Ο πρόσφυγας που ζει με μια σφαίρα στο κεφάλι ζητά να επανενωθεί με την οικογένειά του

Ο Εμμάνουελ Λουκάου, ένας αναγνωρισμένος πρόσφυγας από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο οποίος επέζησε από εκτέλεση με μία σφαίρα σφηνωμένη στο κεφάλι του, και ζει στη χώρα μας ως πρόσφυγας έκανε αίτημα στην ελληνική κυβέρνηση για να φέρει και την οικογένειά του. Το αίτημα του απορρίφθηκε ήδη μία φορά, λόγω λανθασμένης εφαρμογής του νόμου, και ο Λουκάου έχει προχωρήσει στη δεύτερη προσπάθεια αίτησης ζητώντας την ευκαιρία για ένα καλύτερο και ασφαλές μέλλον και για τους αγαπημένους του.

Ο Λουκάου έχει επιβιώσει με τη σφαίρα στον κρόταφο, και έχει πολλά προβλήματα υγείας μεταξύ των οποίων μετατραυματική επιληψία. Στην Ελλάδα ήρθε το 2012, αλλά αναγνωρίστηκε ως πρόσφυγας το 2016, όπου και κατάθεσε αίτηση για οικογενειακή επανένωση προκειμένου να μετακομίσουν η σύζυγός του και τα τρία του παιδιά. Δύο χρόνια μετά η αρμόδια υπηρεσία της αστυνομίας απέρριψε το αίτημά του χωρίς να τον καλέσει σε συνέντευξη και χωρίς να αιτιολογήσει την απόφασή της. Πριν από λίγες ημέρες, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ακύρωσε την απορριπτική απόφαση και η αρμόδια υπηρεσία κλήθηκε να εξετάσει ξανά την υπόθεσή του.

Οι δικηγόροι του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Ελένη Κάγιου και Χαρά Κατσίγιαννη, που χειρίζονται την υπόθεσή του Λουκάου, θεωρούν πως η απόφαση που κρίνεται είναι μείζονος σημασίας, καθώς οι περιπτώσεις ακύρωσης απορριπτικών αποφάσεων οικογενειακής επανένωσης είναι σπάνιες για τα ελληνικά δικαστήρια. Η απόφαση αυτή «αποτελεί μια πρώτη νίκη για τον Εμμανουέλ», τονίζουν και συμπληρώνουν ότι «δημιουργεί νομολογιακό προηγούμενο για αντίστοιχες υποθέσεις».

Ωστόσο απέχει πολύ ακόμα η επιθυμία του Λούκαου να επανενωθεί με την οικογένειά του, από το να πραγματοποιηθεί, αφού μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, η αρμόδια Διοίκηση καλείται να κρίνει ξανά την υπόθεσή και όπως διευκρινίζουν οι δικηγόροι, «σε περίπτωση μη έγκαιρης συμμόρφωσης της Διοίκησης με τη δικαστική απόφαση, θα καταθέσουμε σχετική αίτηση συμμόρφωσης».

«Θέλω να είμαι μαζί με την οικογένειά μου για να μπορώ να τη φροντίζω» δηλώνει ο ίδιος και συμπληρώνει: «όλα τα πράγματα παίρνουν χρόνο, πρέπει ο άνθρωπος να έχει υπομονή. Η υπομονή και η επιμονή δικαιώνουν στο τέλος».

Οι δικηγόροι του υπογραμμίζουν: «η υπόθεση του Λουκάου αντανακλά τη ζοφερή πραγματικότητα του συνόλου των αναγνωρισμένων προσφύγων στην Ελλάδα, που επί σειρά ετών προσπαθούν ανεπιτυχώς να επανενωθούν με τις οικογένειές τους».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος