Νεκροί από την πλημμύρα στη Μεσσηνία – Προβλήματα από την κακοκαιρία στη χώρα (video)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε να κηρυχθεί ο δήμαρχος της  Καλαμάτας η περιοχή , μετά το πνιγμό μιας ανάπηρης γυναίκας σε χωριό της Μεσσηνίας, στη κοινότητα Πηδήματος. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ακόμη τον πνιγμό ενός άνδρα 80 χρόνων στη Θουρία, και μιας ηλικιωμένης στην  πόλη της Καλαμάτας. Αγνοούμενη και μια γυναίκα 60 χρόνων στην Θεσσαλονίκη.

Μεγάλα προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας καταγράφονται σε πολλές περιοχές της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 150 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ λόγω υπερχείλισης χειμάρρου στην Αγία Τριάδα έχουν απεγκλωβιστεί από αυτοκίνητα συνολικά 24 άνθρωποι.

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία σε κάποιες ιδιαίτερα περιοχές, όπως η Επανομή, η Αγία Τριάδα και η Μηχανιώνα. Ανέφερε ότι έκανε αίτημα στον Περιφερειάρχη και στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ώστε ο δήμος να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι το οποίο εκτίμησε ότι θα γίνει.

Τουλάχιστον 55 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων δέχθηκε η Πυροσβεστική στην Πελοπόννησο. Στα Μωραΐτικα Κέρκυρας, απεγκλωβίστηκαν 2 επιβαίνοντες σε ΙΧ καθώς επίσης στην περιοχή Νεοχωράκι λόγω υψηλής στάθμης των υδάτων.

Καταρρακτώδεις βροχές, με ισχυρούς ανέμους, χαλάζι και καταστροφές σε καλλιέργειες καταγράφηκαν στη Θεσπρωτία, τα νησιά του Ιονίου και την Ηλεία

Προβλήματα από την κακοκαιρία έχουν δημιουργηθεί και στον ποταμό Ευρώτα στην Λακωνία, όπου η στάθμη του ποταμού έχει ανέβει επικίνδυνα και υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στην εθνική οδό Τάραψας-Σκάλας στο 19ο χιλιόμετρο στο ύψος της γέφυρας του Ευρώτα, όπου τα νερά του ποταμού έχουν υπερβεί κατά πολύ τη γέφυρα του ποταμού.Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι αποκαταστάθηκε και διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία στην εθνική οδό Γυθείου-Σπάρτης, που είχε διακοπεί από το 24,5 έως το 26ο χιλιόμετρο, λόγω συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα.

Ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία και στην πόλη των Μολάων, όπου το φαράγγι του Λάρνακα, το οποίο περνά μέσα από την πόλη, φούσκωσε και προκάλεσε μεγάλη καταστροφή, ενώ ζημιές έχουν προκληθεί και στο αγροτικό δίκτυο της περιοχής.

Στη Μεσσηνία έχουν μεταβεί ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας  του Πολίτη  Νικός Τόσκας και Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης. 

Στο μεταξύ, εκτός από τις αντλίες που έστειλε η Πυροσβεστική το πρωί στην Καλαμάτα, από την Αθήνα και την Τρίπολη, μεταβαίνουν στην Λακωνία άλλα επτά οχήματα, επίσης από την Αθήνα, ομάδα της ΕΜΑΚ με μία βάρκα και ένα ερπυστριοφόρο όχημα.

Η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Για ύφεση μέχρι το βράδυ στα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή της Καλαμάτας κάνει λόγο μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Λάλος, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, υπογραμμίζοντας όμως, ότι θα υπάρξει εκ νέου επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες από τα χαράματα της Πέμπτης. Ο ίδιος τονίζει ότι έπεσε μεγάλη ποσότητα νερού σε λίγες ώρες – υπολογίζεται πάνω από 100 χιλιοστά στην Καλαμάτα για 6-12 ώρες – και είναι αναμενόμενο να δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα, που σε συνδυασμό με την ύπαρξη καμένων περιοχών και παρεμβάσεων ή παραλείψεων του ανθρώπινου παράγοντα δημιούργησαν τα προβλήματα.
Στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε ένας μέρος της Θεσσαλίας θα συνεχιστούν τα φαινόμενα όλη μέρα με μικρή ύφεση το βράδυ. Περίπου δύο φορές περισσότερο νερό από όσο πέφτει συνολικά τον Σεπτέμβριο δέχθηκε σε δύο μέρες η Θεσσαλονίκη, καθώς από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα μέχρι σήμερα το πρωί, στις 11, καταγράφηκαν 45 χιλιοστά νερού και η βροχόπτωση συνεχίζεται.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ -ΜΠΕ

Φωτό:Eurokinissi

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος