Μ. Θεοδωρίδου για εμβόλιο Οξφόρδης: Η ανοσογονικότητά του μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα είναι αποτελεσματικό και για τις μεγάλες ηλικίες

Στο εμβόλιο της Οξφόρδης αναφέρθηκε στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε στις 29 Ιανουαρίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο για τους άνω τους 18 ετών. “Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών όπως και ανάλογες επιτροπές άλλων κρατών ανασκόπησαν λεπτομερώς όλα τα στοιχεία για την ανοσογονικότητα, αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου και σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα το εμβόλιο είναι ασφαλές, ανοσογόνο και αποτελεσματικό”.  Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι το σημαντικό είναι ότι προστατεύει το σύνολο των εμβολιασμένων έναντι σοβαρής νόσου, μειώνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και προστατεύει σε σημαντικό βαθμό τους εμβολιαζόμενους από ήπια νόσο.

Σε σχέση με τα ηλικιωμένα άτομα και το εμβόλιο, είπε ότι υπάρχει πρόβλημα καθώς στις μελέτες μέχρι σήμερα υπήρξε μικρός αριθμός συμμετεχόντων, δηλαδή δείγμα όχι αξιόπιστο για εξαγωγή συμπερασμάτων για την αποτελεσματικότητα. Βέβαια, τα στοιχεία που υπάρχουν για την ανοσογονικότητα του εμβολίου, δηλαδή την παραγωγή αντισωμάτων για όλες τις ηλικίες, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι θα είναι αποτελεσματικό και για τις μεγάλες ηλικίες τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Αναμένονται αποτελέσματα με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων σύντομα ανέφερε κ. Θεοδωρίδου προσθέτοντας ότι αυτά θα τροποποιήσουν πιθανώς τη θέση της Επιτροπής.

Μίλησε επίσης και για το μεσοδιάστημα 12 εβδομάδων μεταξύ των δυο δόσεων στους 18-64 ετών λέγοντας ότι οι μελέτες έδειξαν ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μεσοδιάστημα τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο αντισωμάτων που επιτυγχάνονται με τον εμβολιασμό.

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι μελέτες αποδεικνύουν ότι η γονιμότητα δεν επηρεάζεται ούτε από το εμβόλιο ούτε από τα αντισώματα
λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι αθώα η χορήγηση του εμβολίου σε αυτές τις φάσεις.

Κλείνοντας επισήμανε ότι υπάρχουν δυο επιδημίες της Covid – 19 και εκείνη της υπερπληροφόρησης που δημιουργεί φόβο και  ανασφάλεια. Για τη δεύτερη να θυμηθούμε το παν μέτρον άριστον είπε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος