Κολχικίνη: Σε ποιούς και υπό ποιές προϋποθέσεις θα χορηγείται – Δεν δρα προληπτικά (video)

Η χορήγηση της κολχικίνης, αυτού του νέου παλιού (100 ετών) φαρμάκου σε ασθενείς με covid-19, γίνεται με βάση το πρωτόκολλο εφαρμογής της κολχικίνης στην κοινότητα, που ενέκρινε η ειδική επιτροπή και το υπουργείο Υγείας, είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης. Και διευκρίνισε: Μιλάμε για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς θετικούς στον έλεγχο του κορονοϊού με μοριακή μέθοδο PCR, άνω των 60 ετών, ανεξάρτητα εάν έχουν άλλο υποκείμενο νόσημα και για τους 18-60 ετών, εάν υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα που αυξάνει την πιθανότητα να νοσήσει σοβαρά. Όπως επεσήμανε ο καθηγητής “Η κολχικίνη δίνεται μόνο κατόπιν συνταγογράφησης, και την παίρνει ο ασθενής με την παρακολούθηση του γιατρού για θεραπεία τριών εβδομάδων. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι δρα προληπτικά“.

“Αυτά προκύπτουν”, τόνισε ο καθηγητής Στεφανάδης, “από την μεγάλη μελέτη που έγινε στον Καναδά σε 4.160 εξωνοσοκομειακούς ασθενείς με εντυπωσιακά ευρήματα. Μείωση της θνητότητας 44%, μείωση της ανάγκης εισαγωγής σε νοσοκομείο 25% αι μείωση της ανάγκης υποβοήθησης της αναπνοής κατά 50%. Σίγουρα δεν είναι θαυματουργό φάρμακο. Θα ήταν εάν κατέστρεφε τον ιό. Αυτό δεν συμβαίνει. Προλαμβάνει όμως τη φλεγμονώδη ανεξέλεγκτο διαδικασία της νόσου, που οδηγεί σε καταστροφική βλάβη καρδιάς και πνεύμονα. Πρώτη φορά έχουμε ένα φάρμακο με τέτοια αποτελεσματικότητα σε ασθενείς με κορονοϊό.

Πάσχα με μέτρα και μεγάλες προφυλάξεις

Με τον καθηγητή Στεφανάδη στο θέμα της κολχικίνης συμφώνησε απόλυτα και η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, κάνοντας λόγο για ένα παλιό φάρμακο που χρησιμοποιούν οι παθολόγοι και οι καρδιολόγοι, το οποίο όμως θα πρέπει να πάρει ο ασθενής με covid-19 πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό του, γιατί όπως κάθε φάρμακο έτσι και αυτό έχει παρενέργειες. Όσο για την άρση των περιοριστικών μέτρων για την μετάδοση του κορονοϊού ήταν σαφής “Θα κάνουμε Πάσχα με μέτρα και μεγάλες προφυλάξεις” επεσήμανε στην εκπομπή, γιατί όπως είπε “ο στόχος ήταν τα εμβόλια να γίνουν μέχρι τις 20 Ιουνίου και να φτάσουμε γύρω στο 60% των εμβολιασμένων για να έχουμε σχετική ανοσία. Όμως η AstaZeneca ανακοίνωσε ότι οι ποσότητες που θα παραδώσει θα είναι πολύ λιγότερες από αυτές που έχουν παραγγελθεί. Ελπίζουμε ότι με το εμβόλιο της Moderna, το οποίο έχει και πιο ευνοϊκές συνθήκες φύλαξης, να έρθουν οι ποσότητες που έχουν παραγγελθεί και να φτάσουμε στους στόχους του Ιουνίου”.

Κ. Λουράντος: Ο κόσμος έχει αντιληφθεί ότι η κολχικίνη δεν είναι για πρόληψη αλλά για θεραπεία

“Δεν έρχονται πολίτες στα φαρμακεία για να ζητήσουν την κοχλικίνη”, ενημερώνει ο Κωνσταντίνος Λουράντος πρόεδρος φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής και το εξηγεί λέγοντας, ότι ο κόσμος μάλλον έχει αντιληφθεί ότι δεν είναι για πρόληψη αλλά για θεραπεία. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να το έχει σπίτι. Και συστήνει: Δεν είναι σωστό να αποθηκεύουμε σπίτι μας το φάρμακο. Όταν το χρειαστούμε θα μας το δώσει ο γιατρός.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος