Οκτώ νεκροί από τη γρίπη – Τι λένε οι ειδικοί

Σε ανοδική φάση βρίσκεται η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα και σύμφωνα με τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, συνολικά έχουν καταγραφεί οκτώ θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, όλοι με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων μόνο οι δύο (25%) ήταν εμβολιασμένοι.

Συνολικά, οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης και οι ειδικοί αποδίδουν την αύξηση της θνησιμότητας στη μεγάλη δραστηριότητα της γρίπης και στο κύμα ψύχους που πλήττει τη χώρα.

Πρόκειται για επτά άνδρες και μία γυναίκα, με εύρος ηλικιών από 58 έως 86 έτη, και μέση ηλικία τα 74 έτη. Και από τα οκτώ κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α. Τα επτά στελέχη γρίπης τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και όλα βρέθηκαν να ανήκουν στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Και τα οκτώ προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 39 σοβαρά κρούσματα γρίπης, με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Πρόκειται για 28 άνδρες και 11 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 89 έτη. Το σύνολο των κρουσμάτων οφείλονταν στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 29 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα, υποτυποποιήθηκαν και εξ αυτών το σύνολο βρέθηκε να ανήκει στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Τα 36 (92,3%) από τα 39 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα, με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη και εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 6 (16,7%).

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ως τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από τη γρίπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος