Νέα μέτρα: Τι ισχύει για εργαζομένους, εργοδότες, εστίαση και απαγόρευση κυκλοφορίας

Μάσκες και απαγόρευση κυκλοφορίας είναι η απάντηση στην επέλαση της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός στο χθεσινό του διάγγελμα κάλεσε τους νέους να μετατρέψουν την ορμή τους σε ευθύνη και να γίνουν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές των ημερών.

Από το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, στις 06:00 το πρωί ξεκινούν τα νέα μέτρα στις περιοχές που βρίσκονται σε αυξημένη επιτήρηση και αυξημένου κινδύνου.

Υποχρεωτική η μάσκα παντού, ενώ παράλληλα επιβάλλεται η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες από τις 00.30 έως και τις 05.00 το πρωί.

Εξαιρέσεις ισχύουν μόνο για εργαζόμενους και για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Που θα ισχύσει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας

Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κέα, Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Λάρισα, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Σέρρες, Τρίκαλα.

Η Καστοριά και η Κοζάνη αποτελούν τις δυο περιοχές που έχουν σημάνει «κόκκινο».

Τι θα ισχύσει για εργαζομένους και τι έγγραφα απαιτούνται

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς «τα μόνα έγγραφα που θα υπάρξουν θα είναι πιστοποιήσεις των εργοδοτών με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την ΕΡΓΑΝΗ, πού εργάζεται και πού τον απασχολεί η επιχείρηση και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας. Ουδείς άλλος θα κυκλοφορεί από τις 00:30 μέχρι τις 05:00».

Με ΦΕΚ που θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στην ημέρα θα διευκρινιστούν όλες οι απορίες που έχουν οι πολίτες μετά την απόφαση για νέα μέτρα.
Με έγγραφες βεβαιώσεις η κάθε μετακίνηση.

Τι θα ισχύσει για τους εργοδότες

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που δεν τα τηρούν, όπως και οι εργοδότες που δεν προστατεύουν τους εργαζομένους τους, θα τιμωρούνται. Η τηλεργασία θα επεκταθεί κι άλλο, όπου είναι εφικτό αναφέρει η απόφαση.

Τέλος, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την ενίσχυση των ελέγχων για την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων και αυστηρότερα πρόστιμα σε όσους δεν τα τηρούν.

Τι αλλάζει στη διασκέδαση

Το πρόβλημα εστιάζεται στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και πως θα χρησιμοποιείται η μάσκα στα τραπεζοκαθίσματα που βρίσκονται στους εξωτερικούς χώρους.
Η απόφαση αναφέρει πως η χρήση της μάσκας θα είναι πλέον υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Στα καταστήματα εστίασης, εφόσον τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις στα τραπέζια, οι πελάτες όταν κάθονται στα τραπέζια θα μπορούν να μην χρησιμοποιούν τη μάσκα τους αλλά θα πρέπει να τη φορούν υποχρεωτικά στους χώρους αναμονής αλλά και στους κοινόχρηστους χώρους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος