Λέσβος:Ένταση για τη Μόρια-Σ. Πέτσας:Προτεραιότητα η αποσυμφόρηση-ΥΠΕΝ:Ζήτημα εθνικής σημασίας (video)

Στη Λέσβο κλιμακώνεται η ένταση με τους κατοίκους να ζητούν άμεσα λύσεις και τους μετανάστες ν’ ανοίξουν τα σύνορα για να φύγουν από τη χώρα. Μία ημέρα μετά τη χθεσινή μεγάλη διαδήλωση των μεταναστών και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Μυτιλήνη, οι κάτοικοι σήμερα προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, ενώ μετανάστες πραγματοποίησαν διαδήλωση στην προκυμαία. Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.  Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πλακιωτάκης είπε στον Πρώτο Θέμα ότι το ζήτημα είναι “εθνικής σημασίας”. Σε σχέση με τα επεισόδια της Δευτέρας  σημείωσε ότι οι “ελληνικές αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων”. 

Σε συμβολική κατάληψη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου προχώρησαν σήμερα κάτοικοι της Μόριας μετά τα χθεσινοβραδινά επεισόδια σε πορεία μεταναστών από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας προς την πόλη της Μυτιλήνης.
Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης είπε ότι έχει ζητήσει να κηρυχθεί η Λέσβος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αναμένει την απάντηση της κυβέρνησης. Ο κ. Μουτζούρης επεσήμανε ότι τα πνεύματα είναι οξυμένα και πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα.

Κάτοικοι της Μόριας από το πρωί πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο χωριό όταν περίπου 300 κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν καθώς πέρασαν μέσα από το χωριό οι περίπου 1.000 διαδηλωτές.

Σε σύσκεψη με την παρουσία του περιφερειάρχη και του δημάρχου αποφασίστηκε η ενίσχυση της εισόδου του χωριού με αστυνομική δύναμη.

Νωρίτερα, νεαροί πρόσφυγες και μετανάστες που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, άναψαν φωτιές, πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες και απάντησαν με χρήση χημικών.

Σ. Πέτσας: Προτεραιότητα η αποσυμφόρηση

«Tα δυσάρεστα χθεσινά γεγονότα «επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων. Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τα επεισόδια στη Μόρια.

Όπως σημείωσε, οι ελληνικές Αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. «Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: Η πολιτική άλλαξε. Και η κυβέρνηση αναπτύσσει όλους τους άξονες του σχεδίου της: Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων», είπε.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην αποσυμφόρηση των νησιών και στη διεθνοποίηση του ζητήματος. «Προχωράμε στην εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο και ξεκινήσαμε τις επιστροφές. Ενδεικτικά, ενώ ολόκληρο το 2019 είχαν γίνει μόνο 391 επιστροφές, μέσα στον Ιανουάριο του 2020 είχαμε 85 επιστροφές σε 7 αποστολές. Επιδίωξή μας είναι να τις πολλαπλασιάσουμε, ώστε να φτάσουν στις 200 την εβδομάδα εντός τριμήνου», πρόσθεσε.

Επίσης, τόνισε ότι με την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή προβλέπεται η ενίσχυση των δήμων, οι οποίοι θα φιλοξενήσουν δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, με 25 εκατομμύρια ευρώ. «Με ακόμη 25 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των δράσεων για τη στήριξη τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και έργων υποδομών», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, στην ίδια τροπολογία προβλέπεται, όπως είπε, η συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), ώστε να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας. «Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των Οργανώσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, καθώς πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μίλησε για δυσάρεστα γεγονότα που επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου και άφησε αιχμές για υποκίνηση των επεισοδίων.

“Η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί το προσφυγικό είναι πασιφανής”, δήλωσε στην εκπομπή της  ΕΡΤ “Απευθείας” η Γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ  Όλγα Γεροβασίλη

Στην κυβέρνηση αποδίδει το Κίνημα Αλλαγής, την πλήρη ευθύνη για την «έκρυθμη κατάσταση» των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου

Καταγγέλλει ότι 40.000 αιτήσεις εγκλωβισμένων στα νησιά μπαίνουν στο «ψυγείο» και δημιουργούνται συνθήκες έντασης που μπορεί να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής, εξετάζονται «μόνο τις αιτήσεις όσων εισήλθαν στα νησιά το 2020″ και υποστηρίζει ότι “αυτό γίνεται για να παρουσιάσουν με αλχημείες γρήγορες αποφάσεις και κάποιες δεκάδες επιστροφές στην Τουρκία για την τηλεόραση».

Εν τω μεταξύ στην χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες, που αποφάσισε η κυβέρνηση, αναφέρθηκε με δήλωσή του, ο τομεάρχης ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός:

«Μετά από 7 μήνες χωρίς ιατροφαρμακευτική φροντίδα για τους πρόσφυγες – αιτούντες άσυλο που έφτασαν στη χώρα, μετά από τη διεθνή κατακραυγή (βλ. πρόσφατο δημοσίευμα στο Lancet) και την καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας για επαναφορά του ΑΜΚΑ, μετά τη σοβαρή επιδείνωση της υγείας των ίδιων των προσφύγων (το 35% είναι παιδιά) αλλά και τη σοβαρή διακινδύνευση της Δημόσιας Υγείας, η κυβέρνηση αποφάσισε επιτέλους να ενεργοποιηθεί επαναφέροντας περίπου αυτό που λοιδορούσε ως πολιτική «ξέφραγου αμπελιού» του ΣΥΡΙΖΑ: μια μορφή ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης ( ΠΑΑΥΠΑ) .»

Και προσθέτει: «Το «επιτελικό Κράτος» της ΝΔ αποδείχθηκε περίτρανα στη διαχείριση του προσφυγικού όχι μόνο ανέτοιμο και ανίκανο, αλλά και ιδεοληπτικό, ανεύθυνο και, κυρίως, επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.»

«Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει εδώ και τώρα σε μαζικό απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται στη Λέσβο και στα αλλά νησιά του Αιγαίου. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων σε άθλιες συνθήκες, είναι εκρηκτική και επικίνδυνη» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, προσθέτοντας στη συνέχεια: «Να σταματήσει η κυβέρνηση να “ρίχνει λάδι στη φωτιά”, καθώς με την καταστολή κατά των προσφύγων και τον εμπαιγμό σε βάρος των κατοίκων, επιχειρεί να επιβάλλει τη δημιουργία και νέων κλειστών δομών στα νησιά, ώστε να συνεχιστεί εκεί ο διπλός εγκλωβισμός των προσφύγων-μεταναστών, όπως προβλέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ