ΚΕΕΛΠΝΟ: Ποινική δίωξη σε 13 άτομα για επιχορηγήσεις που αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ

Παραγγελία για την άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης σε βάρος 9 μελών διοικήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007-2009, εκπροσώπων εταιρειών κι ενός εν ενεργεία Μητροπολίτη στην Αττική έδωσε η Οικονομική Εισαγγελία. Η δίωξη αφορά συνολικά 13 άτομα για 5 περιπτώσεις επιχορηγήσεων , συναλλαγών και οικονομικών ενισχύσεων εταιρειών και της συγκεκριμένης μητρόπολης, για τα αδικήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας στην απιστία σε βαθμό κακουργήματος για ποσά που αγγίζουν τα 2 εκ. ευρώ. Κεντρικό ελεγχόμενο πρόσωπο σε όλες είναι ο τότε πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ενώ σε δύο από τις πέντε υποθέσεις εμπλέκεται ο Μητροπολίτης που ήταν μέλος και του Δ.Σ. του Κέντρου.

Η πρώτη από τις πέντε υποθέσεις που ερευνήθηκαν στην παρούσα φάση καθώς η έρευνα συνεχίζεται, αφορά επιχορηγήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, χωρίς να προβλέπεται, σε μεγάλη μητρόπολη της Αττικής ύψους 749.000 ευρώ, μέσα σε μόλις 26 μήνες Σύμφωνα με το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων, οι επιχορηγήσεις δεν αξιοποιήθηκαν από την μητρόπολη για αυτούς τους σκοπούς αλλά διατέθηκαν σε αόριστες δαπάνες φιλανθρωπίας. Οι υπόλοιπες συμβάσεις αφορούν επικοινωνιακούς σκοπούς του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων συνεχίζεται για την καταβολή από το ΚΕΕΛΠΝΟ 184.806 ευρώ σε γνωστό ακτιβιστή δημοσιογράφο για δημοσιογραφικές υπηρεσίες και για την συνεργασία του Κέντρου με εταιρείες παροχής ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες για την προβολή των δράσεών του.

Παράλληλα η Οικονομική Εισαγγελία διαβιβάζει τη δικογραφία στις αρμόδιες αρχές για φορολογικό έλεγχο σε τουλάχιστον 20 εταιρείες που είχαν συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ την επίμαχη περίοδο καθώς και στην Μητρόπολη που εμπλέκεται.

Από την έρευνα δεν προέκυψαν ενδείξεις διάπραξης αδικημάτων και συνεπώς αρχειοθετούνται , μεταξύ άλλων η δικογραφία που αφορούσε προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ το 2009, συμβάσεις του Κέντρου με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, χορήγηση δανείων για την αντιμετώπιση της γρίπης, οικονομικές ενισχύσεις και χορηγίες σε άλλους φορείς και καταβολές ποσών για έρευνες.

Η έρευνα ξεκίνησε με παραγγελία που είχε δώσει το 2012 ο τότε επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Γρηγόρης Πεπόνης, ολοκληρώθηκε τώρα αφού οι τρεις εισαγγελείς οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι, έπρεπε να ανακτήσουν τα εξαφανισμένα έγγραφα. Αυτή τη στιγμή πάντως, όπως ανέφεραν δικαστικές πηγές, η δικογραφία περιλαμβάνει χιλιάδες σελίδες και καταλαμβάνει όλο το χώρο ενός γραφείου , ενώ για τη μεταφορά της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών που θα ασκήσει την ποινική δίωξη, θα χρειαστεί η συνδρομή του Υπουργείου Οικονομικών.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος