Μ.Λογοθέτης: Η αποτελεσματική λειτουργία στο καθεστώς ασύλου θα στείλει ένα αποτρεπτικό μήνυμα (audio)

Ο Μάνος Λογοθέτης, Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου («Απολύτως Σχετικό») στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Ο κ. Λογοθέτης υπογράμμισε την Ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και είπε ότι «μας ενδιαφέρει το πως θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τους ανθρώπους από το να σκέφτονται καν ότι μπορούν να έρθουν σ’ αυτή τη χώρα, εάν δεν έχουν πραγματική ανάγκη και εάν δεν δικαιούνται πραγματικά άσυλο». Διευκρίνισε όμως, ότι δεν αναφέρεται σε αποτροπή, αλλά στην λειτουργία ενός καθεστώτος ασύλου καθαρού, δίκαιου και γρήγορου, που με την επιστροφή, όσων δεν έχουν δικαίωμα εκεί απ’ όπου ήλθαν, θα δώσει ένα μήνυμα αποτρεπτικό για τους υπόλοιπους.

Ο Ειδικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής χαρακτήρισε απολύτως ψευδείς και ανυπόστατες. τις τουρκικές κατηγορίες προς την χώρα μας για κακομεταχείριση και απώθηση προσφύγων και μεταναστών και σχολίασε σκωπτικά, ότι μας κατηγορεί μία χώρα που είναι παγκοσμίως γνωστή για την σχέση της με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών στις προσπάθειες μετεγκατάστασης, όπως για παράδειγμα στα Νέα Βρασνά ο κ. Λογοθέτης είπε ότι το υπ. Προστασίας του Πολίτη έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει και την υπαναχώρηση των ξενοδόχων, παρότι είχαν υπογράψει συμβάσεις και τους επισημάνθηκε ότι θα υπάρξουν κυρώσεις. Μάλιστα χαρακτήρισε οξύμωρο το γεγονός ότι μέχρι πριν 3 μήνες στο ίδιο μέρος, φιλοξενούντο πρόσφυγες και δεν είχαν υπάρξει αντιδράσεις. Εξήγησε μάλιστα ότι στον Δήμο Βόλβης υπάρχει ήδη ένας σημαντικός αριθμός φιλοξενουμένων.

Ο κ. Λογοθέτης εξήγγειλε την αποφόρτιση των επιβαρυμένων μονάδων σε Λέσβο, Σάμο, Κω, Λέρο και Χίο μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες.

Αυτό που θα αλλάξει με το νέο νομοσχέδιο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό θα είναι η κατανομή του πληθυσμού στα κέντρα και όσοι δικαιούνται άσυλο θα παραμένουν στις ανοιχτές δομές, είπε ο κ. Λογοθέτης, που έδωσε έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος