Καύσωνας: Ελλάδα, με ένα θερμόμετρο που λέει 40 C

Σε εξέλιξη το πρώτο κύμα καύσωνα στη χώρα με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς, τουλάχιστον μέχρι και την Κυριακή. Στη διάθεση ευάλωτων ομάδων κλιματιζόμενες αίθουσες από τον Δήμο Αθηναίων και άλλους Δήμους με αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων λόγω κορονοϊού.

Το κύμα καύσωνα αποτελεί και την αιτία που ορισμένοι δήμοι αποφάσισαν προληπτικά να λάβουν μέτρα για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών. Έτσι, σήμερα Πέμπτη, 24/6, δημοτικές αρχές αρκετών περιοχών αποφάσισαν να μείνουν κλειστά τα σχολεία τους, λόγω της ζέστης.

Ο Δήμος Πειραιά, ανακοίνωσε ότι,  θα διακοπούν προσωρινά τα μαθήματα σε όλα τα Ειδικά Σχολεία, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν στην πόλη, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων.  Το ίδιο αποφάσισαν οι δήμοι Θηβαίων, Αλιάρτου-Θεσπιέων, Λεβαδέων και Λαμίας  ανακοίνωσαν  το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων την χθες Τετάρτη 23 και σήμερα  Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 καθώς στα σχολεία δεν υπάρχει ο κατάλληλος κλιματισμός και μαθητές και εκπαιδευτικοί οφείλουν τα τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω covid-19.

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και σήμερα Πέμπτη 24 Ιουνίου, για τρίτη διαδοχική ημέρα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Επίσης, οι εξασθενημένοι άνεμοι, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, θα αυξάνουν σε πολλές περιοχές το αίσθημα δυσφορίας. Αυξημένες θα διατηρηθούν οι συγκεντρώσεις σκόνης, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο

Οι μέγιστες θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν σε πολλές περιοχές τους 38 βαθμούς, ενώ οι απολύτως μέγιστες στα ηπειρωτικά θα φτάσουν τοπικά τους 41-42 βαθμούς

Στην Αττική  ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της  Αθήνας  θα κυμανθεί από 26 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη  επίσης ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι επίσης αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 26 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Στην υπόλοιπη χώρα

Στη Θράκη το θερμόμετρο  αναμένεται να φτάσει έως τους 34 Κελσίου , στη Δυτική Μακεδονία από 17 έως 37, στην υπόλοιπη Μακεδονία. Στη Θεσσαλία οι 41 βαθμοί είναι κάτι παραπάνω από αναμενόμενοι ενώ στην Ήπειρο θα δούμε και 37 βαθμούς Κελσίου. Την τιμητική της θα έχει με 40 βαθμούς και η Στερεά Ελλάδα  όπως και η Πελοπόννησος  όπου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 40 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου το θερμόμετρο θα φτάσει τους 38, Κελσίου και στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου όπως και στις Κυκλάδες  θα σημειωθούν θερμοκρασίες από από 22 έως 36, στα Δωδεκάνησα από 23 έως 35 και στην Κρήτη από 19 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Από την Κυριακή και από τα βόρεια θα ξεκινήσει η μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Στα νησιά του Αιγαίου και τις παράκτιες περιοχές όπου οι θερμοκρασίες θα είναι κατά 3-6 βαθμούς χαμηλότερες.

Τι να προσέξετε στον καύσωνα

Μείνετε σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, χρησιμοποιήστε  κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφύγεται τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

  • Να αποφύγετε την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φοράτε καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να προτιμάτε τα ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Πίνετε άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων εξέδωσε συστάσεις για την προστασία των αστέγων από τον καύσωνα ενώ δόθηκε εντολή διεξαγωγής ελέγχων για την αποφυγή της καταπόνησης των εργαζομένων σε υπαίθριους χώρους από τις υψηλές θερμοκρασίες. Συνιστά επίσης  ιδιαίτερη προσοχή στους εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά και τους εργοδότες τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος