Μεγάλη καταστροφή στο δάσος Natura της Δαδιάς — Ολοκληρώνεται η καταγραφή των ζημιών στην Πεντέλη

Για περισσότερες από 24 ώρες καίγεται η ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς στη Λύρα Σουφλίου στον Έβρο και όλα δείχνουν ότι η νύχτα θα είναι δύσκολη λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων.

Το πύρινο μέτωπο οδηγείται νότια προς τη Λευκίμη, βόρεια προς τη Δαδιά, και ταυτοχρόνως δυτικά, προς το κεντρικό τμήμα του πυρήνα προστασίας του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, όπου βρίσκονται και οι φωλιές των σπάνιων αρπακτικών πτηνών. Στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης, ενώ φιλοξενεί και τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Βασίλη Πρεμίδη, νωρίς το βράδυ της Παρασκευής η φωτιά είχε πλησιάσει τις ταίστρες των αρπακτικών.

Από τις 6:00 το πρωί τα εναέρια μέσα ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης, ενώ όλες οι δυνάμεις παρέμειναν ενισχυμένες υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων. Οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να «σπάσουν» το συμπαγές μέτωπο, το οποίο κατέκαψε δάσος σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων.

Η επιχείρηση κατάσβεσής της από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζονται με 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με τη συνδρομή και εθελοντών πυροσβεστών, εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας, μηχανημάτων έργου και πεζοπόρων τμημάτων του Ε.Σ. και υδροφόρων ΟΤΑ.

Υπό έλεγχο τα μέτωπα στην Ηλεία – Έρευνες στην Πεντέλη

Σε πλήρη έλεγχο τέθηκαν και οι τρεις εστίες στο νομό Ηλείας, στα Άγναντα, στη Σίμιζα Τραγανού και στο Ψάρι του δήμου Βουπρασίας.

Η φωτιά ξεκίνησε στη δασική περιοχή των Αγνάντων λίγο πριν τις 10:30 χθες το πρωί, και γρήγορα το μέτωπο διασπάστηκε σε τρία σημεία.

Στην καταστροφική πυρκαγιά της Πεντέλης οι έρευνες για τα αίτια συνεχίζονται, ενώ μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί πως δεν υπήρχαν κολώνες ή ηλεκτροφόρα καλώδια ούτε και σημείο συγκέντρωσης σκουπιδιών, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν φωτιά.

Οι αρχές έχουν στα χέρια τους καταθέσεις κατοίκων αλλά και υλικό από κάμερες ασφαλείας.

Κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι μπαίνουν στο κάδρο των ερευνών, ενώ αναζητούν και βίντεο με τυχόν ύποπτες κινήσεις οχημάτων, μηχανών, ακόμα και πεζών.

Την χορήγηση, μηνιαίου επιδόματος κινδύνου, ύψους 141,92 ευρώ, στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό, που υπηρετεί στις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων, προβλέπει διάταξη του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούρδου
Ανταπόκριση: Βασίλης Πρεμίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος