Μαρτυρικές καταθέσεις και νέα στοιχεία αποκαλύπτουν έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού στο Μάτι

Νέα πρόσωπα βάζουν στο κάδρο των ποινικών ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι οι τελευταίες αποκαλύψεις που έρχονται στο φως από τις καταθέσεις στον ανακριτή και την έκθεση του πραγματογνώμονα των θυμάτων.

«Δεν χρησιμοποιήθηκαν εγκαίρως πέντε διαθέσιμα ελικόπτερα»

Μαρτυρικές καταθέσεις αλλά και στοιχεία από οκτώ εφόδους που πραγματοποίησε ο ανακριτής σε επιχειρησιακά κέντρα δείχνουν έλλειψη κεντρικού συντονισμού με συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά στην περιοχή Νταού Πεντέλης.

Τίποτα από όσα προβλέπει η νομοθεσία δεν εφαρμόστηκε στις 23 Ιουλίου του 2018. Όπως προκύπτει από έγγραφο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, εκείνες τις κρίσιμες ώρες υπήρχαν διαθέσιμα στο αεροδρόμιο της Πάχης πέντε ελικόπτερα, τα οποία όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν εγκαίρως.

Οι καταθέσεις του νυν και του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ είναι αποκαλυπτικές.

«Στις 23-07-2018, σας υποβλήθηκε αίτημα από το ΕΣΚΕ και δη μετά τις 16:41 να επιχειρήσει ελικόπτερο τύπου Σινούκ;», ρωτάει ο ανακριτής.

«Σε εμένα και δεν είχε υποβληθεί τέτοιο αίτημα και δεν το απέρριψα ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Κάθε αίτημα για αποστολή εναερίου μέσου για κατάσβεση πυρκαγιάς εξετάζεται από το ΓΕΕΘΑ», απαντά ο Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Το ίδιο συνέβη και με τα μέσα διάσωσης τα οποία, όπως κατέθεσαν ο νυν και ο πρώην αρχηγός, απέστειλαν με δική τους πρωτοβουλία, με καθυστέρηση, στη θαλάσσια περιοχή όπου οι κάτοικοι περίμεναν για ώρες βοήθεια μέσα στη θάλασσα.

Ανακριτής: «Από τις 19:00 και μετά σας ζητήθηκε από το ΕΣΚΕ να προβείτε στην παραπάνω κινητοποίηση σωστικών μέσων;»

Κ. Φλώρος: «Όχι, δε μας ζητήθηκε. Την πρωτοβουλία αυτή την πήρα εγώ προσωπικά, με την έγκριση βέβαια του τότε Αρχηγού κ. Αποστολάκη, καθόσον αντιληφθήκαμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».

Πρέπει όλοι να περιμένουμε να πάρουμε τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, υπάρχει καταιγισμός στοιχείων, δεν θα κάνω ούτε τον ανακριτή, ούτε τον εισαγγελέα, δηλώνει ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Γ. Μπουρνούς.

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε στην Εισαγγελία Πειραιά ο δήμαρχος Κυθήρων για τη φωτιά πριν από τρία χρόνια στο νησί, μετά τις καταγγελίες ότι τα εναέρια μέσα όχι μόνο εστάλησαν με καθυστέρηση, αλλά διέκοψαν αδικαιολόγητα τις ρίψεις νερού. Ο φάκελος για τις φωτιές σε Κύθηρα και Μάνη ερευνώνται και πάλι από τη Δικαιοσύνη.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά
Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος