Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου: Καυτό 3ήμερο, με αφρικανική σκόνη – Εως και 43 βαθμούς ο υδράργυρος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ήδη το κύμα καύσωνα που θα διαρκέσει μέχρι τέλος της εβδομάδας, με τον υδράργυρο να ξεπερνά σήμερα τους 40 βαθμούς στις συνήθεις ευπαθείς σε υψηλές θερμοκρασίες περιοχές (όπως Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, Θεσσαλία, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αχαΐα, Ηλεία, Κορινθία, Αργολίδα, Μεσσηνία), ενώ ενδέχεται να αγγίξει και τους 42-43 το 3ήμερο Πέμπτη έως Σάββατο με την κορύφωση της θερμής αυτής εισβολής, σε αντίθεση με τα νησιά του Αιγαίου και τις παράκτιες περιοχές όπου οι θερμοκρασίες θα είναι κατά 3-6 βαθμούς χαμηλότερες, λόγω του βοριά.

Οι άνεμοι, ασθενείς μεταβλητοί βέβαια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, θα εντείνουν το αίσθημα δυσφορίας στις πιο «κλειστές» ηπειρωτικές περιοχές και μόνο στα νοτιότερα παραθαλάσσια και στα νησιά όπου θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 5-7 μποφόρ θα είναι ελαφρώς καλύτερα…

Όσον αφορά τα φαινόμενα πάντως, η κλασική καλοκαιρινή αστάθεια της εποχής θα συνεχίσει να δίνει μπόρες ή λίγες καταιγίδες κατά τόπους στα βόρεια κυρίως ορεινά, ενώ στις περισσότερες περιοχές και ιδιαίτερα όσο πιο κοντά στη θάλασσα και στα νησιά θα επικρατεί η ηλιοφάνεια.

Την Κυριακή θα πέσει λίγο η θερμοκρασία στα βόρεια, στην υπόλοιπη χώρα όμως σταδιακή πτώση περιμένουμε από τη Δευτέρα, με την αστάθεια και τις βροχές μάλιστα, να επιστρέφουν…

ΣΗΜΕΡΑ
Καλοκαιρία σχεδόν σε όλη τη χώρα, με λίγες μόνο απογευματινές μπόρες στα βορειοανατολικά, ενώ θα έχουμε και αφρικανική σκόνη στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και στα νοτιοανατολικά βορειοδυτικοί 5 μποφόρ και η θερμοκρασία, σε περαιτέρω άνοδο, θα φτάσει στα ηπειρωτικά κατά τόπους και τους 40-41 βαθμούς, ενώ στα νησιά και σε παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3-5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Λιακάδα, μεταβλητοί και το απόγευμα νότιοι άνεμοι έως 4 μποφόρ και θερμοκρασία έως 36 βαθμούς, στα παραθαλάσσια 3-4 χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρόμοιος καιρός και θερμοκρασία έως 35 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ
Ηλιοφάνεια με λίγες μεσημεριανές – απογευματινές συννεφιές στα δυτικά και βόρεια και πιθανές μπόρες μόνο στα βορειοανατολικά ορεινά. Ασθενείς βοριάδες και στο Ν. Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ και θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα, έως 38 βαθμούς σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές και έως 41-43 κατά τόπους, όμως στα νησιά και σε παράκτιες περιοχές θα είναι 3-5 βαθμούς χαμηλότερη.

Πάττυ (Παναγιώτα) Δ. Σπηλιωτοπούλου
Μετεωρολόγος της ΕΡΤ
B.Sc. Φυσικός
M.Sc. Μετεωρολόγος – Περιβαλλοντολόγος
M.Sc. Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών & Κρίσεων (Ακραία Καιρικά Φαινόμενα)
M.A. Δημοσιογράφος
Εθνικό & Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος