Κολχικίνη: “Ρίχνεται” στη μάχη κατά του covid19 (video)

Την ώρα που οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες μάχονται για να βρουν το φάρμακο που θα φρενάρει την πανδημία, Έλληνες επιστήμονες προτείνουν τη χρήση της κολχικίνης. Πρόκειται για μια γνωστή ουσία που χρησιμοποιείται σε καρδιακές παθήσεις και οι αντιφλεγμονώδεις δράσεις της μπορεί να προστατεύσουν από τις επιπλοκές του κορονοϊού.


Η αντιφλεγμονώδης δράση της, ασπίδα στις επιπλοκές

Ένα όχι και τόσο νέο όπλο που διαθέτει η επιστημονική φαρέτρα, “ρίχνεται” στη μάχη κατά του κορονοϊού .

Έλληνες επιστήμονες στηρίζουν τις ελπίδες τους στην κολχικίνη, γνωστό και ως φάρμακο του φτωχού. Είναι πάμφθηνο και υπάρχει εδώ και έναν αιώνα.

“Είναι ένα γνωστό φάρμακο που έχει χρησιμοποιηθεί στην περικαρδίτιδα, στο έμφραγμα και την κολπική μαρμαρυγή. Οι αντιφλεγμονώδεις δράσεις της μπορούν να προστατεύσουν από τις επιπλοκές του Covid 19, σημειώνει ο Γεράσιμος Σιάσος, αναπλ. Καθηγητής Καρδιολογίας- Αντιπρ. Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Η κολχικίνη είναι ένα φάρμακο που θα χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη των επιπλοκών της νόσου. “Ο τρόπος που δρα αντιφλεγμονωδώς είναι μοναδικός, είναι ένα φάρμακο με ελάχιστες παρενέργειες”, τονίζει και ο καθηγητής καρδιολογίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Δεκάδες διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες  από τον χώρο της λοιμωξιολογίας, της καρδιολογίας, της επιδημιολογίας και της πνευμονολογίας, ανάμεσα τους  και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατέθεσαν πρόταση στο ΕΟΔΥ με επικεφαλής της ομάδας τον καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε χθες πως “θα χρησιμοποιηθούν και φάρμακα που έχουν καρδιοπροστατευτικό μηχανισμό γιατί αυτός ο ιός φαίνεται ότι προσβάλλει και τον καρδιακό ιστό με τρόπο που δεν τον κατανοούμε ακόμα”.

Το ερευνητικό πρωτόκολλο, εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή του ΕΟΔΥ και η κλινική μελέτη θα αρχίσει άμεσα με τη συμμετοχή επιστημόνων από την Ιταλία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Σίγουρα η κολχικίνη δεν είναι ένα φάρμακο θεραπείας αλλά μπορεί να συνχορηγηθεί με τα αντιιικά φάρμακα έτσι ώστε να εμποδίσει τις επιπλοκες που κάνει ο ιός στην καρδιά και στους πνεύμονες” εξηγεί ο κ. Σιάσος.

Όπως σημειώνει ο κ. Στεφανάδης από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η χορήγηση στους ασθενείς. “Δεν θα σταματά τη θεραπεία. Επιπρόσθετα θα μπαίνει στις περιπτώσεις που κινδυνεύει ο πνεύμονας, η καρδιά και ο ασθενής”, διευκρινίζει.

Ακολουθώντας τους Έλληνες ερευνητές και οι Καναδοί επιστήμονες αναμένεται να ξεκινήσουν τη χορήγηση του φαρμάκου σε 6.000 άτομα θετικά στον ιό.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στο Εθνικό Κέντρο Καρκίνου των Ηνωμένων Πολιτειών, Έλληνες επιστήμονες επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους στη δημιουργία ενός εμβολίου.

Ο Δημήτρης Στέλλας, ερευνητής Εθνικού Κέντρου Καρκίνου Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρει πως η πρώτη γενιά εμβολίων θα αρχίσει σύντομα να δοκιμάζεται.

Η επιστημονική κοινότητα, ενωμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, δίνει αγώνα, προκειμένου να βρεθεί η θεραπεία για τον φονικό ιό που σαρώνει την υφήλιο.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Σόνια Φίλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος