Ο καθηγητής Γ. Σουρβίνος στην ΕΡΤ για τη μελέτη COVID-19-GR (video)

Η πρωτοποριακή μελέτη COVID-19-GR  είναι σε εξέλιξη μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για χρηματοδότηση από το ΠΔΕ «δράσης μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης του ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών».  Μέλος της επιστημονικής αυτής ομάδας ο καθηγητής κλινικής  Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος, μίλησε στην ΕΡΤ.

“Δεν θα φτιάξουμε το εμβόλιο, αλλά μπορούμε να προχωρήσουμε με κατάλληλες γενετικές μελέτες οι οποίες να εξηγούν την συμπτωματολογία ανά ηλικιακές ομάδες και βάσει της προδιάθεσης να επιτευχθεί εξατομικευμένη ιατρική”, τόνισε ο  καθηγητής,  μέλος  του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Αποκτώντας το γενετικό υπόβαθρο στον χαρακτηρισμό του κορονοϊού, προβλέπουμε τις ομάδες υψηλού κινδύνου, πρόσθεσε ενώ επισήμανε ότι στόχος παραμένει η θεραπεία η οποία, όπως είπε “αισιιοδοξούμε ότι θα βρεθεί σύντομα”.

Παράλληλος στόχος η δημουργία νέων διαγνωστικών τεστ, αλλά και προϊόντα βιοτεχνολογίας και βιοδιάγνωσης, μέσω της “εμβληματικής δράσης”, ύψους σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης “φέρνει την Ελλάδα στο παγκόσμιο μέτωπο των εξελίξεων στη μελέτη του ιού και την παραγωγή γνώσης για την αντιμετώπιση  της υγειονομικής κρίσης”.

Στην εν λόγω μελέτη συμπράττουν σε συνεργασία με τον καθηγητή Τσιόδρα, η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», το Ινστιτούτο Παστέρ και όλα τα Κέντρα Αναφοράς .

Η διεθνής προβολή της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας, επιβάλλεται τόνισε ο Γιώργος Σουρβίνος, μιλώντας για πολλές δυνατότητες και εμπειρία που ενισχύονται πλέον με τη συγκεκριμένη δράση.

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος