Πόσο σημαντικός είναι ο εμβολισμός στη χώρα μας. Τι προλαμβάνει; Κατά πόσο είναι «υποχρεωτικός» στα σχολεία και πόσο αναγκαίος; Ποια είναι η πρακτική σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνώς; Ο Καθηγητής κ. Ανδρέας Κωσταντόπουλος πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ο γ.γ. του Υπουργείου παιδείας, Γιώργος Αγγελόπουλος, δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματα των δημοσιογράφων της « ΠΡΩΤΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ».
Το θέμα του εμβολισμού στα σχολεία παρουσιάζεται εξόχως ενδιαφέρον καθώς όπως σημείωσε ο κ. Κωσταντόπουλος, υπάρχει μόνο μια υπουργική απόφαση του 64 που αναφέρει ότι τα υποχρεωτικά εμβόλια είναι του Τετάνου, του Κοκίτη, της διφθερίτιδας και πολιομυελίτιδας, είναι υποχρεωτικά για να γραφούν στο σχολείο, όπως επίσης τόνισε πως δεν υπάρχει νομοθεσία που να απορρίπτει το ανεμβολίαστο παιδί από το σχολείο.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Αγγελόπουλος, γ.γ. Υπουργείου Παιδείας, υπογράμμισε ότι τα κρούσματα ιλαράς εμφανίζονται περισσότερο σε μεγαλύτερες ηλικίες και όχι σε μαθητές. Τόνισε επίσης ότι η πολιτεία έχει δώσει εντολές για τον εμβολιασμό μέσω εγκυκλίων και εγγράφων και δεν πρόκειται για απλές επιστολές σύστασης . Στο επιχείρημα ότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να απορρίπτει το ανεμβολίαστο παιδί ο κ Αγγελόπουλος απάντησε ότι οι διεθνείς συνθήκες των δικαιωμάτων του παιδιού, δείχνουν ότι το δικαίωμα στη μόρφωση υπερτερεί κάθε άλλου δικαιώματος και κάθε άλλης συνθήκης. Ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε επίσης ότι σε περίπτωση άρνησης προσκόμισης του απαραίτητου βιβλιαρίου υγείας, όπου προβλέπεται ο εμβολιασμός για την εγγραφή του παιδιού, οι διευθυντές των σχολείων έχουν οδηγίες να οδηγήσουν το παιδί σε εμβολιασμό και να βοηθήσουν τους γονείς προς αυτή την κατεύθυνση. Σημείωσε ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατασταλτικά μέτρα αλλά ακολουθείται διαδικασία παιδαγωγικής και πειθούς για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος