Νέα φωτιά στη Μόρια: Ολοκληρωτική η καταστροφή- Ένταση στο ΚΥΤ (video)

Σε εξέλιξη βρίσκονται δυο νέα μέτωπα φωτιάς τα οποία ξέσπασαν αμέσως μόλις σκοτείνιασε στα τμήματα του καταυλισμού του ΚΥΤ της Μόριας και καίνε ότι είχε μείνει όρθιο από την χθεσινή πυρκαγιά. Όσοι πρόσφυγες και μετανάστες παρέμεναν εκεί εγκατέλειψαν άρον- άρον τις σκηνές τους και προστέθηκαν στις χιλιάδες των άστεγων που βρίσκονται από χθες κατά μήκος του δρόμου Μυτιλήνης – Παναγιούδας. Η  είσοδος στην πόλη φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ δεν λείπει η ένταση, καθώς νωρίτερα  ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ μεταναστών και αστυνομίας. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν για την κατάσβεσή της, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Σπυριδάκη.

«Υπάρχει ένταση, ακούγονται κρότοι από το βάθος του ΚΥΤ»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ περιγραφές αναφέρουν δακρυγόνα και πετροπόλεμο καθώς η αστυνομία σταμάτησε μετανάστες και πρόσφυγες που έτρεχαν προς την πόλη της Μυτιλήνης και προς το χωριό της Παναγιούδας. Η δεύτερη πολύ δύσκολη νύχτα ξεκίνησε με τη φωτιά να εξαπλώνεται  και πάλι ραγδαία, καίγοντας ότι απέμεινε από την χθεσινή πύρινη κόλαση στο βόρειο τμήμα του ΚΥΤ.  Οι 1000 από τους μετανάστες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα φιλοξενηθούν σε πλοίο που διέθεσε η Blue Star, και σε αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Σκηνές του στρατού έχουν ήδη σταλεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις για τους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο. Από τα 408 μικρά ασυνόδευτα παιδιά,  άρχισε ήδη με πτήσεις  τσάρτερ η μετακίνηση τους στην ενδοχώρα.

Η ΕΡΤ κατέγραψε πλάνα από το μπλόκο της Παναγιούδας, όπου  μετανάστες ξαπλώνουν να κοιμηθούν στο έδαφος, ενώ τρία συνολικά μπλόκα στήθηκαν στο δρόμο από το ΚΥΤ και  προς το κέντρο της Μυτιλήνης. Από το πρωί στο νησί έχουν σταλεί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα κι ενισχύονται.

Ανησυχία για το πού βρίσκονται τα 35 θετικά κρούσματα

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί μόλις 8 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τα 35 θετικά είχαν βγεί μεταξύ 2.000 δειγμάτων.

Προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά, αποφασίστηκε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν θα μπορούν να ταξιδεύουν ούτε να μετακινούνται στον αστικό ιστό, το επόμενο διάστημα, ενώ περιορισμοί μπαίνουν και σε τοπικές δραστηριότητες κατοίκων.

Άμεση προτεραιότητά της κυβέρνησης είναι η προστασία της υγείας και της ασφάλειας όλων των κατοίκων και των μεταναστών στη Λέσβο, διαμηνύει ο Πρωθυπουργός.

Χίλιοι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο θα φιλοξενηθούν σε πλοίο της Blue Star Ferries  και σε δύο αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού, όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη ο υπουργός Μετανάστευσης και ο προέδρου του ΕΟΔΥ. Οι υπόλοιποι από τους περίπου 3.500 που έμειναν χωρίς στέγη θα φιλοξενηθούν σε σκηνές.

«Πολλές ήταν οι εστίες στην πυρκαγιά της Μόριας – Πού θα διαμείνουν οι φιλοξενούμενοι στη δομή»

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου απο κυβερνητικό κλιμάκιο με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα για την κατάσταση στη Μόρια τονίστηκε ότι η φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας είχε πολλαπλές εστίες από τις οποίες ξεκίνησε. Αναφέρθηκε ότι η μεγάλη πυρκαγιά προκάλεσε ζημιές σε χώρους φιλοξενίας και στην υγειονομική μονάδα, ενώ ειπώθηκε ότι εντοπίστηκαν οκτώ από τους 35 φορείς του κορονοϊού.

Για το θέμα της διαμονής, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε: «Απομένουν περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο των οποίων οι χώροι διαβίωσης καταστράφηκαν από την πυρκαγιά.   Αύριο αναμένεται να καταπλεύσουν δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία επίσης θα χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή φιλοξενία. Για τους υπόλοιπους μεταφέρθηκαν ήδη στη Λέσβο σκηνές από άλλα μέρη της Ελλάδος και από την Αθήνα.

Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε πως αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης που ήδη συζητιέται στην Ευρώπη, είναι «η ανακατανομή των διαμενόντων της Μόριας σε άλλα κράτη-μέλη».

Τέλος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε αναφερόμενος στη βούληση της κυβέρνησης για δημιουργία μιας νέας κλειστής δομής, ότι τα χθεσινά γεγονότα «καταδεικνύουν την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία δημιουργίας μιας κλειστής ελεγχόμενης δομής, που θα χαρακτηρίζεται ως ελεγχόμενη, ασφαλής και ανθρώπινη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος τόνισε ότι από αύριο θα γίνει «ό,τι χρειαστεί για συνδρομή, αλληλεγγύη και αποζημίωση». Ήδη έσπευσε κυβερνητικό κλιμάκιο με εντολή του Πρωθυπουργού, με στόχο, όπως είπε να τονωθεί η αίσθηση ασφάλειας. «Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλιστεί η έννομη τάξη και η υγειονομική προστασία», επεσήμανε.

Τέλος ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας ανακοίνωσε αύξηση του αριθμού τεστ ανίχνευσης κορονοϊού σε πρόσφυγες αλλά και μόνιμους κατοίκους, ενίσχυση του ΕΚΑΒ και της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ενώ τέλος έκανε γνωστό ότι σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα ενισχυθεί σημαντικά ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Αναστασία Σπυριδάκη, Χαρά Γιαννοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος