Κόντρα της Εκκλησίας με την Πολιτεία για τους όρους λειτουργίας στα Θεοφάνεια (video)

Την προσδοκία ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών και θα τηρήσει τα μέτρα, εξέφρασε με ανακοίνωσή της η κυβέρνηση μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να ανοίξει της εκκλησίες για τους πιστούς τα Θεοφάνεια. Είχε προηγηθεί πολύωρη έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου που έκανε λόγο για αιφνιδιαστικές αποφάσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Ιλίου, Αθηναγόρας, αναφέρει ότι: «η ΔΙΣ δεν συναινεί στα νέα Κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανείων».

Η Ιερά Σύνοδος απέστειλε και επιστολή διαμαρτυρίας προς την Κυβέρνηση θεωρώντας τον διάλογο ως το μοναδικό μέσο επιλύσεως ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες.

«Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Η θεία λειτουργία ανήμερα των Θεοφανείων θα τελεστεί παρουσία πιστών μέχρι 25 άτομα στους ενοριακούς έως 50 στους μητροπολιτικούς.

Η κυβέρνηση τόσο καιρό αγνοεί τις εισηγήσεις των ειδικών για τα μαζικά τεστ, τα σχολεία, τα ρεβεγιόν, τους χώρους λατρείας, αναφέρει σε σχόλιό του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Τα μέτρα προστασίας πρέπει να ισχύουν για όλους, ώστε να εξέλθουμε πιο γρήγορα από την κρίση. Θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης τα στραβά μάτια σε εξαιρέσεις για την Εκκλησία»;

«Είναι αδιανόητο όταν οι πολίτες υποχρεώνονται σε ένα σκληρό lockdown, η Ιερά Σύνοδος να ζητά εξαιρέσεις. Θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία», σχολιάζει το Κίνημα Αλλαγής.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα, Δημήτρης Γκάτσιος

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις:

Πολιτικές αντιδράσεις για την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Απάντηση Μαξίμου στην Ιερά Σύνοδο: Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν

Δεν συναινεί η Ιερά Σύνοδος με τα νέα μέτρα – Ανοιχτοί ναοί και Αγιασμός εντός αυτών (βίντεο)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος