Μια χιλιάδα Πανεπιστημιακών απαντά με Ανοιχτή Επιστολή στην επιστολή της Ν. Κεραμέως

Ανοιχτή Επιστολή προς τη Νίκη Κεραμέως έστειλε μια χιλιάδα Πανεπιστημιακών με την οποία καλεί την υπουργό Παιδείας «έστω και την ύστατη στιγμή, να αποσυρθούν όλες οι διατάξεις [του νέου ν/σ για την Ανώτατη Εκπαίδευση] που υπονομεύουν το μέλλον της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Απαντώντας στην αρχική επιστολή που είχε αποστείλει η κ. Κεραμέως στην ακαδημαϊκή κοινότητα, οι Πανεπιστημιακοί δηλώνουν «προσβεβλημένοι» από το σύνολο του νομοσχεδίου, το οποίο «διαπνέεται από βαθιά περιφρόνηση, καχυποψία και απαξίωση για τους Έλληνες και Ελληνίδες πανεπιστημιακούς».

Επισημαίνουν ότι είναι εάν ψηφιστεί ο νέος νόμος, το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο «θα κλείσει τις πόρτες του στα παιδιά εκείνα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν» και ότι οι «φοιτητές και οι φοιτήτριες δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε δωρεάν μεταπτυχιακά».

Τονίζουν ότι οι «πανεπιστημιακοί είναι η μόνη κατηγορία δημοσίων λειτουργών που υπόκειται σε συνεχείς κρίσεις και αξιολογήσεις και [ότι] το πανεπιστήμιο είναι ένας από τους ελάχιστους θεσμούς της χώρας όπου κυριαρχεί η διαφάνεια και η λογοδοσία» καθώς και ότι «οι διδάσκουσες και οι διδάσκοντες στα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν εξαιρετικά βιογραφικά με διεθνείς σπουδές και δημοσιεύσεις και ότι η Ελλάδα παράγει πολύ περισσότερα ερευνητικά αποτελέσματα από όσα αναλογούν στο μέγεθός της».

Αναγνωρίζουν ότι «το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει υπαρκτά προβλήματα» τα οποία «όμως δεν μπορούν να λυθούν ούτε με τον αυταρχισμό και την επιβολή ενός καθεστώτος αστυνόμευσης, ούτε με τη συνεχή συκοφάντηση του θεσμού αλλά και όσων τον υπηρετούν».

«Λυπούμαστε που χάνεται άλλη μία ευκαιρία μεταρρύθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης. Δυστυχώς σχεδιάστηκε ερήμην και εναντίον της Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε το έργο μας με αξιοπρέπεια και αίσθημα ευθύνης, υπηρετώντας το δημόσιο πανεπιστήμιο και τις αξίες της δημοκρατικής παιδείας και ζητάμε, έστω την ύστατη στιγμή, να αποσυρθούν όλες οι διατάξεις που υπονομεύουν το μέλλον της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», καταλήγουν οι Πανεπιστημιακοί στην επιστολή τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος