Μ. Τσολιά: Ο ιός είναι μαζί μας, δεν σηκώνει χαλάρωση αυτή τη στιγμή

«Πρέπει ανά πάσα στιγμή να είμαστε σε εγρήγορση. Δεν σηκώνει χαλάρωση αυτή τη στιγμή» υπογράμμισε η κ Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με τους Κατερίνα Σερέτη και Διονύση Χατζημιχάλη, ανέφερε πως «ο ιός είναι μαζί μας, δεν πρόκειται να μας αφήσει εύκολα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν χαλαρώσουμε λίγο ακόμη και στο σπίτι μας, στην εργασία μας, ο ιός είναι έτοιμος να μας προκαλέσει, να νοσήσουμε. »

«Όλοι εντυπωσιαστήκαμε από την ωριμότητα των συμπολιτών μας στις γιορτές. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος καταλαβαίνει, είναι μία ώριμη κοινωνία. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Αν όμως αρχίσουμε να συνωστιζόμαστε μέσα στα καταστήματα χωρίς προφυλάξεις, θα είναι επικίνδυνο.

Για παράδειγμα, αν μπω στο ίδιο ταξί με κάποιον άγνωστο υπάρχει περίπτωση να μεταδοθεί η λοίμωξη, είναι ένας πολύ μικρός χώρος. Καιροφυλακτεί η λοίμωξη ανά πάσα στιγμή.»

Όσον αφορά στα σχολεία, η καθηγήτρια τόνισε ότι:
«Το να μένουν τα σχολεία κλειστά για τόσο μεγάλο διάστημα είναι σοβαρό θέμα. Οι συνέπειες για το μέλλον της κοινωνία και των παιδιών είναι σοβαρό. Έγινε μία μεγάλη προσπάθεια με την τηλεκπαίδευση, όμως δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη δια ζώσης. Θα πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια να ανοίξουν. Εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν χειροτερεύουν θα πρέπει σε μία – δύο εβδομάδες να ανοίξουν τα σχολεία. Δεν ξέρω αν αυτή την Παρασκευή θα βγάλουμε συμπεράσματα αλλά έχουν προτεραιότητα τα σχολεία.»

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, η κυρία Τσολιά ανέφερε:
«Έχουν δίκιο όλοι οι άνθρωποι αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά βήματα ταυτόχρονα, θα τα συζητήσουμε, εξαρτάται πως θα πάνε τα πράγματα. Αν κάνουμε ανοίγματα πολλά μαζί θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις πάλι.»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος