Κορονοϊός: Ιχνηλατείται η πορεία των νοσούντων-Μέτρα προφύλαξης-Αναστέλλονται τα επισκεπτήρια (video)

Τέταρτο κρούσμα κορονοϊού διαπιστώθηκε στη χώρα μας. Πρόκειται για μια 36χρονη που επίσης είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο Μιλάνο και νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου Αττικόν. Tο θέμα του κορoνoϊού και τα μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμηση του, εξετάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων Λιμένων και Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Ευάγγελου Κυριαζόπουλου και Χριστιάνα Καλογήρου αντίστοιχα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, στελέχη του Λιμενικού Σώματος καθώς και εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών της ναυτιλίας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Παναγιωτακόπουλος και οι συνεργάτες του αναφέρθηκαν αναλυτικά στα προληπτικά μέτρα κατά του κορoνoϊού και ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες για τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, επικεντρώνοντας τόσο στις ιδιαιτερότητες που έχουν οι δια θαλάσσης μεταφορές προσώπων και αγαθών, όσο και στα λιμάνια – πύλες εισόδου στη χώρα. Ο συναγερμός στις υγειονομικές υπηρεσίες κορυφώνεται και μόλις ανακοινώθηκε ότι αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε όλα τα νοσοκομεία. 

Πιο συγκεκριμένα, για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη, λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή χρονίου νοσήματος), τα μέτρα που λαμβάνονται είναι τα εξής:

• Κατάργηση του επισκεπτηρίου και, όπου κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίδεται ειδική άδεια.
• Οι συνοδοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή των προφυλάξεων επαφής (απολύμανση χεριών, χρήση μάσκας κ.λ.π.).
• Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).

Νωρίτερα, ο υπουργός υγείας επεσήμανε την ανάγκη προστασίας ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων μέσω της πιστής τήρησης των κανόνων υγιεινής και την αποφυγή στενών επαφών.

Το τέταρτο και τελευταίο επιβεβαιωμένο κρούσμα, η νεαρή 36χρονη που είχε ταξιδέψει πρόσφατα το Μιλάνο, είναι κάτοικος Αθηνών και όπως έγινε γνωστό είναι καθηγήτρια και παρέδιδε ιδιαίτερα σε μαθητές.

«Η ιχνηλάτηση των επαφών τής ασθενούς συνεχίζεται και προληπτικά ανεστάλη η λειτουργία σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Αττικής. Επίσης, εδώ θέλω να τονίσω, ότι συνεχίζουμε την επίπονη διαδικασία της ιχνηλάτησης επαφών για τα προηγούμενα επιβεβαιωμένα κρούσματα και την παρακολούθηση της υγείας των στενών επαφών. Όπου υπήρξε υποψία έως σήμερα, διενεργήθη εργαστηριακός έλεγχος που ήταν αρνητικός», ανακοίνωσε Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Σωτήρης Τσιόδρας.

Από τους μέχρι τώρα εργαστηριακούς ελέγχους, 111 δείγματα που εξετάστηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρέθηκαν αρνητικά στον ιό, ενώ σε αναμονή για αποτελέσματα βρίσκονται δεκάδες άλλα. Δύο από τους συμμαθητές του 10χρονου που νοσεί από κορονοιό στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό.

Ψυχραιμία, αλλά ιδιαίτερη προσοχή στις ευπαθείς ομάδες συνέστησε για ακόμη μία φορά ο Βασίλης Κικίλιας.

«Είναι σημαντικό οι συνάνθρωποί μας αυτοί που έχουν κάποια άλλη υποκείμενη νόσο ή είναι ηλικιωμένοι, να μπορέσουν να έχουν τη σωστή πληροφόρηση. Και επειδή ο νέος αυτός ιός, όπως και ο ιός της γρίπης, επηρεάζει σοβαρότερα τους συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως ασθενείς με χρόνια νοσήματα και ηλικιωμένους, τονίζω την ανάγκη προστασίας αυτών των συμπολιτών μας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Και οι τέσσερις ασθενείς, στα νοσοκομεία των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, είναι σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά θα παραμείνουν σε απομόνωση εντός νοσοκομείου για 14 ημέρες.

Σήμερα Παρασκευή, δεν λειτούργησαν για προληπτικούς λογούς 11 σχολικά συγκροτήματα στην περιοχή της Αθήνας, ένα στη Θεσσαλονίκη και όλα τα σχολεία στον δήμο Ναυπλιέων.
Συγκεκριμένα δεν λειτούργησαν: το 4ο ΓΕΛ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ, το 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ, το 11ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ, το 1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, το 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ, το 1ο ΓΕΛ ΓΛΥΦΑΔΑΣ, το 19ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ, το 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ, το ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, το ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ, το ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Ι.Μ. ΚΑΡΡΑΣ και το 105ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Το 105ο Δημοτικό Θεσσαλονίκης θα παραμείνει κλειστό μέχρι και τις 12 Μαρτίου, καθώς εκεί φοιτούσε ο μαθητής που βρέθηκε θετικός στον κορονοιό.

Προσωρινά τέλος στις εκπαιδευτικές εκδρομές σε προορισμούς του εξωτερικού, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού στην εκπαιδευτική κοινότητα, έβαλε το υπουργείο Υγείας με την σύμφωνη γνώμη του υπουργείου παιδείας.

Εν τω μεταξύ επιστρέφουν με ναυλωμένη πτήση τσάρτερ μαθητές του κολεγίου Αθηνών που βρίσκονταν στο Λονδίνο σε εκπαιδευτική εκδρομή. Στο αεροπλάνο της επιστροφής δεν βρίσκεται η κόρη της 40χρονης που νόσησε από κορονοϊό και ένας ακόμη μαθητής οι οποίοι παραμένουν σε απομόνωση σε ξενοδοχείο της Βρετανικής πρωτεύουσας έως ότου βγουν τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου. Μαζί τους βρίσκονται και δυο συνοδοί καθηγητές.

Συνεχής είναι η ενημέρωση των επιβατών στα λιμάνια-πύλες της χώρας για τα μέτρα προφύλαξης από την εξάπλωση του κορονοϊού. Το πρωί σήμανε συναγερμός σε πλοίο της γραμμής Αγκόνα-Πάτρα. Το πλοίο είχε νωρίτερα φτάσει στην Ηγουμενίτσα, όπου και αποβιβάστηκε μία γυναίκα με ύποπτα συμπτώματα.

Η 47χρονη κάλεσε η ίδια ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο και τη μετέφερε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων ενώ οι επιβάτες του πλοίου αποβιβάστηκαν από το πλοίο το οποίο θα απολυμανθεί. Ζητήθηκαν τα στοιχεία όλων, ώστε να μπορεί να υπάρξει άμεσα επικοινωνία μαζί τους, εάν χρειαστεί.

Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας προβάλλει συνεχώς σποτάκια σε όλες τις οθόνες του τραμ, του μετρό, των τρόλεϊ και των λεωφορείων, με μηνύματα που υπενθυμίζουν τα μέτρα προστασίας και προσωπικής υγιεινής.

Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση στο καταναλωτικό κοινό συστήνει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, μετά τα κρούσματα με άδεια ράφια σε σούπερ μάρκετ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Προσλήψεις στο ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Στην προκήρυξη 30 θέσεων τετράμηνης σύμβασης με δελτίο παροχής υπηρεσιών, προχωράει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στο πλαίσιο των μέτρων για τον νέο κορονοϊό. Συγκεκριμένα, η πρόσκληση ενδιαφέροντος αφορά 15 γιατρούς, 10 νοσηλευτές, τέσσερις διοικητικούς υπαλλήλους και ενός νομικού, για την Κεντρική Υπηρεσία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Κρούσματα και κύκλος μετάδοσης
Ο ΕΟΔΥ έχει αναπτύξει έναν αλγόριθμο για τα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού, αλλά δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.

Στην αρχή, εξετάζεται πόσο έχει εκτεθεί το άτομο στον κορονοϊό:
α) χαμηλός κίνδυνος: όταν το άτομο είχε περιορισμένη επικοινωνία με το κρούσμα, για παράδειγμα ταξίδευαν μαζί.

Τότε προβλέπεται επιφυλακή του ατόμου μη τυχόν εμφανίσει συμπτώματα για 14 ημέρες.

β) υψηλός κίνδυνος: όταν το άτομο έχει στενή επαφή με το κρούσμα, (οικογένεια, φίλοι, συνάδελφοι).

Τότε προβλέπεται παρακολούθησή του από τις υπηρεσίες υγείας για 14 ημέρες, αποφυγή κοινωνικών επαφών και ταξιδιών.

Εάν μετά από 14 ημέρες το άτομο εμφανίσει συμπτώματα, προβλέπεται :

αυτό-περιορισμός, απομόνωση και άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Ακολουθεί εργαστηριακός έλεγχος.

Εάν το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό συνεχίζεται η παρακολούθηση για επιπλέον 14 ημέρες.

Εάν είναι θετικό τότε έχουμε νέο κρούσμα. Το άτομο θα νοσηλευθεί και θα ξεκινήσει η ιχνηλάτηση όλων των ανθρώπων με τους οποίους ήρθε σε επαφή.

Εάν ένα άτομο χρειαστεί να περιοριστεί σπίτι του, αυτές τις 14 ημέρες χρειάζεται:

* να διαμένει σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό
*να περιοριστούν όσοι φροντίζουν το άτομο (ιδανικά ένα πρόσωπο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου)
* τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να διαμένουν σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, να τηρούν απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από το άτομο
* περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι
* καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων
* καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του
* πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
* προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο
* αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, αναπνευστικές εκκρίσεις κλπ, με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης.
* αποφυγή επαφής του ασθενή με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια
* καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ασθενούς καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10
* καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο

Στην περίπτωση που το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης καλεί άμεσα τον ιατρό του ή τον ΕΟΔΥ (τηλ: 210 5212 054), για να λάβει οδηγίες.

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ