Παπασπύρου στην ΕΡΤ: Πόρισμα 3.000 σελίδων για την υπόθεση Novartis (video)

Στα χέρια της εισαγγελέως διαφθοράς βρίσκεται το πρώτο πόρισμα -3.000 σελίδων- για την υπόθεση της Νοβάρτις. Όπως τόνισε στην ΕΡΤ η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, προκύπτουν σημαντικά ευρήματα για τις “υπερ-συνταγογραφήσεις” γιατρών υπέρ της φαρμακευτικής εταιρείας.

Όπως είπε η Μαρία Παπασπύρου μιλώντας στην ΕΡΤ το κλιμάκιο ενισχύθηκε με επιπλέον επιθεωρητές για να προχωρήσει η έρευνα με ζητούμενο το κατά πόσο ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο. “Ενδελεχή και κοπιαστική εργασία”, χαρακτήρισε το πόρισμα. Οι επιθεωρητές εξέτασαν ηλεκτρονικά αρχεία και βρήκαν κωδικές ονομασίες με τις οποίες συνεννοούνταν οι υπάλληλοι που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο, σύμφωνα με την κυρία Παπασπύρου.

Επειδή πρόκειται για προανακριτικό υλικό η γενική επιθεωρήτρια δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Όταν ρωτήθηκε για το αν εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα είπε ότι “οι επιθεωρητές ερευνούν τους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι θέμα της δικαιοσύνης να απαντηθεί αν αυτοί οι ανώτεροι λειτουργοί είχαν σχέσεις και ήταν σε συνεννόηση με πολιτικούς.

Το πρώτο πόρισμα παρά τον όγκο του, καλύπτει ένα μόνο μέρος από το σκέλος της υπόθεσης, αυτό που αφορά τη λεγόμενη τιμολόγηση φαρμάκων από το 2006 έως το 2014 με τα περισσότερα ωστόσο από αυτά, να αφορούν τη διετία 2012-2014. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές του Εφετείου, πρόκειται γα τεράστια έρευνα στοιχείων και συγκρίσεων για μόνο πέντε φάρμακα της ελεγχόμενης εταιρίας και την τιμολόγηση τους στην Ελλάδα. Τα εν λόγω σκευάσματα ανήκουν στα ιδιαίτερα ακριβά, με κόστος που ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ, για καρκινοπαθείς ή για ασθενείς με σοβαρά θέματα όρασης.

Οι εκτιμήσεις των Ελεγκτών για το θέμα της τιμολόγησης ή υπερτιμολόγησης συγκεκριμένων φαρμάκων θα βοηθήσουν την Εισαγγελία Διαφθοράς όχι μόνο να αποδώσει ποινικές ευθύνες, όπου απαιτείται, αλλά και να προχωρήσει σε μία πρώτη πιο εμπεριστατωμένη εκτίμηση της ζημιάς του Δημοσίου από την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία ανεπίσημα ακόμα εκτιμάται σε πολλά δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα νέο πόρισμα αναμένεται και για το ΚΕΕΛΠΝΟ με συμπεράσματα για το αν έγιναν παράνομες προσλήψεις και διακίνηση “μαύρου χρήματος.”

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγγλάρα , Ντίνα Τσουκαλά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ