο νόσημα
  • Ατεκνία
  • Πρώτη κύηση σε ηλικία πάνω από τα 35 έτη
  • Μακροχρόνια χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης
  • Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ
  • Παχυσαρκία
  • Καθιστική ζωή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος