Μανώλης Γλέζος για τις γερμανικές αποζημιώσεις: Ζητάμε Δικαιοσύνη και Επανόρθωση

Μήνυμα για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεις απευθύνει ο Μανώλης Γλέζος, με αφορμή την παρουσίαση στο Ηράκλειο Κρήτης της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου των K. H. Roth και H. Rübner, «Η οφειλή των επανορθώσεων: υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Πρόκειται για έκδοση της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ» και η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 18:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου  (οδός Λεωφόρος Πλαστήρα 10, 71 201 Ηράκλειο).

Το μήνυμα του Μανώλη Γλέζου

«Το BBC, την 30ην Μαρτίου 1942, μετέδιδε τα εξής: «Η Ελλάς έσωσε την Μόσχαν και τον Καύκασον. Όταν φτάσει η ώρα, αγνωμοσύνη απέναντι του ελληνικού λαού, θα ισοδυναμεί με προδοσίαν απέναντι ολοκλήρου της Ευρώπης». Δυστυχώς, όμως, αυτά τα μεγάλα λόγια ξεχάστηκαν αμέσως μετά την ήττα του ναζισμού. Δικαιοσύνη για την μεγαλειώδη Αντίσταση και Θυσία της Ελλάδας δεν έχει ακόμη αποδοθεί. Γι’ αυτό και αγωνιζόμαστε!

Οι συγγραφείς του βιβλίου με πλήθος αδιάσειστων στοιχείων και επιχειρημάτων παρουσιάζουν την μεθοδική εξόντωση του πληθυσμού, καταστροφή και λεηλασία, που προξένησαν στην Ελλάδα τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, προσφέροντας πολύτιμη συνηγορία στον αγώνα μας. Κατακεραυνώνουν, με αριστουργηματικό τρόπο και άριστη τεκμηρίωση, τις επιλογές των μεταναζιστικών γερμανικών κυβερνήσεων, που, διαχρονικά, είχαν ως σκοπό να ενταφιάσουν το ζήτημα. Παρέχουν ρεαλιστικές ιδέες και προτάσεις για την δίκαιη επίλυση του θέματος.

Μανώλης Γλέζος για τις γερμανικές αποζημιώσεις: Ζητάμε Δικαιοσύνη και ΕπανόρθωσηΕνώνουν τη φωνή τους με όσους αγωνίζονται για να μην παραδοθεί στη λήθη και την λησμονιά η καταλυτική συμβολή του ελληνικού λαού στην απελευθέρωση της Ευρώπης και της ίδιας της Γερμανίας από τον φασισμό. Και προειδοποιούν,την κυβέρνηση και την δημοκρατική πολιτική τάξη της χώρας τους, ότι ο μόνος τρόπος για να επέλθει κάθαρση από τα φοβερά εγκλήματα του Γ’ Ράιχ είναι να αποδοθεί Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση, Δικαιοσύνη κι Επανόρθωση!

Αναμφίβολα, οι συγγραφείς ανήκουν στο τμήμα εκείνο της γερμανικής κοινωνίας, που με τον αγώνα του για να λάμψει η αλήθεια και να δικαιωθεί η Αντίσταση και η Θυσία του ελληνικού λαού, σώζει την τιμή της σύγχρονης Γερμανίας!

Μπορεί επιμέρους διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις να υπάρχουν. Ωστόσο, το μείζον είναι άλλο: το παρόν βιβλίο αποτελεί μία ισχυρή συνηγορία υπέρ των απαράγραπτων, δίκαιων και ισχυρά τεκμηριωμένων, αξιώσεων της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας. Για μία ακόμη φορά διευκρινίζω ότι το ζήτημα των γερμανικών οφειλών είναι ιστορικό, νομικό, πολιτικό, οικονομικό. Πρωτίστως όμως είναι ηθικό! Και για την αποκατάσταση της ηθικής και του δικαίου απαιτείται απαραιτήτως η υλική επανόρθωση. Ακόμη «και ένα μάρκο να ήταν»…

Ένας οφειλόμενος λόγος προς την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας «Ο τόπος μου»: αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές, μας συγκίνησε η θαρραλέα και ανιδιοτελής πρωτοβουλία σας να προχωρήσετε στη μετάφραση και την έκδοση στα ελληνικά του παρόντος βιβλίου, έργο δύσκολο και αξιέπαινο. Όπως και η γενναιόδωρη και πολιτικά εύστοχη χειρονομία σας να καλέσετε το Εθνικό Συμβούλιο σε σύμπραξη για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή του.

Αυτονοήτως, οι συγγραφείς, τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας «Ο τόπος μου» και όλοι όσοι συνέβαλαν ανιδιοτελώς στην έκδοση αυτού του βιβλίου καθίστανται αυτομάτως μέλη του Εθνικού Συμβουλίου,στην πρώτη γραμμή του αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Τα παραπάνω δείχνουν επίσης τον δρόμο της ενότητας, του δημοκρατικού ήθους και του αγώνα σε όλους. Και, κυρίως, στην κυβέρνηση και την πολιτική τάξη της χώρας μας, που, επιτέλους, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους!

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε ανυποχώρητα τον αγώνα για Δικαιοσύνη! Και ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να φτάσει αυτό το βιβλίο και τα μηνύματά του σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και του απόδημου Ελληνισμού. Αλλά και παντού, όπου υπάρχουν ενεργοί πολίτες, που η καρδιά τους φλέγεται για δικαιοσύνη, ειρήνη και δημοκρατία. Για να γίνει γνωστό ότι η Ελλάδα αντιστάθηκε 217 μέρες εναντίον και των δύο φασιστικών χωρών της Ευρώπης, ματαιώνοντας όλα τα σχέδια του Χίτλερ. Είμαστε η μόνη χώρα του κόσμου που δεν πολέμησε ούτε ένας Έλληνας εναντίον της ΕΣΣΔ. Αυτής της συμβολής της Ελλάδας απαιτούμε την αναγνώριση, με πρώτο στόχο τη Σύναψη Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος