Σάρωσε το Ν. Ηράκλειο το κύμα κακοκαιρίας – Τρεις τραυματίες

Τρεις τραυματίες, εκ των οποίων η μια σοβαρά, αλλά και τεράστιες καταστροφές άφησε πίσω της στην περιοχή του Νέου Ηρακλείου η κακοκαιρία που χτύπησε το πρωί την Αττική. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, δέντρα έπεσαν σε σταθμευμένα οχήματα και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια από την καταρρακτώδη βροχή.

Η Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω 195 κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και κοπές δένδρων σε Χαϊδάρι, Αιγάλεω, Περιστέρι, Ν. Ηράκλειο, Ν. Ιωνία, Πειραιά και στο κέντρο της Αθήνας. Από αυτές, οι 129 αφορούν σε κοπές δένδρων, 27 σε απομάκρυνση αντικειμένων και 39 για αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα. Συνολικά επιχειρούν 25 συνεργεία, τα περισσότερα στο Νέο Ηράκλειο.

Συγκεκριμένα, στο Ν. Ηράκλειο ένα ξαφνικό μπουρίνι σάρωσε γειτονιές μέσα σε διάστημα μόλις 2,5 λεπτών ξηλώνοντας κεραμοσκεπές, ηλιακούς θερμοσίφωνες, τέντες και πέργολες ενώ προκάλεσε ζημιές σε αυτοκίνητα και δίκυκλα από τις πτώσεις δέντρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η περιοχή θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα προβλήματα στο Ν. Ηράκλειο εντοπίζονται από τη Μαρίνου Αντύπα στη γέφυρα της Φιλοθέης έως την Κύμης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ κάτοικοι της περιοχής έκαναν λόγο για ξαφνικό κύμα κακοκαιρίας που σάρωσε τα πάντα. Σε μια περίπτωση, ο άνεμος ξήλωσε κυριολεκτικά όλη τη σκεπή ενός σπιτιού προκαλώντας του σοβαρή ζημιά.

Σάρωσε το Ν. Ηράκλειο το κύμα κακοκαιρίας – Τρεις τραυματίεςΟ περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν το Ν. Ηράκλειο.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ν. Ηρακλείου Ν. Μπάμπαλος σημείωσε πως όλα τα σχολεία λειτουργούν, με ένα δύο από αυτά να παρουσιάζουν κάποια μικρά προβλήματα. Πρόσθεσε πως στην περιοχή έσπασαν μέχρι και κολώνες της ΔΕΗ, ενώ έπεσαν περισσότερα από 150 δέντρα, και σε οδικούς άξονες. Όπως επεσήμανε, συνεργεία της περιφέρειας και του δήμου εργάζονται για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία και θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για την απομάκρυνσή τους.

Συγκεκριμένα, γερανοφόρα οχήματα, σκαπτικά, καλαθοφόρα και φορτηγά με 51 εγαζόμενους στα συνεργεία των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας και του δήμου, με ηλεκτοπρίονα και άλλα κοπτικά εργαλεία, απομακρύνουν τα δέντρα, τα ξύλα και τα λοιπά εμπόδια, ελευθερώνοντας και το οδικό δίκτυο.

Στην περιοχή υπήρχαν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση, καθώς προκλήθηκαν ζημιές στα καλώδια της ΔΕΗ.

Σάρωσε το Ν. Ηράκλειο το κύμα κακοκαιρίας – Τρεις τραυματίες

Λόγω πτώσης δένδρων διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων:

  • Στη λεωφόρο Κύμης, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Μεταμόρφωση, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Μαρίνου Αντύπα.
  • Στην οδό Μαρίνου Αντύπα, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Φιλοθέης.
  • Στην οδό Ανατολής, από το ύψος της οδού Ήρας.

Σημειώνεται ότι αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Κύμης στο ρεύμα προς Μαρούσι.

Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, στη γραμμή 1 του μετρό. Λόγω πτώσης δέντρου ανάμεσα στους σταθμούς Ειρήνη και Νέο Ηράκλειο, τα δρομολόγια από νωρίς το πρωί πραγματοποιούνταν από Κηφισιά μέχρι Ειρήνη και από Νέα Ιωνία μέχρι Πειραιά.

Σάρωσε το Ν. Ηράκλειο το κύμα κακοκαιρίας – Τρεις τραυματίεςΔιακοπές ρεύματος σημειώνονται και σε περιοχές του Αλίμου, της Αργυρούπολης, και της Αλσούπολης. Η αποκατάσταση σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται σύντομα.

Σε άλλα σημεία της Αττικής, σε χειμάρρους μετατράπηκαν πολλοί δρόμοι, προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία, κυρίως στην Αμφιθέα, στη Μεσογείων, στη Βασιλίσσης Σοφίας, στην Ιερά Οδό και στην οδό Πειραιώς.

Σάρωσε το Ν. Ηράκλειο το κύμα κακοκαιρίας – Τρεις τραυματίες

Σύμφωνα με το Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Αττικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής κατεγράφησαν στο μετεωρολογικό σταθμό του Άνω Κορυδαλλού με 43 mm και στην περιοχή του Τατοΐου με 33 mm.

Σημειώνεται ότι στην Αττική έπεσαν περισσότεροι από 800 κεραυνοί σε μια ώρα.

Από την Πυροσβεστική επισημαίνεται ότι τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα διαρκέσουν έως και σήμερα το απόγευμα, γι’ αυτό παραμένει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων.

Επίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες που πιθανόν θα προκύψουν, στις περιοχές όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, το πυροσβεστικό προσωπικό έχει τεθεί από χθες σε αυξημένη ετοιμότητα.

Στην ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος τονίζεται ότι -σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας- έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων της αρμοδιότητάς τους.

Σάρωσε το Ν. Ηράκλειο το κύμα κακοκαιρίας – Τρεις τραυματίεςΜικρής έκτασης προβλήματα από την κακοκαιρία και στη Δυτική Ελλάδα. Περισσότεροι από 10.000 κεραυνοί έπεσαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στην περιοχή του Ιονίου.

Σάρωσε το Ν. Ηράκλειο το κύμα κακοκαιρίας – Τρεις τραυματίεςΤο βράδυ της Δευτέρας, τόσο η Κέρκυρα, όσο και η Κεφαλονιά δέχθηκαν μεγάλες ποσότητες βροχής, με συνέπεια πολλές περιοχές να πλημμυρίσουν και οι δρόμοι να μοιάζουν με ποτάμια.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε κλήσεις για απάντληση υδάτων καθώς και για κοπές δέντρων σε αρκετές περιοχές της Κέρκυρας, ενώ σε ορισμένα σημεία υπήρξαν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση.

Μικροπροβλήματα σημειώθηκαν στο κέντρο της Πόλης και συγκεκριμένα στην περιοχή της Σπηλιάς όπου χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής σε τρεις περιπτώσεις για άντληση υδάτων και σε δύο περιπτώσεις για την απομάκρυνση κλαδιών και δέντρων.

Από την κακοκαιρία σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος στη Βόρεια Κέρκυρα, ενώ τα όποια προβλήματα αποκαταστάθηκαν άμεσα από τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ.

Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας έχει εκδώσει προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Το μέτωπο των καταιγίδων διασχίζει ήδη το Αιγαίο, όπως δείχνουν οι εικόνες από δορυφόρους.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Μeteo.gr, το μέτωπο των καταιγίδων τις επόμενες ώρες θα επηρεάσει τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τοπικά την Κρήτη. Με εξαίρεση, πάντως, τα δυτικά τμήματα όπου θα συνεχιστούν οι τοπικές βροχές και καταιγίδες, στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται γρήγορη βελτίωση του καιρού.

Σάρωσε το Ν. Ηράκλειο το κύμα κακοκαιρίας – Τρεις τραυματίες

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος