Κ. Λαγουβάρδος στην ΕΡΤ: Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ – Να πάρουμε γρήγορα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα

«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι αυτά τα συμβάντα, θα έλεγα, των υψηλών θερμοκρασιών γίνονται όλο και πιο συχνά, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον πλανήτη», ανέφερε στην ΕΡΤ ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, τονίζοντας πως πρόκειται για «ανησυχητικά σημάδια που δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και [ότι] πρέπει να πάρουμε γρήγορα μέτρα για αποφύγουμε τα χειρότερα στο μέλλον».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα ήταν καλό να αποφεύγουμε να αποδίδουμε στην κλιματική αλλαγή οποιοδήποτε έντονο καιρικό φαινόμενο, καθώς είχαμε και στο παρελθόν έντονα φαινόμενα. «Αν ανατρέξουμε στις προηγούμενες δεκαετίες θα δούμε πολύ έντονα φαινόμενα. Ίσως έχουμε μεγαλύτερες συνέπειες τώρα γιατί έχουμε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, έντονη αστικοποίηση και μια βροχή σε μια μεγάλη πόλη σαν την Αθήνα θα δημιουργήσει τεράστιο χάος χωρίς να είναι τα ύψη της βροχής εξωπραγματικά», σημείωσε ο κ. Λαγουβάρδος.

«Από την άλλη, γίνονται πιο συχνά τα έντονα φαινόμενα, επομένως θα πρέπει να προσέχουμε και θα πρέπει να καταλάβουμε ποια από αυτά τα φαινόμενα οφείλονται στη φυσική μεταβλητότητα του καιρού και ποια είναι αυτά που επιταχύνονται και γίνονται πιο έντονα λόγω της κλιματικής αλλαγής», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι στην θερμοκρασία αυτό είναι ξεκάθαρο.

«Η άνοδος που βλέπουμε όλους τους καλοκαιρινούς μήνες τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Μην πάμε όμως στην άλλη πλευρά και κάθε μπουρίνι που έχουμε μπροστά μας ή κάθε χιονόπτωση ή κάθε καταιγίδα την αποδίδουμε στην κλιματική αλλαγή. Αδικούμε το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαγουβάρδος.

Καταλήγοντας, ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εξέφρασε την ελπίδα να μην έχουμε και φέτος το ίδιο καλοκαίρι με αυτό του 2021, αν και στατιστικά θα ήταν σπάνια να συμβεί κάτι τέτοιο δύο συνεχόμενες χρονιές.

«Ακόμη όμως κι αν δεν συμβεί φέτος και συμβεί του χρόνου, καλοκαίρια όπως του 2021 θα έχουμε πιο συχνά και θα είναι το τυπικό καλοκαίρι των επομένων δεκαετιών που θα ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας γι αυτό πρέπει να πάρουμε μέτρα από τώρα για να το αποφύγουμε», κατέληξε ο κ. Λαγουβάρδος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος