“Μαύρη Παρασκευή”: Οι προειδοποιήσεις από Συνήγορο Καταναλωτή και ΕΣΕΕ (video)

“‘Οταν ενεργούμε υπό πίεση, γίνονται και λάθη”, επισημαίνει, μιλώντας στην ΕΡΤ η αναπληρώτρια Συνήγορος του Καταναλωτή, Αθηνά Κουτσογιάννη, ενόψει της “Μαύρης Παρασκευής.” Συνιστά καλή έρευνα αγοράς και διαδικτυακά, επισημαίνοντας ότι υπάρχει δυνατότητα μέσα από μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, παρακολούθησης τιμών. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα “προϊόντα κράχτες”, όπου από μια μικρή ποσότητα βιτρίνας ή διαφήμισης, προορισμένη να εξαντληθεί οι καταναλωτές οδηγούνται σε περιττές αγορές με παραπλανητικές προσφορές. Έρευνα τιμών διεξήγαγε η ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή σε δείγμα προϊόντων τεχνολογίας. Δείτε εδώ τις τιμές που ίσχυαν την Παρασκευή 16/11/2018 με βάση την έρευνα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Οι κανόνες της Υπουργικής Απόφασης 56885/19-11-2014 για τις προσφορές και προωθητικές ενέργειες, επιβάλλουν να αποτυπώνονται η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων και εφόσον χρησιμοποιείται ποσοστό μείωσης, αυτό θα πρέπει να αναγράφεται ρητά σε εμφανή σημεία του καταστήματος και ειδικά στα σημεία που πωλούνται τα προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα (50%) του συνόλου των προϊόντων που διαθέτει το κατάστημα και αυτό ισχύει και για την «Black Friday».

Η τήρηση των προϋποθέσεων αυτών είναι αυτονόητη, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και συγκεκριμένα, για τους παραβάτες προβλέπεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Εάν οι προσφορές είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ, σύμφωνα με το άρθρο 78 των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει το γεγονός ότι μετά μόλις δύο χρόνια από την εισαγωγή της «Black Friday» στην Ελλάδα η διάρκεια της από μία ημέρα επεκτάθηκε σε μία εβδομάδα. Αναλυτικά δήλωσε: «Από του χρόνου το πιο πιθανό είναι να την αποκαλούμε «Greek Black Week», αφού καταφέραμε μόλις την τρίτη συνεχόμενη χρονιά εφαρμογής της στην Ελλάδα να την ξεχειλώσουμε από ημέρα σε εβδομάδα.”

Μία μαύρη Παρασκευή σίγουρα δεν θα φέρει άσπρη ημέρα στο λιανικό εμπόριο που έχει απολέσει το 40% του τζίρου του μετά το 2008, εκτιμούν αναλυτές.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1- Εκπομπή “Απευθείας”-Ρεπορτάζ: ‘Αντζελα Ζούγρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος