Ν. Μιγιάτοβιτς: Άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών παραμονής προσφύγων και μεταναστών (video)

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών παραμονής μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά κάλεσε την Ελλάδα και την ΕΕ η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Η επίτροπος επισκέφθηκε για δεύτερη φορά σε 16 μήνες την Ελλάδα και μίλησε για “δραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στα νησιά τον τελευταίο χρόνο”.

Συγκεκριμένα μετέβη στις δομές στη Λέσβο, τη Σάμο και την Κόρινθο και είχε επαφές με μέλη της κυβέρνησης, τοπικές αρχές και εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων. Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την ολοκλήρωση της πενθήμερης επίσκεψής της έκανε λόγο για μια “εκρηκτική κατάσταση, με έλλειψη ιατρικής φροντίδας και υγιεινής στα υπερπλήρη καμπ τα οποία επισκέφθηκα”.

Όπως περιέγραψε: “Οι άνθρωποι περιμένουν σε ουρές για ώρες για να πάρουν φαγητό και για να πάνε στις τουαλέτες, όταν αυτές υπάρχουν. Στη Σάμο, οικογένειες απομακρύνουν βράχους για να δημιουργήσουν χώρο σε απότομες πλαγιές, προκειμένου να δημιουργήσουν αυτοσχέδια καταλύματα, τα οποία συχνά δημιουργούν μόνοι τους κόβοντας δέντρα. Αυτό πλέον δεν θυμίζει σε τίποτα υποδοχή αιτούντων άσυλο. Είναι μια πάλη για επιβίωση”.

Η κ. Μιγιάτοβιτς καλωσόρισε την απόφαση των ελληνικών Αρχών να μεταφέρουν 20.000 αιτούντες στην ενδοχώρα μέχρι το τέλος του χρόνου, ωστόσο πρόσθεσε ότι “χωρίς άρση του γεωγραφικού περιορισμού, αυτό το σχέδιο είναι απίθανο να μειώσει επαρκώς τον υπερπληθυσμό στα νησιά”.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος