Όλα τα νέα μέτρα για την ανάσχεση του κορονοϊού σε ισχύ από τη Δευτέρα (video)

Σε ισχύ τίθενται από αύριο και για μία εβδομάδα τα νέα περιοριστικά μέτρα, που προβλέπουν μεταξύ άλλων κλείσιμο στις 12 τα μεσάνυχτα των χώρων εστίασης και διασκέδασης στην Αττική, όπως ισχύει και σε άλλες 17 περιοχές της χώρας, καθώς και όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις σ’ αυτές τις περιοχές. Τα μέτρα θα ισχύουν από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας μέχρι και τις 24 ή τις 31 Αυγούστου κατά περίπτωση.

«Ούτε η δράση ειδικών ούτε τα πρόστιμα μπορούν να αντικαταστήσουν την ατομική ευθύνη. Σήμερα που σε όλο τον κόσμο εκδηλώνεται η δεύτερη φάση πρέπει να δείξουμε την ίδια ευθύνη», έχει τονίσει ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφερόμενος ειδικά στην ευθύνη των νέων.

«Είστε σε ηλικία ξεχωριστή, είναι λογικό να θέλετε να ζείτε κάθε ημέρα. Κάντε το, αλλά με προσοχή, για να μη θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή κάποιου που γνωρίζετε, για να μην είστε άθελά σας υπεύθυνοι για το επόμενο κρούσμα. Κυρίως επιστρέφοντας από τις διακοπές σας, πρέπει να είστε διπλά προσεκτικοί, γι αυτό για τουλάχιστον μια εβδομάδα φοράμε μάσκες παντού».

Ειδικότερα, η απαγόρευση για την Αττική περιλαμβάνει και τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα, μέχρι τις 24 Αυγούστου.

Ειδικότερα, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:

– η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,

– οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και

– οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

Με μοντέλο Πόρου η Πάρος και η Αντίπαρος

Η μάσκα είναι απαραίτητη παντού, και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους, απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων, ενώ στα καφέ και τα μπαρ μπορούν να κάθονται έως 4 σε κάθε τραπέζι ή έως 6 αν είναι συγγενείς πρώτου βαθμού. Τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα.

Τα μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού ισχύουν και για τον Πόρο έως τις 24 Αυγούστου. Με μόνη διαφορά ότι οι επιχειρήσεις εστίασης κλείνουν τα μεσάνυχτα, αντί για τις 23:00.

Όλα τα νέα μέτρα για την ανάσχεση του κορονοϊού σε ισχύ από τη Δευτέρα (video)Αναλυτικά τα νέα μέτρα:

 • Όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, θέατρα, σινεμά, έως 31 Αυγούστου, στις επιδημιολογικά επιβαρυμενες περιοχές.
 • Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί σε όλη την Αττική, έως 31 Αυγούστου. Επίσης, η απαγόρευση ισχύει για Κρήτη και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
 • Ειδικά μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο. Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όριο εννέα ατόμων σε κάθε δημόσια συνάθροιση. Όριο ατόμων στα τραπέζια των καταστημάτων. Μάσκες παντού.
 • Παρατείνεται έως 24 Αυγούστου το πακέτο μέτρων για τον Πόρο, με μόνη διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα αντί για 23:00.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
 • Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος για τον νέο κορονοιό όλων όσων επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτούς που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.
 • Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορονοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου, έως 31 Αυγούστου.

Σύσταση για χρήση μάσκας

 • Σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
 • Σύσταση για ιδιαίτερη μέριμνα αυστηρής τήρησης των υγειονομικών μέτρων και χρήση μάσκας σε ναούς και άλλους χώρους λατρείας καθώς και χώρους που αναμένεται υψηλός συγχρωτισμός ενόψει των τελετών και εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου.
 • Σύσταση για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
 • Σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Επίσης θα σταλεί σχετικό ενημερωτικό μήνυμα πανελλαδικά από το 112 στους πολίτες, για τα ισχύοντα μέτρα καθώς και στοχευμένα μηνύματα στις περιοχές που δείχνουν να έχουν μεγαλύτερα επιδημιολογικά φορτία από άλλες.

Από αυριο σε ισχύ έως και τη Δευτέρα 31 Αυγούστου και αεροπορική οδηγία που αφορά τους ταξιδιώτες από Ισραήλ. Προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Ισραήλ θα εισέρχονται στη χώρα μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί με τη μέθοδο PCR (λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος) μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους.

Το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις επιχειρηματίες, αλλά η πραγματικότητα, όπως όλα δείχνουν το επιβάλλει. Για παράδειγμα στην Κέρκυρα  για πρώτη φορά ανακοινώθηκαν χθες τόσα πολλά  κρούσματα, 9 συνολικά. Σε απόγνωση είναι οι επιχειρηματίες, που σημειώνουν ότι δε θα μπορέσουν να ανακόψουν νέες απολύσεις.

Πηγή:ΕΡΤ, ρεπορτάζ Μ. Σταθοπούλου, Λ. Σκιαδόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος