Με ηλεκτρονικό ραντεβού, σύντομα, οι εξετάσεις οδήγησης

Να επιλέγουν ηλεκτρονικά την επιθυμητή ημέρα και ώρα που θα κληθούν να εξεταστούν, δια του εκπαιδευτή τους, θα έχουν πολύ σύντομα οι υποψήφιοι οδηγοί. Τον ηλεκτρονικό προγραμματισμό των εξετάσεων οδήγησης, καθιερώνει με ειδική πλατφόρμα η Περιφέρεια Αττικής.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και περιλαμβάνεται, στο σύμφωνο συνεργασίας που έχει συνυπογραφεί για την δημιουργία νέων ψηφιακών υπηρεσιών της Περιφέρειας και την απλοποίηση υφιστάμενων για την πληρέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Για την καινοτόμα παρέμβαση που καθιερώνεται για πρώτη φορά στη χώρα, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, επισημαίνει ότι «αποτελεί τμήμα ενός συνεκτικού στρατηγικού σχεδίου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Διευθύνσεων Μεταφορών, ώστε να επιτευχθεί η εξυπηρέτηση των πολιτών, χωρίς τη φυσική τους παρουσία στα “γκισέ”. Τα επόμενα βήματα του σχεδίου, περιλαμβάνουν την ηλεκτρονική μεταβίβαση οχήματος ή μοτοσικλέτας, την τεχνολογική αναβάθμιση και θωράκιση αιθουσών θεωρητικής εξέτασης, καθώς και την ηλεκτρονική κατάθεση των δικαιολογητικών που αφορούν στις άδειες οδήγησης όλων των κατηγοριών, με στόχο το 2021 επτά στους δέκα πολίτες και επαγγελματίες να εξυπηρετούνται από απόσταση και ηλεκτρονικά με διαφάνεια και ισονομία», αναφέρει ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση θα κατατίθενται ηλεκτρονικά και σε ψηφιακή μορφή τα δικαιολογητικά για την αντικατάσταση των αδειών οδήγησης λόγω απώλειας, φθοράς και κλοπής. Ο χρόνος έναρξης της υπηρεσίας, μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης, θα προσδιοριστεί από το υπουργείο Μεταφορών. Η Περιφέρεια έχει προτείνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα να επεκταθεί και για τα δικαιολογητικά των υποψηφίων οδηγών. Και τούτο διότι με την κατάθεση σε ψηφιακή μορφή της φωτογραφίας και της υπογραφής διασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία του υποψηφίου και αποτρέπονται οριστικά φαινόμενα εξαπάτησης και διαφθοράς, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Ο ηλεκτρονικός προγραμματισμός, όπως και μια σειρά άλλων προτάσεων, περιλαμβάνεται στη δέσμη νομοθετικών παρεμβάσεων που έχει καταθέσει ο περιφερειάρχης για την αναμόρφωση του συστήματος εκπαίδευσης και εξέτασης. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών ανταποκρίθηκε άμεσα και υιοθέτησε αρχικά τη θεσμοθέτηση της προσωρινής άδειας οδήγησης, την καθιέρωση ενιαίου παράβολου για την έκδοση – αντικατάσταση – ανανέωση άδειας οδήγησης, ενώ επίκειται και η νομοθέτηση της αυτοδίκαιης άρσης παρακράτησης της κυριότητας οχήματος ιδιωτικής χρήσης.

«Η συνεχής διεύρυνση των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχονται από τις Διευθύνσεις Μεταφορών αποτελεί μονόδρομο για τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας πολιτών και επαγγελματιών», επεσήμανε σχετικά ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών, Βασίλης Γιαννακόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος