Koρονοϊός: Τι “δείχνουν” τα λύματα για το ιικό φορτίο (video)

Τα στοιχεία από τις καθημερινές μετρήσεις του ιού στα λύματα, δείχνουν ότι εδώ και μία εβδομάδα υπάρχει μείωση στο ιικό φορτίο. Αυτό φαίνεται και από τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων που καταγράφονται κυρίως στην Αθήνα. Ανάλογη μείωση δεν διαπιστώνεται σε περιφέρειες της επαρχίας, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως στις περιοχές αυτές τα μέτρα ίσως δεν εφαρμόζονται τόσο σχολαστικά.

Η κάμερα της ΕΡΤ με τον προϊστάμενο της Ψυττάλειας, επισκεφθήκε το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων, εκεί που καταλήγουν όλα τα απόβλητα της Αττικής μέσα από δύο υποθαλάσσιους αγωγούς.Η ανάλυση των λυμάτων δείχνει αν υπάρχει έξαρση της πανδημίας και λειτουργεί ως μια προειδοποίηση για τις υγειονομικές αρχές.

Όπως αναφέρει ο Νίκος Θωμαΐδης καθηγητής αναλυτικής χημείας στο ΕΚΠΑ: «Όταν βλέπουμε ότι μέσα σε μερικές μέρες έχει αυξηθεί το ιικό φορτίο αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες 4-5 μέρες ή την επόμενη βδομάδα θα έχουμε αύξηση και στα κρούσματα στο πεδίο. Προσπαθούμε να διώξουμε ότι στερεό έχει στη συνέχεια κάνουμε μια διήθηση και προσυγκέντρωση.
Αφού απομονωθεί το ιικό φορτίο πάνε μετά σε ένα άλλο χώρο για να προσθέσουμε τα αντιδραστήρια του πολλαπλασιασμού»

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για την μετάδοση του ιού, στην δεύτερη φάση της πανδημίας που διανύουμε και συγκεκριμένα από την πρώτη εβδομάδα που μπήκαμε σε lockdown έως και την τρίτη, ο μέσος όρος φορέων ανά βδομάδα ήταν:

Από 30/10 6/11 à49.500

1η εβδομάδα lockdown 7-12/11 35.300

2η εβδομάδα lockdown 13-18/11 21.100

3η εβδομάδα lockdown 19-23/11  6.200

Κάθε πρωί στην Ψυττάλεια λαμβάνονται δείγματα από τα λύματα της προηγούμενης ημέρας. Από την ανάλυση των δειγμάτων εξάγονται συμπεράσματα για τις συνήθειες των πολιτών.

Ο προϊστάμενος του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων Ψυτάλλειας Ηρακλής Καραγιάννης επισημαίνει πως: «ο δειγματολήπτης παίρνει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα για όλη την ημέρα… αυτό μαζεύεται μέσα σε ένα μεγάλο μπουκάλι από αυτό το μπουκάλι παίρνουμε τρία δείγματα καθημερινά…».

Ένα από τα δείγματα πάει στο εργαστήριο Αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ για να ανιχνευθεί το ιικό φορτίο.

Μεγάλη κατανάλωση ναρκωτικών και αντικαταθλιπτικών ουσιών καταγράφηκε στην πρώτη φάση της πανδημίας. Σε σχέση με το 2019, 30% αύξηση στα αγχολυτικά, 60% αύξηση σε ναρκωτικές ουσίες όπως κοκαΐνη, 70% αύξηση στα διεγερτικά και 300% στη χρήση υδροξυχλωροκίνης.

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Ρεπορτάζ: Mάριος Kωνσταντινίδης, Ειρήνη Κυρίτση

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος