Στο «4» ο Δείκτης Συναγερμού — Ανησυχία από τη διασπορά, σε εφαρμογή νέα μέτρα (video)

Έντονη είναι η ανησυχία στη Βόρεια Ελλάδα για τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Οι περιορισμοί έχουν τεθεί σε εφαρμογή στις επιβαρυμένες αυτές περιοχές, ενώ οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι, καθώς η πληρότητα των ΜΕΘ σε Δυτική και Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται κοντά στο 100%.

Την πρώτη τους νύχτα σε καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων μετά την εκτίναξη του δείκτη συναγερμού στο «4», πέρασαν περιοχές της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας.  «Ανάχωμα» στο κύμα που «σαρώνει» τη βόρεια Ελλάδα αποτελεί η εμβολιαστική θωράκιση.

Αυξητική τάση στη συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης έδειξαν οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Με το βλέμμα στραμμένο στην τεράστια προσπάθεια να πειστούν όσοι έχουν ακόμη ενδοιασμούς, βρίσκεται η Πολιτεία με μοναδικό όπλο ενάντια στην πανδημία, το εμβόλιο.

Ανησυχητικός παραμένει ο δείκτης θετικότητας στις περιοχές εκείνες που βρίσκονται στον πυρήνα της διασποράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ημαθία πλήρως εμβολιασμένοι είναι το 48,88% και με μία δόση 51,29%, με τον δείκτη θετικότητας να φτάνει στο 1,20%. Στην Πιερία, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων φτάνει μόλις το 41,63% με τον δείκτη θετικότητας να φτάνει στο 1,34% και στην Καστοριά, οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι το 54,24% και εκεί ο δείκτης θετικότητας σκαρφάλωσε στο 1,73%.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2.636 κρούσματα, 329 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ 32 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους.

Η παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι περιορισμένη και η χορήγηση τους αναμένεται να δοθεί σε ευπαθείς ομάδες υψηλού ρίσκου.

Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούρδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος