Με ανοιχτές πύλες ο εορτασμός του Πολυτεχνείου (video)

Άνοιξαν χθες οι πύλες του Πολυτεχνείου μετά από παρέμβαση φοιτητικών συλλόγων, με τους καταληψίες να έχουν περιοριστεί σε ένα κτίριο του ιδρύματος, ενώ προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.

Στις 3 μετά το μεσημέρι θα ξεκινήσει η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, για την 44η επέτειο της Εξέγερσης.

Ανοιχτή η οδός Πατησίων, ενώ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν και στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο.

Από τις 3 μετά το μεσημέρι κλείνει ο σταθμός του Mετρό Μέγαρο Μουσικής και από τις 5 το απόγευμα οι σταθμοί Σύνταγμα και Ευαγγελισμός.

Στεφάνια και λουλούδια αφήνουν από το πρωί πολίτες και εκπρόσωποι φορέων στον χώρο του Πολυτεχνείου, για να τιμήσουν την 44η επέτειο από την 17η Νοεμβρίου και την εξέγερση των φοιτητών κατά της χούντας. Γονείς με παιδιά και παππούδες με εγγόνια προσέρχονται να αποτίσουν φόρο τιμής στους φοιτητές που πριν από 44 χρόνια έχασαν τη ζωή τους στην εξέγερση κατά της δικτατορίας

Ο κόσμος λιγοστός με τον συννεφιασμένο ουρανό να βαραίνει την ατμόσφαιρα πάνω από τον ιστορικό χώρο. Εξάλλου, στον χώρο του Πολυτεχνείου είναι διακριτική η παρουσία μελών των συλλογικοτήτων οι οποίοι πρόσκεινται στον αναρχικό χώρο που χθες άνοιξαν τις πύλες και άφησαν τους φοιτητικούς συλλόγους να εισέλθουν στο χώρο.

Στο διαχρονικό μήνυμα που στέλνει η εξέγερση του Πολυτεχνείου και το πόσο επίκαιρο παραμένει, αναφέρονται οι ανακοινώσεις των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων για την 44η επέτειο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, Επέτειος μνήμης των Αγωνιστών και ιδίως των θυμάτων που έπεσαν υπέρ της Δημοκρατίας, αποτελεί ταυτοχρόνως – κυρίως δε κατά την σημερινή συγκυρία – πηγή άντλησης διδαγμάτων και για την θεμελιώδη αξία της Ελευθερίας, ως μέσου υπεράσπισης τόσο της αξίας του Ανθρώπου όσο και αυτού τούτου του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

Κατά την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής αφιερωμένη στην εξέγερση εκείνων των ημερών, ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι το Πολυτεχνείο έγινε σημείο αναφοράς της παλλαϊκής αντίστασης. Είναι σημαντικό, είπε, να ξέρουν όλες οι γενιές ότι η Δημοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις της είναι αποτέλεσμα αγώνων, θυσιών, είναι προς κατάκτηση κάθε στιγμή, δεν είναι κάτι δεδομένο και αμετακίνητο.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του για τα 44 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τόνισε ότι “υπήρξε η κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης και μια από τις πιο λαμπρές σελίδες των δημοκρατικών αγώνων του λαού μας. Ήταν μια εξέγερση μαζική και ενωτική, η αιματηρή καταστολή της οποίας στέρησε την Χούντα από κάθε έρεισμα και έβαλε τα θεμέλια για την κατάρρευσή του δικτατορικού καθεστώτος. Από τον πρώτο χρόνο της Μεταπολίτευσης, η επέτειος του Πολυτεχνείου πήρε τον χαρακτήρα μιας αγωνιστικής κινητοποίησης με παλλαϊκά χαρακτηριστικά. Και παρόλο που πολλοί θα ήθελαν –και προσπάθησαν- να σβηστεί αυτή η ιστορία από την συλλογική μνήμη, η 17η Νοέμβρη παραμένει εδώ και 44 χρόνια μια ζωντανή εκδήλωση τιμής και μνήμης, συνδεδεμένη πάντα με τα δημοκρατικά αιτήματα της κάθε εποχής”. Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει πως η εξέγερση του Νοέμβρη εξακολουθεί να εγείρει συνειδήσεις και να φωτίζει τους κοινωνικούς αγώνες του σήμερα. Τους αγώνες για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο παραμένει οδηγός κάθε δημοκρατικού αγώνα, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, “ειδικά στις μέρες μας, όπου διάφοροι νοσταλγοί της χούντας, ακροδεξιοί, ρατσιστές, θιασώτες του αυταρχισμού αλλά και της αναθεώρησης της Ιστορίας, προβάλλουν ξανά από το σκοτάδι του παρελθόντος κηρύσσοντας το μίσος τους για οτιδήποτε προοδευτικό, είναι υποχρέωσή μας να μας βρουν απέναντί τους”.

Με ανάρτησή του στο τουίτερ έστειλε το δικό του μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εθνική υποχρέωση μνήμης και τιμής ο εορτασμός της επετείου, δήλωσε η Φώφη Γεννηματά: Η μέρα αυτή είναι ταυτόχρονα ευκαιρία αναστοχασμού για τις κατακτήσεις της δημοκρατίας, την προστασία των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών των πολιτών. Κυρίως όμως είναι μέρα προβληματισμού για την πορεία του τόπου”.

Το ΚΚΕ καλεί τους πολίτες να τιμήσουν τους νεκρούς της πάλης ενάντια στην δικτατορία, απομονώνοντας τους σύγχρονους υμνητές της χούντας: “Ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, εξαιτίας των νέων δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ“.

Ο τωρινός σημαντικός εθνικός στόχος είναι να απελευθερώσουμε την Πατρίδα μας από τα μνημόνια, αναφέρουν οι ΑΝΕΛ: “Οι ΑΝΕΛ τιμούμε την επέτειο του Πολυτεχνείου λέγοντας ένα βροντερό «όχι» στο διχασμό και στις στοχευμένες προσπάθειες διαστρέβλωσης και παραπλάνησης της κοινής γνώμης που επιχειρούν διαπλεκόμενα ολιγαρχικά συμφέροντα προκειμένου να πλήξουν τη σημερινή κυβέρνηση“.

Η Ένωση Κεντρώων αναφέρει ότι η επέτειος του ξεσηκωμού των νέων στο Πολυτεχνείο είναι μια ευκαιρία να σκεφθούμε όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες το τι λάθη κάναμε και φθάσαμε στην πτώχευση, στη κρίση, στην ουσιαστική απώλεια ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας.

Η Μνήμη είναι δύναμη, τονίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος: “Για να χτίσουμε την κοινωνία που ονειρεύτηκαν οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου, μια κοινωνία με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή. Να βάλουμε μπροστά το συλλογικό από το ατομικό, αυτό είναι το μήνυμα της ημέρας“. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Το Πολυτεχνείο άνοιξε – Τερματίστηκε η κατάληψη

ΠτΔ: Το Πολυτεχνείο πηγή άντλησης διδαγμάτων για την αξία της Ελευθερίας

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος