«Νέες παραβάσεις» αποκαλύπτει το σύστημα τελικής εκκαθάρισης

«Νέες παραβάσεις» φέρνουν στο φως οι εξονυχιστικοί έλεγχοι που διενεργούνται, μέσω του νέου συστήματος τελικής εκκαθάρισης, που εφαρμόζει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) σε όλους τους παρόχους.

Στο νέος σύστημα  έχουν ενταχθεί για πρώτη φορά και τα φαρμακεία, όσον αφορά το κομμάτι των αναλωσίμων.

Οι παραβάσεις αυτές αποστέλλονται στην Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) για περαιτέρω έλεγχο.

Στελέχη του οργανισμού ανέφεραν περιπτώσεις  όπου, για παράδειγμα,  ο πάροχος υπέβαλε στον ΕΟΠΥΥ, τον Ιανουάριο, παραστατικά για αποζημίωση υγειονομικού υλικού, με το ποσό να υπερβαίνει τις 560.000 ευρώ, τον Φεβρουάριο το ποσό ήταν περίπου 590.000 και τον Μάρτιο ξεπερνούσε τις 600.000 ευρώ. Έχουν καταγραφεί  επίσης περιπτώσεις κατευθυνόμενης εκτέλεσης συνταγών που εμφανίστηκαν σε αρκετές υποβολές του  Ιανουαρίου.

Μέχρι πρότινος ο οργανισμός πλήρωνε προκαταβολικά τα χρήματα μέχρι να γίνει ο έλεγχος, κάτι το οποίο έχει σταματήσει αφού οι δαπάνες για αναλώσιμα εντάχθηκαν στο νέο σύστημα εκκαθάρισης.

Για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές φαρμακοποιιών  τα στελέχη του οργανισμού  τονίζουν ότι με την εφαρμογή του νέου συστήματος εκκαθάρισης δαπανών (δειγματοληψία και ψηφιακός έλεγχος των παραστατικών),βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο όπου αναδεικνύονται προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι,έχει εκκαθαριστεί σχεδόν το 75% των υποβολών (δηλαδή  100% της περιφέρειας και το 50% Θεσσαλονίκης και Αττικής).

Για τις περικοπές σε κατατεθειμένες εκτελεσθείσες δαπάνες, τα  στελέχη  του ΕΟΠΥΥ διευκρινίζουν ότι αυτό συμβαίνει μόνο σε περιπτώσεις που παρατηρηθούν παραλείψεις, ή παρατυπίες στα αποδεικτικά των δαπανών και σύμφωνα με στοιχεία το ποσοστό αυτό αγγίζει το 3,6 του συνόλου των υποβολών. Τονίζουν, ωστόσο ότι ο πάροχος έχει την δυνατότητα ένστασης και εφόσον η ένσταση του τελεσφορήσει φυσικά και θα πληρωθεί.

Η καθυστέρηση, στις πληρωμές αφορά μόνο τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και όχι τα φάρμακα. Στον ΕΟΠΥΥ εκτιμούν ότι η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί πλήρως τον Οκτώβριο και οι πληρωμές να γίνονται εντός του προβλεπόμενου τριμήνου.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος