Οι εκκλησίες παραμένουν κλειστές-Προτροπή της Ιεράς Συνόδου για κατ’ οίκον προσευχή-Διευκρινιστική εγκύκλιος (video)

Πλήρη συμμόρφωση με τα μέτρα της Πολιτείας και προτροπή στους πιστούς να κατανοήσουν ότι πρέπει να μείνουν προσηλωμένοι στην κατ’ οίκον προσευχή, περιλαμβάνει διευκρινιστική εγκύκλιος που εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο για να επισημανθεί ότι για το ποίμνιο οι εκκλησίες παραμένουν κλειστές.«Και για το Πάσχα είμαστε σε επικοινωνία με την Εκκλησία προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διευθέτηση ιδίως από την Μ. Τετάρτη και μετά» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Η Ιερά Σύνοδος ενημερώνει ότι υπήρξε παρερμηνεία σχετικά “με το δίωρο λειτουργίας των ναών”, ( 11.00- 13.00 τη Μεγάλη Εβδομάδα και 13.00-17.00 τη Μεγάλη Παρασκευή) ωράριο που όπως επισημάνθηκε, αφορά μόνο ιερείς και αναγκαίο προσωπικό των ναών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, “εξ αφορμής διαφόρων σχολίων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και σε συνεννόηση με τον Μακαριώτατο Πρόεδρο Αυτής”, διευκρινίζει τα παρακάτω:

Η δυνατότητα ατομικής προσευχής καταργήθηκε με την ΚΥΑ των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών Δ1α/Γ.Π οικ 20036/ 22-3-2020 (ΦΕΚ B΄ 986), καθώς δεν προβλεπόταν ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης και γι᾿ αυτό δεν περιελήφθη στην ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Υγείας Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 23093/6-4-2020 (ΦΕΚ Β΄ 1178).

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος από την αρχή το αντιλήφθηκε αυτό και γι᾿ αυτό ζήτησε με έγγραφό της να προβλεφθεί και η ατομική προσευχή στους λόγους μετακινήσεων των πολιτών, τηρώντας ταυτόχρονα την απόφαση της Πολιτείας, η οποία δεν έκανε δεκτό το αίτημα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην Εκκλησία. Οι Εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς κι αυτό είναι το νόημα της «κεκλεισμένων των θυρών» τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών.

Η υπ᾿ αριθ. 3018/7.4.2020 Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου απευθύνεται προς τους Μητροπολίτες και όχι τους πιστούς και κατά συνέπεια δεν είναι έγγραφο προτρεπτικό για προσέλευση στην Εκκλησία, αφού μάλιστα η Ιερά Σύνοδος δεν δύναται να “νομοθετήσει” αντίθετα προς όσα προβλέπουν οι αποφάσεις της Πολιτείας.

Η Εγκύκλιος αναφέρει ότι οι Ναοί θα είναι ανοικτοί 11.00-13.00 τις Ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και 13.00-17.00 την Μεγάλη Παρασκευή, δύο (2) ώρες μετά την απόλυση των Ιερών Ακολουθιών. Αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της Διϋπουργικής αποφάσεως: «Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας» και αφορά μόνο τους Ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των Ιερών Ναών.

Πέρα, όμως, απ’ όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι την φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ᾿ άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ᾿ οίκον προσευχή».

Στις ιδιάζουσες συνθήκες που εορτάζεται φέτος η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, η ΕΡΤ συμμετέχει στη μεγαλύτερη γιορτή του χριστιανισμού μεταδίδοντας εκτάκτως όλες τις Ακολουθίες των αγίων ημερών, τόσο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όσο και από τη Μητρόπολη Αθηνών.

Ειδικότερα, η ΕΡΤ2 θα μεταδώσει όλες τις Ακολουθίες με ζωντανή σύνδεση από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, ενώ η ΕΡΤ3 θα μεταφέρει ζωντανά μέσα από το κέντρο της Ορθοδοξίας, τον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, τις κατανυκτικές στιγμές του Θείου Πάθους και της Ανάστασης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Οι Απόδημοι Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν και εκείνοι την κατάνυξη των ημερών μέσα από την ΕRT world, που θα αναμεταδίδει τις λειτουργίες από το Φανάρι, ενώ παράλληλα οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα αναμεταδίδονται ραδιοφωνικά τόσο από το Πρώτο Πρόγραμμα, όσο και από την Φωνή της Ελλάδος.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος